Thursday, September 27, 2012

ADUH RAMBUT GUGUR ~ TELUR BOLEH MEMBANTU YE ?

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

huhuhu lately nie selalu ada masalah rambut gugur nie .. pelik kan .. ke sebab pakai tudung ?? sebab rambut pendek ?? sebab rambut memang x sihat .. huhuhu memang x suke .. tapi apa yang akak perasan sekarang sejak akk potong rambut pendek nie , rambut gugur dah semakin berkurangan .. uols ada alami masalah macam akak tak ??
kadang2 tu jeless tgk rambut kawan2 yg lebat walaupun mereka pakai tudung ..

hurmm bukan ape , kalau pakai tudung memang x selesa nak berambut panjang nie .. nak basuh pun bercinta , nak2 kena pakai tudung di rumah lagi .. soo mana nak kering cepat kalau kering kan huhuh .. jadi memang kena selalu berambut pendek .. ini akak masih x sempat nak potong pendek layie .. dah boleh ikat lak rambut nie ;)

bawah nie ada info pasal kegunaan telur bagi melebatkan rambut .. adehhh sayang lah pulak nak guna kan .. hurmmmm

 pic google

TELUR ayam banyak digunakan dalam pembuatan kek, pastri dan kuih-muih. Tahukah anda kandungan protein yang tinggi juga mampu digunakan untuk tujuan kecantikan kulit dan rambut yang lembut serta menawan tanpa perlu mengeluarkan belanja besar?

Bahan semula jadi itu yang kadangkala disalah anggap sebagai menggemukkan badan, kaya dengan vitamin B12 serta mengandungi 11 vitamin dan mineral. Bahan kecantikan semula jadi yang digunakan sejak zaman-berzaman ini memberi kesan cepat biarpun baru pertama kali mencubanya.

Siapa yang tidak inginkan rambut yang lebat, lembut dan kuat, apatah lagi wanita. Justeru, telur adalah antara bahan semula jadi yang bukan saja murah dan mudah diperoleh, ma-lah berkesan membantu seseorang mencapai impian memiliki rambut yang cantik menawan. 

 pic google

Rambut kering juga boleh mendapat faedah yang sama daripada telur. Caranya dengan mencampurkan minyak kelapa, madu dan kuning telur. Kacau sehingga sebati dan sapukan pada kulit kepala dan rambut serta dibiarkan sehingga 30 minit sebelum dicuci dengan syampu dan dibilas seperti biasa.

Telur juga boleh dicampurkan bersama susu dan dikacau sebati sebelum digosok lembut pada kulit kepala dan disapu pada rambut. Biarkan selama 10 minit sebelum dicuci dengan air suam.

Cara lain yang boleh digunakan untuk mendapatkan rambut yang cantik adalah dengan mencampurkan telur dan jus limau nipis, kemudian ia disapu ke kulit kepala serta dibiarkan selama 30 minit. Kesan penggunaan bahan semula jadi terbabit pada rambut dapat dilihat dalam masa singkat.

info : google

ps : syukur lahh , rata2 kawan2 blog cakap blog akk nie ok utk loading .. mungkin pada blogger yg ada problem loading disebabkan certain2 page dari internet uolss ada problem .. macam internet slow ke .. its always happend to me juga ;)

21 comments:

  1. uikaa betul ke..1st time dengar ni kak..hehe

    ReplyDelete
  2. owhh...telur petua utk elokkan rmbut ye kak..hihi..

    thks sharing kak..rmbut sy pon gugur..huhu..

    #kak..sy pakai camera sony nex-f3...function dia lebih kurang mcm dslr gk...

    ReplyDelete
  3. Tapi nak guna telur kt rmbut msti bau hanyir kn..pernah je buat masker guna putih telur..

    ReplyDelete
  4. nak cuba gak la.. rambut ejulz pun gugur gak ni.. hehe.. bnyk sgt fikir kot.. hehe. tapi susu tu nak guna susu ape kak ieda ek?

    ReplyDelete
  5. sara punya masalah rambut gugur pon tahap serius dh rasenye.. kat bantal, mandi penuh ngan rambut gugur..lagi2 bila rambut panjang..sme cm akak gak kot :(

    *thanx bg tips ni kak :)

    ReplyDelete
  6. slm kak..tenet opis qema ni slow tapi ok je masuk blog akak nih..

    guna telur okey je tapi bau telur tu xtahan hihi

    ReplyDelete
  7. den kalau telur ni buat puding jerk..lom dgr plak leh lebatkan rambut....iyer lah tu kot..kalau dah ada yg try...ahakz

    ReplyDelete
  8. ya ker kak???1st time dgr ni...

    ReplyDelete
  9. oo...hee...blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

    ReplyDelete
  10. baru tahu ni...sy pn rambut pendek...

    ReplyDelete
  11. Kak Nurul pun ada masalah rambut gugur nie.......tp nak cuba petua nie bercinta kot sbb telur tu.

    ReplyDelete
  12. Ieda ada no hp kakcik tak? Kalau takde , ambil ni : 0122830569. Nanti call la kakcik, mana tahu kita boleh berjumpa. :)

    ReplyDelete
  13. good petua kak, rmbut zt pon gugur je,adeh

    ReplyDelete
  14. petua yg bagus ni.. sy pun rambut gugur gak tp time prgnant ni ok plak.. xgugur..

    ReplyDelete
  15. petua guna telur tak tau lak :)..

    memang rambut cepat gugur..pas bersalin arwah azim..en babah dah tak bagi potong.. saya memang tak gemor rambut panjang, kena dgr ckp suami hehehe

    ReplyDelete
  16. nice petua ni kak..wani rambut gugur juga hehe...

    ReplyDelete
  17. sy aritu gitu jugak kak..last2 potong rambut pendek..

    gugur jugak tpi tak ngeri sangat la..

    ReplyDelete
  18. rmbut sweety dulu pjg paras bontot..raya tu ptg pendek paras bahu sbb kerap sangat sakit kepala n rmbut gugur..skrg ne mcm xnmpk lak rmbut gugur..bole di amalkan petua ne..heee

    ReplyDelete
  19. Kadang2 pencarian kita itu lambat sbb kita tidak betul2 usaha buat research kat internet.Serahkan pada badan2 besar yg bertanggungjawab dalam meluluskan produk yg terbukti berkesan oleh FDA dan MHRA.Cuba lihat video ini yg pastinye menjawab persoalan anda.
    http://www.youtube.com/watch?v=hj3iWhqfajE.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...