Friday, August 17, 2012

JIKA ANDA BETENGKAR DENGAN SUAMI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua


Ada waktu di mana pasangan suami isteri diuji dengan ketidaksefahaman satu sama lainnya dalam suatu perkara. Sebagai wanita solehah, hendaklah selalu menjaga adab serta kesopanan dalam berbicara.
“Kehormatan suami sebagai pimpinan keluarga tetap dijunjung tinggi. Rasulullah saw bersabda, “Isteri yang mahu menerima sifat pemarah suaminya, akan diberi ganjaran oleh Allah dengan ganjaran yang sama seperti yang diberikan kepada Asiah binti Muzhahim (isteri Firaun).” ( Kitab Biharul Anwar, 247).
Rasulullah SAW bersabda, “Bila dua orang muslim tidak saling berbicara selama dua hari, maka keduanya telah keluar dari Islam, dan tidak akan ada persahabatan yang tersisa pada mereka. Dan salah seorang dari mereka yang mempunyai niat untuk berbaik kembali akan masuk syurga lebih cepat daripada yang lainnya pada hari Hisab.” ( Biharul Anwar, 103).

 
Juga sebagai seorang wanita solehah hendaknya memahami  aturan Allah dalam hal berselisih di antara suami isteri. Jika perselisihan ini disebabkan nusyuz-nya isteri, maka Allah memerintahkan beberapa jalan yang harus ditempuh oleh suami dalam memperbaikinya. Iaitu dengan cara;
1. Memberi nasihat
2. Berpisah tempat tidur
3. Pukulan (yang tidak menyakitkan). Peraturan ini telah diungkapkan oleh Allah dalam firman-Nya: “Wanita-wanita yang kamu khuatirkan nusyuznya, maka nasihatilah mereka dan pisahkanlah mereka dari tempat tidur, dan pukulah mereka. ” (An-Nisa: 34) .
Tentu sebagai wanita solehah, bila terjadi perselisihan, dan kesalahan di pihak kita, maka cukup dengan nasihat. Lalu segera memperbaiki diri, bertaubat dan beristighfar kepada Allah. Hendaklah jangan sekali-kali terlontar ucapan kotor dan menyakitkan suami dari mulut kita.

Diriwayatkan bahwa Laqit bin Shabirah ra. bertanya kepada Nabi saw, “Ya Rasulullah, aku mempunyai isteri yang lisannya suka mengeluarkan kata-kata yang tidak baik.” Sabda baginda, “Ceraikanlah dia.” Aku berkata, “Aku mempunyai anak darinya dan aku telah hidup bersamanya lama sekali.” Sabda baginda, “Nasihatilah dia, jika dia mahu menerima nasihat, maka terimalah. Dan jangan kamu memukul isterimu sebagaimana kamu memukul hamba-hambamu.” (Abu Dawud).


" semoga allah sentiasa memberikan rahmat , keharmonian , perlindungan didalam rumahtangga kita .. kasihani diri kita dengan melimpahkan sejuta kasih sayang yg x bertepi diantara kita dan suami demi anak2 yg kita miliki ... 
aminnnnnnnnnnnnnnnnn ... "

13 comments:

  1. insyaallah eida kebahagiaan yg dikecapi kini akan kekal buat selamanya...ameen

    ReplyDelete
  2. mudah2an kebahgiaan yg kita kecapi kekal selamanya

    ReplyDelete
  3. Semoga kehidupan kita bersama suami dan anak2 berbahagia hingga ke akhir hayat kita. InsyaAllah.

    ReplyDelete
  4. kak, perkongsian yang sangat baik, dalam 8 tahun menempuh alam perkahwinan ni, saya mula rasa persefahaman antara kami semakin baik, yang penting tolak ansur kan kak insya allah

    ReplyDelete
  5. kekadang kita terbabas....harusla ingat mengingati...

    ReplyDelete
  6. dah lama tak bergaduh dengan suami nih..tak sempat..hahahah

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah, walaupon kami kerap sgt bergaduh (2 2 kpala angin) tp kami cepat sejuk.. mmg sejak dr couple lg kami mmg kuat bergaduh, 2 2 degil.. @ sbb kami 2 2 anak ke 3 (api) hahha

    ReplyDelete
  8. amin.. moga kebahagiaan sentiasa menjadi milik kita

    ReplyDelete
  9. semoga perkongsian ini memberi kita sedikit peringatan,alhamdulillah kak..

    psstt...tak boleh la gaduh lame-lame runsing..hehehee...

    ReplyDelete
  10. Tak pandai gaduh2, merajuk adalah ;) Besarnya ganjaran isteri yg sabar ya? Semoga kebahagiaan milik kita semua. Amin

    ReplyDelete
  11. Gaduh2 manja adala tapi takdaknya nak lebih dari sehari.. kejap je..hehee ;)

    ReplyDelete
  12. terima kasih atas prkongsian....

    Semoga kebahagiaan yg kita kecapi berkekalan...

    ReplyDelete
  13. Saya jarang bertengkar gan suami...gaduh pun jarang sekali...nice info..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...