Sunday, July 1, 2012

PUDING ROTI BERSAMA BUAH2AN KOKTAIL

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

dlm x der mood semalam .. akk buat juga juadah minum petang utk anak2 .. mulanya nak buat sbb dah lama akk x makan puding roti nie .. kebetulan ada banyak lebihan roti dari kelmarin ... sayang nak buang atau membazir , nak masak sahaja anak2 x suke lak .. mereka kalau boleh nak suh akk buat roti grg dengan telur .. tapi akk x nak lah , ashik makan ngan telur aje kan .. soo came with idea campak2 akk utk buat puding roti nie .. kali nie akk masukkan sekali buah2an koktel dlm tin tuu .. 

haaa sblm2 nie akk campurkan kismis dgn pisang , kurma dan ceri kan .. soo kali nie buat dgn buah2an koktel pula .. cuma kali nie akk x buat kastard dia .. x mo lah buat .. kenapa ?? malassssssssssssssss sebenoornyeeeeeeeeee ;)) moh layan minum petang kami yg x seberapa nie ..




 haaa tetiba ada keropok lekor nie kan .. nie akk beli di terengganu aritu .. masih ada .. akak rebus semula .. cicah dgn kuah dia .. mak aihhh licin !! .. akk kalau beli kopok lekor kemaman nie x suke grg .. suke yg rebus nie .. lebih menyengat ! ... nak2 yg akk beli nie adalah tempat biasa akk beli .. sedapp dan x gatal :))

alhamdulillahhh
semua ini rejeki dari allah .. untuk makan , melihat , ada rasa .. ada perasaan , ada nafsu dan keinginan utk makan semua dengan izin allahhh .. semoga allah terus memberkati hidup akk dan meletakkan setinggi kesabaran untuk menghadapi dugaan yg ingin dia berikan buat akk dan anak2 .. aminnnnnnnnnnnn

atas permintaan adik blogger sweety , ini akk sertakan resepi puding roti campak2 akk ekkeke , jgn pening .. ekkeke

1. telur 2 biji , tepung jagung 2 sudu makan (tgk banyak mana guna roti utk puding) , majerin 2 sudu , susu segar dlm 1/2 tin , (akk x pakai gula sbb dah manis susu) , aising vanila kalau ada (akk x ubuh pun) , air 1 cawan (pun tgk sukatan puding) 
2. campak semua bahan dlm blender .. blend sampai sebati semua ..
3. masukkan kepingan roti dlm loyang , taburkan apa yg patut , layer seterusnya lapiskan lagi dgn kepingan roti .. last sekali letakkan kismis @ kurma 
@ pisang yg dihiris .
4. tuang semua bahan2 yg dah diblend tadi didalam loyang .. biarkan dlm 10 minit .. terus masukkan dlm oven pembakar .. set time , macam akk akk set 40 minit tapi kalau tgk macam x masak layie lebihkan 20 minit lagi  ... ;)

dah siap .. senang kan .. oh ya kalau org kalau nak lebih lembut lebihkan telur dan air .. hurmm ikutlah .. try & error .. tapi akk x pernah error .. ekkeke ;))



19 comments:

  1. sedap tu kak menu petang akak.. :-)

    ReplyDelete
  2. sedapnyaa..nanak cikit.hehee

    ReplyDelete
  3. sedapnyer kak....terus wani jadi lapo hikhikhik...kak rajin buat menu petang yer hihi

    ReplyDelete
  4. kak..minta resepi puding roti campak2 akak tu.. sya plg suka yg cmpak2 ne xyah pening2..minta yea kak kalo ade..(^_^)

    ReplyDelete
  5. sedapnya menu petang tu...terliur lak sy petang-petang ni..:)

    ReplyDelete
  6. sedaknyerr puding tu..

    kak..ari jumaat bru2 ni ada g ECM tak??? sbb lya rsa mmg mcmakak la .. tp xtau la ye ke tak...

    ReplyDelete
  7. hehe..thnx kak..buat susah2 jek.. dah siap salin dah..bole la buat tuk berbuka pose kelak..(^_^)

    ReplyDelete
  8. hehehe.. sedap.. inovasi ni.. hehe..

    ReplyDelete
  9. As salam Kak Ieda,

    Marya baru plan nak buat puding roti petang ni... Langkah kanan masuk 'rumah' akak ni... Alamak, kopok lekor... huhuuuu kalaulah boleh buat! heehee

    ReplyDelete
  10. sedapnye menu ptg sis...^^

    ReplyDelete
  11. menggoda jiwa bebb!!hehe

    ReplyDelete
  12. menggoda jiwa bebb!!hehe

    ReplyDelete
  13. keropok lekor memang terbaekk.. serius, memang sedap..

    ReplyDelete
  14. Wah kak sedap tu....minat nye tgok....:) harus nak memcuba ni ..

    ReplyDelete
  15. baru semlm akak plan nak buat puding roti, ieda yg buat dulu, mmg feveret akak ni

    ReplyDelete
  16. yeahhh.. dah boleh buat kat rumah.. sbb Queen baru je beli oven.. hehehe Queen suka puding roti tau,..

    ReplyDelete
  17. aduhai sedap tu!! dahler pose ni..adeh~~

    ReplyDelete
  18. alamak tetiba plk nmpk kopok lekor..lapor...

    ReplyDelete
  19. sedapnya puding roti....rindu keropok lekor...mesti sedapkan..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...