Tuesday, September 18, 2012

IBU ADIK TAKUT JARI PUTUS !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

hurmm ini lah kisah hari sabtu kelmarin .. aduh macam mana nak mulakan cerita yeee .. macam nie .. kisah anak teruna akk seorang nie lah .. lepas kami lunch , akk santai2 depan TV , amanina dan sabriena pula masuk dlm bilik .. macam biasa nak mulakan mengemas buku dan baca .. zahrien pula turun , ikut ayahnya ke belakang .. kebetulan hubby akk lepas makan tengaharitu ada cakap nak memeroi kayu2 di belakang dan nak bakar , yang si zahrien nie ikut ayahnya tapi melencong ke bengkel hubby dengan basikal .. dia dah memang syok main basikal atas bengkel hubby sbb kebetulan pula hubby dah bersihkan dan dah nampak luas lah sikit bengkel tuu .. dia syok lah mengayuh basikal kat situu .. 

x sampai 15 minit dia ke belakang tuu , akk dah terdengar suara dia menjerit menangis .. ibu .. ibu .. ibu ... haaa berderau jantung .. kakak2 dia dah berlari tgk kan adik kenapa .. di balik ke rumah dengan mengengam tangan penuh darah .. hubby pula menekup darah dgn tangan ! .. ya allahh naik pitam akk tgk .. x terkata .. mula2lah akak bertanyakan hubby kenapa ngan tangan anak ?? macam mana jadi macam nie ?? allahh bangg meh bawak ke kecemasan .. macam2 lagilah kuar dari mulut akk nie .. kelam kabut ..

hubby minta minyak gamat .. cepat2 curahkan di atas luka yg memang kelihatan dlm pada 3 jari tangan kirinya .. ya allahhh x dpt bayangkan keadaan masa tuu , si sabriena awal2 lagi dah mengalir air mata tgk adiknya berdarah tangan .. hurmmm sabriena memang sensitive sikit bila adiknya yg sorang nie luka2 .. dia mudah tersentuh hati ....

 lepas letak minyak gamat .. darah dah mula slow , hubby cepat2 sapu kapur simen (pengalaman sblm2 nie hubby luka memang ubuh bancuh simen nie) .. bancuh dgn air dan terus sapu ke tangan bagi cepat kering dan sedut air bisa ..  walau dlm keadaan macam tuu , zahrien nie bagusnya x lah melalak macam org kena histeria tuu .. dia boleh nangis macam kena kaca tuu .. mengalir air mata sedih aje .. x lah meraung2 .. dlm hati " fuh hebat gak anak teruna aku nie ... " steady aje .. dia cuma cakap .. "huuhu adik takut jari adik putus ibu .. " alorrrrrrrrr ciann lakk ..hubby pun sambut cakap .. " tak .. takkk tak putus layie .. sabar2 ayah ubuh ubat "

 bila ubuh bancuhan simen nie .. dia akan mengeras dan akan sedut semua air bisa pada luka kita .. pada awalnya sahaja zahrien rasa sedikit pedih .. lepas tuu .. nielah wajah dia ..


 
   tiga jari tangan sebelah kiri menjadi mangsa ... paling parah adalah jari kelingking .. dah dia tangan gemuk kann .. memancut lah darahnyeee .. sampai terjembul daging tuuu .. adehhhhhhhhhhh ngeri lakk , hubby siap test2 goyang2kan .. takut mana tahu memang terkulai ke .. huhuhu

haa nie keadaan , merata2 darah pada basikal dia 

 

menurut zahrien lah , bila di tanya .. dia bawa basikal sekeliling bengkel besi ayah dia nie ... lepas tuu dia cuba duduk atas basikal sambil berpegang pada jaring besi dibawah nie ... kebetulan 3 jari dimasukkan didalam jaring besi nie .. jaring besi nie tajam ... bila basikal nak jatuh , dia pun rentap jari dari celah2 jaring besi nie .. tuuu yg terbelah 3 jari dia tuu ...

 


dan lepas tuu .. dia ngadu letih dan ngantuk .. sedih lak .. dia ajak hubby masuk bilik .. nak tidur katanya ..
huhuhu sayu aje bila tgk keadaan dia masa nie .. aduhhh .. anak oh anak .. nielah org cakap anak jantan kannn , kalau x der luka2 pada badan .. x sah !!! .. 

pengajaran pada semua .. memang kena pantau anak-anak nie .. tapi kalau anak teruna nie susah sikit , x kan kita nak tgkk aje ape yg dia buat kan .. kalau kena dia main di luar .. kayuh basikal macam zahrien nie .. x kan nak ekoor aje kan .. hurmmm redha ajelahh benda dah jadi .. nak buat macam mana .. cuma dah puas nasihatkan dia , next time jgn main dekat bengkel ayah .. huhuhu sib baikk dia paham .. paham masa tu ajelah koot , lepas tuu .. x tahulahh .. 

semalam tgk , bukan main syok main basikal balik , siap ari ahad tuu akak ke sempurna .. sepatutnya x leh kena air .. dia siap cakap .. x per ibu .. dah kering dah .. baikk punye landing dlm air kan .. huhuhuh 

haa di sempurna satu kes layie terjadi .. nanti akk ceritakan dlm next entry ok .. nie nak buat kerja dulu .. huhuhuh dugaan .. 

