Tuesday, September 4, 2012

MASAK LEMAK UDANG KEGEMARAN KAMI!

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

semalam pun sama .. x der idea nak masak ape .. bila tgk peti ada stok udang .. alhamdulillahh terus teringat nak masak lemak udang lahh .. agak lama juga x makan lemak udang nie .. selalu asam pedas aje kan .. yelah kalau dah keturunan orang johor memang x leh jauh dari asam pedas .. jadi lemak2 nie memang jarang jumpe .. masak lemak udang akk simple aje .. just taruk udang .. akk lupe pula nak letak kacang panjang .. kalau letak pasti lagi sedap .. ekkeek layan aje lahhhhhh kan ;)



masak lemak udang selalu akk buat kena banyak sikit udangnyaa .. kalau setakat 10 ekor .. penat aje masak .. kalau makan selalu dah catu 3 ekor sorang ekkeke .. makan pun kena catu .. yeee sbb kami ramai .. kalau x kira dlm meletakkan udang .. padah .. padah pada akk lah selalu x dapat makan muahhahaha ;)

uolss selalu tak macam tuu ??? kalau buat masak2 nie kena kira2 sikit berapa ekor @ ketul utk seorang .. ahahha akk selalu sbb tahu anak2 nie pemakan kan .. kalau x catu .. adehhhhhhhhhh siaplahh ada sampai tahap membazir di pinggan aje .. ;))

31 comments:

  1. anak2 kcik lagi..udang plak sy tak mkn .... so kira dlm 8 ekor gitu seklai mkn enpanjang sy tu kak

    ReplyDelete
  2. sedapnyer kak...tp sy x lehmkn byk udang nie..allegic..:-)

    ReplyDelete
  3. wahh..udang.. sedapnya.. memang feveret Ros :)

    ReplyDelete
  4. Ooooh my peberet lauk nih.....sedap2 mmmmm

    ReplyDelete
  5. sibbaik ku x pose kak ... kalau x , sungguh akak kijamm..

    emm udang jrng msk psl en somi x leh makan udng

    ReplyDelete
  6. incik suami x makan sangat masakan cam gini....

    ReplyDelete
  7. sy duk mengira masa membeli...masa ambil tu kira bagi cukup..selalunya sorang 5..yg ada kt rumah 3 org jer..15 ketul cukup dh..hihi...sy jer x makan sangat udang sbb alergic..

    ReplyDelete
  8. Kegemaran Myra jugak menu ni..
    Sedap :)

    ReplyDelete
  9. Perghhhhhhhhhh!!
    Akak ku..
    Terliur dah ni kak oiii..
    Feberet ina ngan Aqil udang besau2 tuh..
    Slurppppppp!!!
    ;)
    Akak, terima kasih kak..
    Atas segala kata2 semangat & doa akak yg x pernah putus2 utk "pejuang" mcm kami ni..
    Terima kasih jgk sbb akak anggap kami yg x sempurna kesihatan ni insan2 istimewa..
    Terima kasih krn sentiasa ikhlas sepanjang mengenali kami..
    Terima kasih..
    Terima kasih..
    Rasa nak peluk akak kuat2..
    Bila ler dpt jumpa akak FTF ni.. ;)
    Mudah2an berkesempatan ler hendaknya..
    Amin!!!!!!!!!!!!!! ;,)

    ReplyDelete
  10. emmm dapp nyerr kak..terliur nehh!

    ReplyDelete
  11. sedap nih..
    kak sukalah tengok pinggan lama design bunga tu... huhu

    ReplyDelete
  12. saya baru masak lauk ni kak masa MIL dtg umah baru2 ni...lepas tu letak kacang panjang byk2...hehe...

    ReplyDelete
  13. Kakak semalam pun masak udang tapi buat sambal tumis ieda.

    Masa kakak kecik-kecik dulu macam itulah kena kira sorang berapa ekor. Sekarang anak kakak yg ada di rumah tinggal satu. Bila balik semua pun baru 3 tak payah catu semuanya perempuan makan tak banyak..

    ReplyDelete
  14. Kak!..sue pun selain masak sambal dgn kari, selalu juga masak lemak cili api mcm ni. Buat pekat2 sedap kan..hehehee

    ReplyDelete
  15. ena pun suka gak.. tp sian kat budak2 la.. anis alergic seafood.. sama cam abahnya.. tp abahnya taram je.. hehe.. dak irfan tak pandai makan seafood... sama mcm mak dier dolu2.. hahaha..

    ReplyDelete
  16. akakkkk, sedapnye..tp falsya xleh makan udang..alergic sepi..sedihhh..

    ReplyDelete
  17. waaa..sedapnya!! lagi lagi kalau pedas..:)

    ReplyDelete
  18. bestnye udang..lama dah xmkn udang ni..biasa sungai blkg rmh ni byk

    ReplyDelete
  19. eB kalo msk udang mmg kena byk, sbb shah antu udg... hik3

    ReplyDelete
  20. ema selalu buat masak peda jer..lemak2 ni kurang...

    ReplyDelete
  21. lemak udang yang tampak sedap sekali. Kalo di Jogja, masakan ini mirip udang dimasak kuah santan.

    Salam kenal ya...

    ReplyDelete
  22. tu diaaa...terliur dibuat nyer!!

    ReplyDelete
  23. tak kira lak brp ekor kak.ni fav anak2..biasa masak 1/2 kg tak cukup smpi mlm..dlm 6-7 ekor gak sorang tu mkn. lum kira ratah lg. ayahnya kurang mkn udang, msk tuk anak2 dan ummi je la..sedappp kuahnye yg menawan kan sis

    ReplyDelete
  24. kat rumah akk...akk sorang jer yg hantu udang ni sis..suami akk ada gout kene catu kalau nak makan udang..kalau buat sambal tempoyak udang akk cuma perlukan dlm 10 ekor jer dah cukup...

    ReplyDelete
  25. Tersangat laa sedapnyaa gulai udang tuh..dpt plak kalau dicampur nan pucuk paku..perggh maveles laa jadinyaa Ieda.. :)

    ReplyDelete
  26. udang selalu buat sambal jer kak dh tu peberet husband pon...berapa ekor xpenah kira pulak kak men agak2 cukup jer hihihi....

    ReplyDelete
  27. Kalau masak lemak udang... kena la udangnya besar2... or macam saiz udang galah tu... baru la terasa manisnya udang tu...

    Kalau udang kecik... tak best sangat...

    ReplyDelete
  28. kalu udang besar2 gini kan kak..dilla suke goreng kunyit jek..tak pun campur dalam sambal petai..

    ok, len kali leh masak lemak pulak..huhu

    ReplyDelete
  29. sy xpnh msk lg tp pnh mkn.. hihii

    ReplyDelete
  30. emmm sedapnya...dah lama tak masak udang masak lemak..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...