Wednesday, August 8, 2012

PILU HATI ~ HANYA IBU YG MENGERTI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

huhuhu lambat sikit akk online pagi nie .. macam biasa , bila cuti aje kerja melambak2 kann soo kena settle dulu mana yg patut kan kan kan .. haa nie sambil2 buat kerja .. hati terasa pilu sgt2 bila baca kisah warga tua ini .. dah lah lumpuh disebabkan angin ahmar .. ditinggalkan oleh isteri pula ! ... huhuhu dengan siapa dia bergantung harap kalau bukan IBUUUUUUUUUUU jugak ! .. yaaa itulah pengorbanan besar seorang ibu .. di kahwinkan anak2 utk mereka bahagia .. tapi bila terjadinya sesuatu IBU tua itu juga yg dtg menyelamatkan kejadian 

Betapa besar pengorbanan dan pengertian seorang yg bernama ibu .. anak x dibiarkan sepi dan menderita sendiri .. mujur sgt lahhh ibu tua ini masih mampu membela nasib anak yg lumpuh ini ... oh sedihhh dan pilu mengenangkan ibu ini yg dah terlalu uzur .. sampai bila dia mampu menjaga anaknya ini ??? hanya allah sahaja yg tahu sejauh mana percaturan ini diberikan kepada hambanya ..

sedihhhhhhhhhh sgt2 akk nie .. terasa sayu sgt bila membaca artikel nie ...

KASIH IBU...Siti Liah di sisi Mahmud sambil diperhatikan Mat Yakob. 

KOTA BHARU: “Saya bertanya kenapa dia sanggup tinggalkan suami begitu saja dan dia jawab, dia tidak mampu lagi menjaga suaminya. Malah, dia suruh kami tunggu saja surat mahkamah (tuntutan cerai).”

Itu kata Mat Yakob Salleh, 61, mengenai tindakan kakak iparnya yang tergamak meninggalkan suami, Mahmud Hamid, 63, sejak sembilan bulan lalu selepas pasangan hidupnya itu lumpuh dan tidak dapat bercakap akibat serangan angin ahmar.

Menurutnya, akibat tindakan wanita berusia 38 tahun itu, abang tirinya kini dijaga ibu mereka, Siti Liah Tahir, 83, yang sudah tua dan uzur di Kampung Panji, di sini.

“Kami terkilan kerana begitu mudahnya dia meninggalkan suami dan mengabaikan tanggungjawab sebagai isteri,” katanya ketika ditemui.

sumber : hmetro


isteri dia kemana ?? ye isteri dia tegar meninggalkan si suami terlantar begitu .. hurmm muda lagi kan .. baru 38 tahun .. oh sedih .. kalau uols macam mana ?? tegar ke ?? rasanya sebahagian besar dari kita "BIARLAH HIDUP , SUSAH SENANG MATI BERSAMA " .. insyaallahh semua nie menjadi pengajaran dan renungan buat kita .. apa yg dialami oleh si isteri hanya allah sahaja yg tahu .. kenapa dia meninggalkan suaminya juga hanya allah yg lebih memahami .. kerana semuanya dtg dari dia .. kita mohon sahaja kepada allah agar allah menetapkan iman kita agar kita tidak di uji dengan perkara2 begini ... aminnnnnnnnnn



19 comments:

  1. itulah namanya seorg IBU kan....yg isterinya pun...susah nak kata lah kan..hanya dia yg tahu sbbnya mengapa sanggup meninggalkan suaminya...

    ReplyDelete
  2. sbb itu kasih ibu bawa ke syurga..susah payah mana sekali pun tak kan sia2kan ank sendiri.

    ReplyDelete
  3. kasih ibu membawa ke syurga kak

    ReplyDelete
  4. kasih ibu dibawa mati kan kak. xde sape boleh lawan. T____T xde sape boleh jaga kita macam mana ibu kita sanggup. sebab tu Allah sangat menyanjung tinggi golongan ibu2.

    ReplyDelete
  5. Mana tak lari...somi dia sakit takleh keje, harta takde. Cuba kalo ada harta...ditunggunya sampai mati wlpn ikhlas ke...tak ikhlas, kan..

    Kasih ibu sampai ke sorga...

    ReplyDelete
  6. ye betul tu.... itu la kasih ibu... terharunya bile baca.... kita sama doa agar ditetapkan iman dan kesetiaan kita...

    ReplyDelete
  7. sedih nyer :(

    amin kak amin ~

    ReplyDelete
  8. pengorbanan besar seorang ibu!

    ReplyDelete
  9. jauh bau syurga tu dgn dia kan kak :)

    ReplyDelete
  10. ibu sentiasa menjadi ibu hingga ke hembusan nafas terakhir...

    ReplyDelete
  11. marriage ni complicated kan?

    ReplyDelete
  12. Aminn, moga kita menjadi Isteri Solehah yang akan sama2 susah senang bersama suami..

    ReplyDelete
  13. kasih ibu dibawa mati...

    ReplyDelete
  14. kasih ibu sampai syurga....tega isteri dia buat mcm tu

    ReplyDelete
  15. Sampai hati isteri dia kan... kahwin paksa kot ieda..

    ReplyDelete
  16. itulah sifat sbnar ppuan tue..allah telah tunjukkan pd suaminye

    ReplyDelete
  17. sampainya hati isterinya tu..jenis xde perasaan..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...