Sunday, September 23, 2012

KAPUR SIMEN ~ ALHAMDULILLAH SEMAKIN BAIK

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ



salam semua 

alhamdulillahhh , luka anak2 dah semakin pulih , nie pic minggu lepas .. minggu nie luka zahrien dah betul2 kering , cuma nampak sedikit terbelah lah .. tapi hati dah x risau dah .. syukur sgt2 bila luka x perlu ke klinik .. memang berkat mujarabnya kapur simen tuu ..


tangan zahrien ... 2 jari sebelah kiri tuu memang dah kering dan katup .. alhamdulillahh hanya tinggal jari kelingking dia sahaja tuu .. hari nie dah bertambah baik dan x perlu letak kapur simen dah .. yang penting kering , x bernanah dan berdarah .. 


begitu juga dengan luka di bawah dagu anggah .. dah bertambah kering dan x perlu letak kapur lagi .. syukur sgt2 ... ;))

dan hari ini 


v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v



v




v




v



v



v



v


luka semakin sembuh dengan ketaranya kan .. kira 2 minggu lahhh nak baik macam nie .. memang mujarab kapur simen dan minyak gamat nie .. alhamdulillahh dengan izin allah ..

oh ya .. kata suami akk .. zaman dia kecik2 dulu , arwah ayah dia selalu gunakan kapur simen nie untuk sebarang luka mereka adik beradik , kebetulan arwah FIL akk adalah seorang penukang buat rumah .. soo dia memang tahu kelebihan kapur simen ini . Kapur simen nie bila disapukan kepada luka di mana2 anggota badan , terutama luka2 kecil yg tidak melibatkan patah jari atau mana2 bahagian badan sgt2 mujarab ..

kata hubby lagi .. kapur simen ini bertindak menyedut luka2 , darah2 dan bisa2 yg ada pada luka tersebut .. seterusnya membuatkan luka itu cepat kering ... sebelum sapu kapur simen ini , ubuhlah minyak gamat dahulu .. lepas dah ubuh minyak gamat .. sapukan dengan kapur simen ini .. (bancuh terlebih dahulu) jgn cair sgt yee ...

insyaallahhh lepas sapu tuu dia akan mengeras .. secara tak langsung kapur tu telah memberhentikan darah dan menyedut air bisa pada luka yg akan keluar .. alaaaaa macam simen yg kita tgk kebanyakan org balut bila patah kaki tuuu .. kan simen nie panasss .. dia mengeraskan anggota badan agar tulang2 yg patah dpt bercantum kembali ... haaa lebih kurang macam tuu lah .. ;))

apa-apa punn semua ini dengan izin allah semuanya .. yg penting kita ikhtiar .. tapi penggunaan kapur simen ini , memang dah agak lama suami akk praktikkan .. terutama bila ada luka2 macam nie .. kalau luka x melibatkanm patah atau apa lahhh .. kalau patah atau terukkk kena lah rujuk hsp .. kalau tidak boleh cuba cara ini .. insyaallahhhh , kena yakin ... kira selamatlahh dari kena sapu ubat kuning dan makan ubat .. 

haa satu lagi kalau luka tuu x hilang , kena rujuk klinik .. tapi selalunyaalah bila dah sapu kapur simen nie .. memang luka akan kering dan x akan mengalir lagi .. sbb dia bertindak menyedut air bisa dan mengeringkan luka .. sbb sblm tuu kita dah letak minyak gamat kan .. soo dah ada ubat disitu .. ;))
 

20 comments:

  1. baru tahu kak :) thanks sharing .tapi camna budak2 tu boleh luka kak :) ngeri tengok,agak besar juga luka2 tu.

    ReplyDelete
  2. Bior betul.... nie laaa first time teman dengar kapur simen digunakan sebagai ubat luka... tapikan, minyak gamat atau kapur simen tu yang betul berkhasiat untuk rawatan luka tuuu...

    ReplyDelete
  3. mana nak dapat kapur simen tu? memang ada jual ke? huhu, maklumlah tak tau kan..

    ReplyDelete
  4. baru tau.js slalu guna minyak qamat je..kalau luka...alhamdulillah..ok

    ***ieda dh remove ke top komen tu ...delete yg lama try buat balik...kot2 jadi..

    ReplyDelete
  5. alhamdulillah, sib baik xder nanah ke apa..

    itulah masa kecik seekor nyamukpn kalu boleh x bg gigit mereka tp bila anak2 makin membesar, sikit sebanyak pasti ada parut juga..

    ReplyDelete
  6. haah la kak, blh diterima segala fakta yg kak ieda huraikan td..
    heheh, kherlasss ye org dlu2, x pyh blaja bhgn medic pun..
    pasni blh try kalo de luka ape²..

    ReplyDelete
  7. tima kasih kak share info ni.kena cari kapur simen stand by kat peti kecemasan lah pulak yer..hihi. kapur mkn tu sama x?

    ReplyDelete
  8. wani nk spare juga la kapur simen..baru tahu juga pasal ni

    ReplyDelete
  9. Alhamdulillah luka dah semakin sembuh..
    Lily pun baru tau cara ni...Thx sharing kak...~

    ReplyDelete
  10. syukur alhamdullillah dah semakin sembuh. alahai jari kelingking tu mmg luka teruk dri jari yg lain. nasib baik cepat kering luka tu. so lepas ni akak tau le nak letak apa bila kes luka camni. tq ieda

    ReplyDelete
  11. alahaii..mcmana bole luka tu kak??ngeri jga tgk tu..baru tau kapur simen tu bole buat ubt rupanya..:)

    ReplyDelete
  12. banyak kelebihan simen ni ye kak...bukan saje leh wat umah malah leh ubatkan luka yer...saya baru je tahu nih...

    ReplyDelete
  13. Teruk jugak luka tu ya...Alhmdulillah, dah semakin baik..

    Baru tahu pasal kapur simen tu...terima kasih atas prkongsian...

    ReplyDelete
  14. wah.... bagus juga petua ni ye kak... nak cari simen tu yg susah

    ReplyDelete
  15. owh...bgus jugak yer kapur nih

    ReplyDelete
  16. pertama kali saya dgr kak..mmg tak sangka betul berguna kapur ni simen ni..

    ReplyDelete
  17. geram tgk jari montok zahrin, lagi geram.. tgk luke kat jari dia tu yg menyebabkan jari nya montok

    kak Ieda, petua yg ni saya baru tau..
    thx sis...pas ni dah tau dah, kalo luke nak wat camner...hehehe...

    ReplyDelete
  18. baru CR tahu kak :) thanks sharing...bolehlh guna nanti...petua akak..

    ReplyDelete
  19. wah bagus kapur simen ni yer kak..

    ReplyDelete
  20. terima kasih kak tuk petua ni...tak sangka btul kapur boleh wat mcm ni ye...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...