Thursday, August 9, 2012

LUBANG NERAKA DUNIA ~ OH ...

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


dah agak lewat akk online mlm nie .. bukan ape .. lepas berbuka rasa sgt2 flet .. keletihan .. waktu drive balik kerja punnn dah rasa ngantuk sgt2 sampai ada seketika nak terlelap .. bahaya kan .. huhuhu .. so lepas berbuka tadi , sembahyang dgn hubby , terus layan keletihan nie .. sedar2 dah jam 9.45 mlm .. ouhhh .. now bila dah segar nie payah lah nak tidur kan .. soo akk layan BW dan update entry .. ;)


huuhuhuh x dpt nak gambarkan dengan kata2 .. jika ini sekadar gambaran sahaja .. berketar2 lah jiwa .. mengigillah hati .. bagaimana nak menyelamatkan diri jika ini adalah apa yg akan terjadi ..



Bagi umat Islam, neraka merupakan tempat orang berdosa mendapat seksaan pada hari akhirat kelak.Begitupun, penduduk bandar kecil Derweze di Turkmenistan gempar dengan kemunculan sebuah ‘lubang neraka’ berhampiran kediaman mereka sejak tahun 1971 hingga sekarang.
Lokasi itu merujuk kepada sebuah lubang api yang luas ternganga sehingga ia digelar Pintu Neraka.Menurut penduduk, lubang itu seluas dua padang bola sepak. Kedalamannya mencapai 30 meter manakala apinya masih bernyala sehingga hari ini.
Lubang itu ditemui oleh sekumpulan ahli geologi semasa era Soviet Union ketika mereka melakukan aktiviti penggalian bawah tanah menggunakan jentera berat.Semasa kerja-kerja giat dijalankan, tidak semena-mena permukaan tanah di tapak penggalian itu runtuh menyebabkan kesemua peralatan menggerudi jatuh ke dalam sebuah lubang yang besar.
Pada masa yang sama, lubang itu mengeluarkan api yang bahangnya boleh dirasai hingga beberapa ratus meter jauhnya.Api itu tidak pernah padam walaupun semasa hujan lebat. Malah, ukuran diameternya semakin membesar setiap tahun.
Sebuah akhbar Finland, Ammennusatia pernah menyiarkan sebuah artikel yang menyebut ia bukan sekadar sebuah lubang biasa.Menurut akhbar itu, kumpulan ahli geologi itu mendakwa mendengar suara seperti jeritan ribuan manusia yang sedang diseksa meminta tolong manakala sebahagian yang lain kedengaran seperti orang Islam sedang bertahlil.
“Ia cukup menakutkan kami tentang kehidupan yang terdapat di lubang itu,” jelas ketua projek di Derweze, Dr. Dmitri Azzacov.Azzacov menggunakan sejenis mikrofon sensitif yang berperanan mendengar bunyi atau pergerakan di dalam bumi.

“Apa yang kami dengar ibarat satu perkara logik yang tidak masuk akal. Saya seorang pengikut setia fahaman komunis yang tidak mempercayai agama dan hari pembalasan

petikan : DISINI


macam x percaya kan .. ini yg allah perlihatkan di atas muka bumi .. seakan2 sama lubang neraka .. BAYANGKAN kalau ini adalah sebahagian dari tahi isi neraka .. uhuuh

selamat malam semua ..
jgn lupa ambil air sembahyang sebelum tidur ya ..
assalamualaikum ..


17 comments:

  1. Semuga pengetahuan ini mendekatkan kita kepada Rabbul Jalil

    ReplyDelete
  2. Subhanallah...
    Hanya Allah yg tau di sebalik kejadian

    ReplyDelete
  3. Sejak tahun 1971? Dah lama tu tapi baru akak tahu dari blog Ieda ni ha..Allahu akbar..

    ReplyDelete
  4. saya ada baca tentang ni kat forum.

    ReplyDelete
  5. kunjungan malam untuk silaturahmi sahabatku
    entry yang bagus dan bermanfaat
    salam ramadlon
    ditunggu
    terima kasih

    ReplyDelete
  6. Allah Maha Besar..

    DIa memiliki apa yg ada di bumi dan di langit..

    http://igossiprizal.blogspot.com/2012/08/iftar-ramadhan-international-languages.html

    ReplyDelete
  7. sudah 41 tahun..

    tk berkongsi info

    ReplyDelete
  8. kat dunia baru ditunjuk camtu, tak tahule camne kat sana nanti

    ReplyDelete
  9. subhananalah... takotttttt

    ReplyDelete
  10. kalau jatuh ni tak tau sempat ke idak merangkak naik atas.ni baru sikit je Allah tunjuk..
    ada banyak lagi Rahsia Nya...

    ReplyDelete
  11. ni semua petanda..tapi kite semua masih lalai menjalankan tanggungjawab kepada Allah ..tsk..tsk (peringatan utk diri sendiri juge)

    ReplyDelete
  12. Subhanallah....gerunnya...bygkan kalau luabng tu makin membesar membesar...dan menelan kesemuai si bumi ke dalamnya..huhu..

    Kak...nk tegur skit...skit je...Taip Allah...dgn A capital letter ya... :)

    ReplyDelete
  13. Ya Allah semoga kita semua dijauhkan dr api neraka..aminn

    ReplyDelete
  14. subhanallah..ni br kat dunia..akhirat sok mcm mana la plak kn..nauzubillah

    ReplyDelete
  15. Subhanallah!!! semoga kita di jauhkan dari api neraka...Amin..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...