37 comments:

  1. malang tak berbau, Alhamdulillah sib baik tak melarat..

    ReplyDelete
  2. Ei.. Sakitnya.. Sedih baca... Teringat jatuh aritu.. Darah kua memancut2, macam kepala dah berlubang kena paku..

    ReplyDelete
  3. ish3.. kesian zahrien.. bgtau dia uncle ejulz suruh hati2 lain kali.. :)

    ReplyDelete
  4. sedihnye kak ... klu eima pun sama mesti rasa sayu je hati bila tgk anak2 sakit cam tu .....

    kak klu zahrien demam & jari die bengkak bernanah cepat bw pi spital ke klinik ke ...kot infection tau

    ReplyDelete
  5. saya pulak yang tetiba rasa sakit dan pedih..huhu

    ReplyDelete
  6. adui kak, ngerinya tina tgk, mesti sakit tu

    sian zahrien, kena hati2 lepas ni

    ReplyDelete
  7. alahai sian zahrien... moga cepat baik yer luka tu...
    kadang2 tu risau ngan anak2 yg tengah membesar ni... main tak ingat bahaya dah...moga dijauhi perkara2 x baik pd anak2 kita kan kak ieda...:)

    ReplyDelete
  8. alolo..ciannya zahrien.. Alhamdulillah nasib baik dah ok.. kuat semangat juga si zahrien ni, kalau asyraf mahu seminggu sakitnya tu..manja sangat...

    ReplyDelete
  9. syukur zahrien tak apa2..ank bujang ni kan kak mmg susah nak pantau sbb lasak (ank sy lah selalunya)..alangkan depan mata kita diorg boleh tercedera ni kan belakang mata kita.

    ReplyDelete
  10. ya ALLAH..akak, kesiannyeeee...pasnie mesti die xnak dh dekat ngan jaring2 tuh..

    ReplyDelete
  11. mesti sakit sangatkan... ngeri tengok.. alhamdulillah nasib la zahrien tak apa2...

    benda nak jadi nak buat camner.. biasalah anak lelaki ni mmg lasak sikit.. masa kita cakap ok.. ok.. ok.. lepas tu ha mmg k.o lah

    ReplyDelete
  12. ahhahahah tbe2 saya pula rse nak ngis tgk jari ank akk.... =)

    ReplyDelete
  13. yallah sian nye..
    cepat baik yea..
    teruk gak luka tu

    ReplyDelete
  14. ya allah kak...sian nyer dia.. :(

    ReplyDelete
  15. gitulah anak lelakikan...ditegahpun dibuat juga...nasib baik takde pape. jadi pengajaran buat die tu..

    ReplyDelete
  16. alahaiii kesiannya diaaaaa. semoga adik cepat sembuh ok

    ReplyDelete
  17. Ya Allah!! takut dan ngilu saya tgk kak...

    Alhamdulillah, tak melarat...semoga cepat sembuh hendaknya...amin...

    ReplyDelete
  18. Allah... Sy tgk pon rs nak.pitam da ni...

    Semoga cpt2 sembuh...

    ReplyDelete
  19. saya yg tengok ni pun terasa sakit ngilu.sian dia.

    ReplyDelete
  20. Sian zahrin ..Moga cepat sembuh ye..lily tgk luka tu dah rasa ngilu..

    ReplyDelete
  21. aloloo syiannya zahrien...seb bek tak seriuss..

    ReplyDelete
  22. Alololo..sian hero kecik montel ni..anak lelaki mesti melasak sikit kan..mesti ada parut2 sikit baru machoooo...

    ReplyDelete
  23. Salam Ieda.Mmg seram gak k.atie tgk luka anak bujang tu.Biasa la anak llaki..sakit masa tu jer..pastu ligat semula

    ReplyDelete
  24. tak pe kak..hero mmg cam tu.moga jadi pengajaran kat dia..x leh lasak2 sgt.cian zahrien..cepat sembuh yer

    ReplyDelete
  25. kak mcm teruk je tgk jari dy....sakit terus tetido dy ye...kesian dy...

    ReplyDelete
  26. alamakk.. seram la tgk luka tu.. sy mmg takut darah.. mesti pitam.. sian anak akak..

    ReplyDelete
  27. aduyai akak...ngeri la sy tgk...huhu..kalau sy kelam kabut x tau nk buat apa....kalau pegi hosp...dorang akan jahit pe kak? tp depa tgk pd kedalaman luka tu kan?

    ReplyDelete
  28. Ya Allah.. siannya...

    tp bagusnya zahrien ni mmg kuat... boylah katakan.. mmg hero mama lah.. :-)

    ReplyDelete
  29. aduhai..kesian dier..moga cepat2 sembuh..

    ReplyDelete
  30. pas srg2 ye yg kena..moga cepat sembuh la ye semuanya..

    ReplyDelete
  31. moga cepat sembuh. Tirana aduka doakan

    ReplyDelete
  32. keciannya...zahrien...nasib baik darah dah kering...tido maintain jari dlm mulut...

    ReplyDelete
  33. ooo...yg putih2 ni kapur simen ye kak..

    tak pedih ke bile letak kt luka camni?

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...