Friday, August 10, 2012

KELEBIHAN MALAM LAILATUL QADAR

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

salam jumaat yg indah , penghulu segala hari .. alhamdulillah kita dipertemukan sekali lagi pada jumaat di bulan yg penuh barakah ini ... semoga kita terus diberikan peluang ini , insyaallahhh ... 

sedar x sedar kita dah semakin hampir meninggalkan ramadhan ini .. sedih pilu dan hiba adakah kita akan berjumpa ramadhan yg akan datang huhuhu .. doa2 lah ye ... hari ni sudahpun 22 ramadhan dan pasti diantara kita menanti2 akan kedatangan malam LAILATUL QADAR ... semoga kita diberikan peluang ini untuk mendapat sepenuhnya keberkatan dan hidayah dari nya .. aminnnnnnnnnnnn



“Lailatul Qadar itu lebih baik daripada seribu bulan.” (Al-Qadar, ayat 3)

Dari Aisyah Radiallahuanha, sesungguhnya Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam bersabda, "Carilah Lailatul Qadar pada malam-malam yang ganjil pada sepuluh hari terakhir bulan Ramadan". (HR Bukhari)


Aisyah Radiallahuanha mengatakan, “Rasulullah s.a.w. beriktikaf (duduk di dalam masjid) pada sepuluh hari yang terakhir pada bulan ramadhan”. (HR Bukhari)


Aisyah Radiallahuanha mengatakan, “Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadan, Baginda menghidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh (dalam beribadat) dan uzlah (mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya.” (HR Bukhari dan Muslim)


"Sesiapa berdiri (solat) pada malam al-Qadar dengan penuh keimanan dan mengharap pahala dari Allah, maka diampuni dosa-dosanya yang telah lalu.” (HR Bukhari dan Muslim).


Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa Sallam bersabda:“Malam al-Qadar adalah malam yang indah penuh kelembutan, cerah, tidak panas dan tidak juga dingin. Manakala pada keesokan harinya sinar matahari kelihatan lemah kemerah-merahan.” (Hadis Riwayat al-Bazzar)


Daripada Aisyah r.a., katanya: "Saya berkata: "Ya Rasulullah, jikalau saya mengetahui bila lailatul-qadar itu, apakah yang harus saya ucapkan pada malam itu?" Beliau s.a.w. menjawab: "Ucapkanah: "Allahumma innaka ‘afuwun tuhibbul ‘afwa fa’ fu ‘anni" (Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan suka memaafkan, maka maafkanlah aku). (HR Termidzi)


Hikmah Allah menyembunyikan pengetahuan tentang bila terjadinya lailatul qadar di antaranya adalah agar terbeza antara orang yang sungguh-sungguh untuk mencari malam tersebut dengan orang yang malas.


mood hari nie senyummmmmmmmm aje .. kenapa ??
sbb arinie ari jumaatttttttttttttt
hoyeyyyyyyyyyyyyyyyy !!!!!!!!!!!!!!!

ps : di masjid kat kampung akan adakan qiamullail ... hurmmm nak joint ke tak ???

12 comments:

  1. bukan mudah nak dapat ni. kalau dpt mmg bertuah sgtlah. harap dapat bertemu dgn malam lailatul qadar.

    joinlah k.ida.. :)

    ReplyDelete
  2. Sentiasa berdoa akan bertemu malam Lailatu Qadar :)

    Akak, join qiamullail tu :)

    ReplyDelete
  3. 10 malam terakhir tengah sibuk buat kuih raya la...
    muaahahahha

    ReplyDelete
  4. cpt sgt Ramadan ni berlalu, da nak berakhir... semoga dpt tingkatkan amal kita, InsyaAllah,....

    ReplyDelete
  5. Semoga berpeluang untuk kita bertemu Lailatulqadar insya Allah

    ReplyDelete
  6. bukan senang nak jumpa malam lailatul qadar kan

    kalo malas mmg tak jumpa la kan huhu

    ReplyDelete
  7. semoga kita bertemu malam lailatul qadar itu...amin...

    ReplyDelete
  8. Doa yg rasulullah ajarkan pada Aisyah kalau jumpa laitulqadr itulah yg kita baca setiap kali usai solat terawih kah ieda... 10 malan terakhir memang sebaiknya kalau dah letih bersolat, membaca quran, boleh jadikan doa ini bagaikan zikir walau sambil baring pun tak apa...

    ReplyDelete
  9. Jangan-jangan malam tadi tak malam lailatul qadar... sedihnye... tp semalam dgn ari ni panas menggila... insyaalah mungkin x kot... ya allah aku mohon pada mu... ampunkan la dosaku... terimalah amal ku yang tak seberapa ni dan terimalah segalah doa ku... amin...

    ReplyDelete
  10. sama2lah kite hayatinye...

    ReplyDelete
  11. Semoga kita di brkati dengan malam tersebut..

    ReplyDelete
  12. bukan senang nk jumpa malam lailatulqadar..kalau jumpa sangat bertuah

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...