Saturday, August 11, 2012

MASAK PATI SANTAN IKAN PATIN , ASAM PEDAS JEMUDUK & JERING

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

menu kami kelmarin .. hari rabu .. alhamdulillahhh memang sgt2 hubby suke .. sbb ummi akk tolong masakkan ikan patin masak pati santan nie ... mana idok nyeee dengan akak2 sekali suke ekeke .. x pernah makan uu .. akk memang x makan ikan patin .. tapi akk makan kuah dia .. perghhhhhhhhh !!!!! terangkat makk uuu .. 

syukurrr kebetulan lah ada ikan patin bila hubby gi memancing minggu lepas .. duk dlm peti dekat seminggu utk dimasak .. last2 dpt jugak buat lain dari yg lain .. sbb sblm2 nie hubby dpt ikan keli dan haruan , akak masak berlada ajee .. anak2 pula kalau ikan keli mereka makan .. tapi kalau ikan haruan dan patin nie sorry lahh mereka x pandai makan .. hurmmmmmmmm sebijik ikut akk ekekek


akk macam biasa ... bila mak kata ada anak ikan jemuduk dlm peti .. apa layiee tumbuk semua bahan .. sesi campak mencampak punn terjadi .. maka terjadilahhh asam pedas ikan jemuduk bersama sawi masin ........
nak2 ada jering lawan nyee kan .. ape layieeeeeeeee x hinggat dunia hakak makan noksssss !!!
memang dah budget .. bila masak asam pedas .. akk akan cari satay .. suke lawan kuah asam pedas dgn sambal kacang satay ... ahhahaha .. kan kan .. sedappppppppppp ;))

jering mudeee pokok dekat rumah .. jering mudee lah uuuuuuuu ;)

alhamdulillahhh .. rejeki yg allah berikan .. terhidang semua .. tgk semua ciput2 aje , saje letak dlm piring yg kecik2 .. x perlahh janji x ada pembaziran .. kalau membazir tuu yg x bagus kan .. kalau tgk semua menu2 nie .. memang akk makan x hinggat dunia ... memang risau sgt KG naik .. tapiiiiiiiiiiiiii oh sgt2 happy uuu bila timbang tadi kg akk dari last 2 weeks 71.9 turun ke 71.3 ahahhaa .. kagum akk !!! .. alahhh cikit je kann .. eh2 walau sikit .. ada jugak penurunan kann tu yg penting ...

insyaallahh konon2 nak capai at least 68kg utk bulan puasa nie .. ahhahaha boleh capai ke ??? kalau dgn menu macam nie .. entah lahhhhh 
tapi semangat nak turun lagi kg kena ada kan ... cayuk2 .. ;))




25 comments:

  1. saya pun makan kuah je kalau masak ikan patin..hehee

    ReplyDelete
  2. semua yg akak masak ni sy tak penah mkn .......kecuali sate tu

    ReplyDelete
  3. Kuah asam pedas makan dengan kuah sate? Kakcik baru tahu ni... :)

    ReplyDelete
  4. ikan jemuduk tu macam mana? Baru first time yus dengar...huhu.

    yus baru sekali je buat asam pedas bulan puasa ni, mmg hantu gak kalau nampak asam pedas. Baru 5 kali je berbuka dgn nasi sepanjang bulan puasa, tu pasal jarang ada lauk pauk.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ikan nie di panggil jemuduk .. kalau di tempat lain ieda jukrang pastilah yus ;)

      Delete
  5. sy baru pertama kali dengar ikan jemuduk..ni yg buat teringin nak makan

    sedapnya lauk semua tu kegemaran sy :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa ramai yg pertama kali dgr yee
      tapi ikan nie same popular dgn ikan pari, tuke , merah dik ;)

      Delete
  6. lauk tue sume mengiurkan kak..tp plg buat sy meleleh bile tgk sate...hantu sate sy nie kak..

    ReplyDelete
  7. umangaiahhh...!! sedap2nya menu... masak pati santan tu lagu mana resepinya.. meh share sikit! rindunya akak nak mkn ikan jemuduk tu.. kalau kat kg mak akak rajin beli... mcm2 ikan2 pelik (bukan pelik sgt.. cuma yg susah nak jupe kat kedai2 runcit biasa sbb akak jarang pegi pasar besar) mcm ikan jemuduk, aji2, sisa nabi, tuke, jebong.. alahaiiii.. semua buat akak rindu ngan ikan2 & masakan mak akak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekkeke resepi .. huhuh saya x pandai tulis kak
      sb main campak2 aje .. masak pati santan nie same macam erkkk macam mana errkk ekeke ;)

      aah same standard ngan ikan aji , merah , jebong dan tuke kak ;)

      Delete
  8. Sedap asam pedas tu nmpknye!:-)

    ReplyDelete
  9. bak akak semangkuk asam pedas tu

    ReplyDelete
  10. waaaaa.. lama x mkn sate.. hehehe

    ReplyDelete
  11. Sedapnya kak, tang jering tu yang lemak lemak manis tu hehehe

    ReplyDelete
  12. alamak sha nmpk ni time puasa la..hahah..

    ReplyDelete
  13. berat eida 71 ke??
    tapi tengok macam tak la besaq sangt pun...entah2 berat tulang nih..
    ekekekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekek ko D ekkee
      dulu 68kg .. lepas tuu x sedar diri kan
      makan terlebye sokmo naik sampai 74 kg
      soo skrg nak maintain kan balik ..
      tu yg berjaya tu setakat nie 71 jee ;)

      Delete
  14. sedapnye menu tu eida...
    mmg terliur lah wp simple je...^^

    ReplyDelete
  15. sedapnya...mcm mana buat masak pati santan tu?first time dgr ikan jemuduk.

    ReplyDelete
  16. saya kalau dapat ikan patin tu, kompem masak tempoyak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ramai suke masak tempoyak .. akk x makan sgt ikan patin
      nie hubby yg suke ;)

      Delete
  17. ikan patin! teringat kat kampung halaman!

    ReplyDelete
  18. Akak masak...sungguh menyelerakan....teringin nak makan jering tue...

    ReplyDelete
  19. meriah menu berbuka akak :)

    ReplyDelete
  20. perghhh sedap..ada ulam jering lagi..:)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...