Wednesday, August 1, 2012

PERLUNYA YAKIN DIDALAM KEHIDUPAN INI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


apa maksud yaqin akan kewujudan ALLAH swt?

yaqin bahawa DIA lah TUHAN , DIA lah RABB alam ini…

yaqin bahawa kita pasti akan kembali kepadaNYA pada suatu hati nanti,…

bukanlah yaqin namanya jika kita  masih mempersoalkan kenapa begini dan begitu jadinya nasib kita,..

tidak dipanggil yaqin lagi sekiranya kita masih tidak mampu nampak bahawa qada dan qadar yang kita lalui sekarang ini adalah dariNYA dengan sebab – sebab tertentu dan hikmah- hikmah tertentu yang menjadi rahsiaNYA, mungkin dibukanya pada pandangan hati kita, mungkin tidak,..

belum masuk istilah yaqin lagi kita ini, jika kita masih tidak boleh menerima keadaan diri kita, keadaan rumah tangga kita, keadaan suami begini atau begitu, …

belum dipanggil yaqin lagi hati kita, jika kita masih berendam air mata, masih mau masa berundur ke belakang, mahu keadaan kembali ‘asal’ , masih mahu qada dan qadar kita seperti suatu ketika dulu,…

bagaimana mahu dikatakan yang kita yaqin dengan ALLAH swt, sedang kita tidak boleh redho dengan keadaan diri kita, walau  kita kata kita ini hamba, dan DIA Tuhan kita,..
lalu jika belum ke tahap yaqin kita, ini, di mana kita di sisi ALLAH?

masyaallah.

banyaklah beristighfar kepadaNYA di bulan yang penuh barakah ini, muga diampuniNYA kita,…

banyaklah doa di bulan yang mulia ini  agar dipenuhi NYA dada kita dengan kekuatan YAQIN kepadaNYA seratus peratus..

agar kita mampu nampak bahawa semua yang berlaku pada kita adalah dariNYA dan kita redho sepenuhnya serta berserah diri secara total kepadaNYA kerana hanya DIA yang Maha Mengetahui akan segala hal, dan DIA tidak pernah menzalimi hambaNYA,..
  Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui. (Surah. Al Baqarah:216)





17 comments:

  1. Yakin dengan diri sendiri..

    TQ kak ;D

    ReplyDelete
  2. dalam hidup kena ada keyakinan :)...nice entry kak

    ReplyDelete
  3. ye betul..kena ade keyakinan diri, baru ade berani nak lakukan apepun..:)

    ReplyDelete
  4. Btl tu kdg2 perkara yg kita benci tu yg bwk kebaikan kpd kita..

    Thx akak saling igt mengingati..

    ReplyDelete
  5. info yg menarik. Sama2 kita berdoa untuk kebaikan kita

    ReplyDelete
  6. yakin dengan segala ketentuanNya..:)

    ReplyDelete
  7. Yakin dan percaya dgn ketentuan Allah
    Stp yg berlaku pasti ada hikmahnya..sharing is caring ;)

    ReplyDelete
  8. yakin..redha N trime ngan syukur ngan sgla ketentuanya...dia telah tntukan y tbaik tuk kite =)

    ReplyDelete
  9. bila kita redha maknanya kita yakin.. apa pun yg mendatang kita kena redha jika kita yakin Allah itu Maha Berkuasa.. :)

    ReplyDelete
  10. Thanks for sharing kak. Mcm kena jer ngan saya.

    ReplyDelete
  11. Nice entry kak...Yakin dengan diri kita sendiri..

    ReplyDelete
  12. semoga sentiasa di tetapkan hati..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...