Sunday, August 12, 2012

SEMUANYA MELAINKAN DENGAN IZIN ALLAH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


Sesungguhnya tiada daya dan upaya melainkan dengan izin ALLAH.

Bila ada rasa tidak puas hati pada seseorang akan perbuatannya terhadap kita, ulanglah ungkapan ini.

Sesungguhnya tiada kekuatan apa pun yang mampu dilakukan, tiada peristiwa apapun yang boleh berlaku, tiada kejadian apa pun yang boleh berlalu, tiada peristiwa apapun yang boleh terlaksana, andai tidak dengan izinNya.

tidak dapat melakukan mudarat seseorang hamba ALLAH terhadap hamba ALLAH lainnya kecuali dengan izinNya.

tidak lewat seorang suami balik ke rumah, tidak malas seorang anak untuk solat, tidak marah seorang mertua kepada menantunya, tidak memukul seorang bapa akan anaknya, dan bagai peristiwa serta kondisi lain,  melainkan diizinkan ALLAH pilihan – pilihan itu.

yang menerima mungkin pedih, sedih dan terluka dengan pelbagai karenah manusia lain yang penting atau tidak penting dalam hidupnya  terhadapa dirinya, tetapi itu adalah dengan keizinan ALLAH.

bila mana ALLAH izinkan semua hal dan perkara itu berlaku terhadap seseorang , maknanya itulah yang terbaik untuk orang itu.

baik ia tersirat dalam peristiwa duka, hati terlara, jiwa menderita dan penindasan segala, tetapi bila mana ia berlaku, saat mana ia terlaksana, maka itulah qada dan qadar terbaik untuk orang itu.

kerana,..

Tiada daya dan upaya melainkan dengan izinNYA.
lalu, jiwa tenang dan hati yang membara padam,.. menjadi sejuk dan redho.
kerana semuanya berlaku adalah dengan izin ALLAH.



10 comments:

  1. sbb tue lah perancangan Allah adalah yg tebaik utk umatNya kan kak..:-)

    ReplyDelete
  2. askm kak ieda syg,

    maaflah mcm saya beritahu dlm entri tu.. tak sempat nak mengonlinekan diri. sibuk kononnya ;)

    wah rumah baru.. mood nak raya ke kak ieda? cantik.. maroon color.

    samalah saya juga nak ucap selamat hari raya, maaf zahir batin utk kak ieda sekeluarga. semoga bergembira dan baik2 shj hendaknya.

    ReplyDelete
  3. perancangan Allah tu yang terbaik buat hambanya.. jadi redha jika kita sudah buat apa yg terbaik...

    betul tak kak ieda?

    ReplyDelete
  4. @Ummi Iman ekeke syukur lah jika kesibukan menjadi punca rose x menyinggah ..
    risau jika ada tersilap kata ..
    mana ada rumah baru dik .. ekek memang dah lama rose x singgah kan .. ;)
    tkasih dik ;)

    ReplyDelete
  5. @Gieyana ye gie .. kadang2 tu kita x sedar , mula melatah menyalahkan takdir sedangkan dia maha berkuasa dlm segala hal yg selalunya kita x sedar uhuhu

    ReplyDelete
  6. Perancangan Allah adalah terbaik buat kitakn...

    Redho dengan segala nikmat dan ujian yg diberikanNYA

    ReplyDelete
  7. semua yg berlaku ada hikmahnya.....terima ujian dan dugaan dgn redha...

    ReplyDelete
  8. Apa yang Allah S.W.T rencanakan utk kita adalah yg terbaik sesungguhnya kerana dia yang maha mengetahui apa yg baik tuk kita...

    ReplyDelete
  9. semua yg berlaku ada hikmahnya.....terima ujian dan dugaan dgn redha...barulah hidup kita jauh sempurna..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...