Monday, August 13, 2012

PERLUANYA BEKERJA BERSUNGGUH - SUNGGUH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

uhuhuhu semangat2 .. nak bersiap2 ke tempat kerja .. agih2kan kuih raya .. perghh mencabar minda bila tibanya isnin nie kan .. huhuhu .. tapi bila baca motivasi kerja nie .. fuh fuh .. malu lakk dengan perasaan selama nie yg setiap kali isnin .. monday bluesss .. dulu akak jarang ada perasaan macam tuu .. tapi lately nie kerap lak .. nak dlm mood menyambut syawal nie kann .. malasssssssssss je nak melangkah kaki ke kereta .. uhuh


Bekerja sememangnya menuntut kesungguhan. Orang yang bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatua terutama dalam pekerjaan, pastinya akan berjaya atau mendapat hasilnya. Maka sudah tentu akan rugilah bagi mereka yang malas berusaha.
 
Benarkah banyak di antara kita tergolong di dalam golongan orang yang malas bersungguh-sungguh untuk melakukan sesuatu? Jika ya, mari kita semak beberapa tanda bagi orang yang malas bersungguh-sungguh ini:

1)      Seringkali membuang masa dengan aktiviti yang tidak berfaedah
2)      Menganggap sesuatu kerja yang perlu dilakukan tidak penting
3)      Kerapkali bertangguh dalam setiap kerja yang ingin dilakukan

Sekiranya salah satu daripada tanda yang disebutkan di atas ada dalam diri kita, ada baiknya kita perbaiki sikap itu sebelum terlambat dan sebelum kerugian. Untuk mengubah diri kita ke arah yang lebih baik, maka sewajarnya kita perlu mengambil beberapa langkah, antaranya ialah:

1)      Betulkan niat kita terlebih dahulu ( adakah melakukan kerana terpaksa / untuk mendapat ganjaran / untuk menunjuk-nunjuk / kerana amanah dan tanggungjawab)

2)      Memgang prinsip sentiasa bersungguh-sungguh dalam melakukan sesuatu kerja kerana ingin mendapatkan hasil yang baik.

3)      Melakukan setiap tugas yang diamanahkan dengan sebaik mungkin.
Ingatlah, setiap apa yang kita lakukan hendaklah kerana Allah dan kesungguhan adalah penting untuk mencapai kejayaan yang didambakan..


semoga x der dah MONDAY BLUES dalam jiwa kitaaa yeeeeeeeee ekke

19 comments:

  1. ya betulkan niat smula

    slmt bkerja kak

    ReplyDelete
  2. kadang2 mmg ada rasa malasss jek nk pi kerja...sbb kerja jenis bermusim..kadang2 busy..kadang2 tak..time tak busy tu alahai....bosannya...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah hari ni isnin sgt2 ceria bekerja.Mmg ada ketikanya sgt malas lebih2 lg isnin la hihi

    ReplyDelete
  4. owh memang tiada monday blues kak, besok ada presentation, kira last before raya, owhh mood raya sudah mari, hehehehehhe

    ReplyDelete
  5. ya mmg kena perbetulkan niat kita dulu....=)

    ReplyDelete
  6. Huhuuu, memang kena bekerja bersungguh-sungguh, macam Myra culas kerja dengan BW ;)

    ReplyDelete
  7. hari ni agak mendung sbb ramai bos2 dok bising dpn bilik ni hu3

    ReplyDelete
  8. UWAAAA
    tetap ada kak..


    hehe
    neway.masa lya dulu still KSP lagi.

    office mgt.
    thn 2006-2009
    Skrg ni start keje kt shah alam kak
    nanti kem slm dkt kak ita n kak su.
    rindu dorang
    en fazil still ada kt sane lg kak?

    ReplyDelete
  9. semoga kite semua bekerja dgn ikhlas...thanks kak ieda sebab mengingatkan....

    ReplyDelete
  10. sy pun dah mood ke laut..huhu

    ReplyDelete
  11. sy pun dah mood ke laut..huhu

    ReplyDelete
  12. Kakak nie kerap bertangguh, kena betulkan diri kakak nie ieda...

    ReplyDelete
  13. Salam Kak Ieda, semangat je masuk keje coz dapat PC baru, heeee~

    ReplyDelete
  14. :)..zt smgt nk g keje kdg sbb student, klu hrpkan top management nih..mmg rmi lecturer yg kuar masuk uni tmpt zt keje ni kak..kitorg cari alternatif lain utk happykan diri keje ;)..tp yg bestnyer xde punch card ;)

    ReplyDelete
  15. dah lama saya tak kerja..kalau suruh kerja sah2 saya tak mau dah..dah seronok dok umah..heheheh

    ReplyDelete
  16. nk kerja niat kena betul la kan heheeee....heheeee monday blues kdg ada kdg xder

    ReplyDelete
  17. alamak memang malas selalu melanda sy..fuh..fuh ..kena buat perubahan ni..:)

    ReplyDelete
  18. Kalau cuti panjang...pastu mood nak masuk kerja balik mesti ke laut hihihi..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...