Sunday, July 1, 2012

MERAWAT MASALAH KEPUTIHAN WANITA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

Masalah keputihan kerap membawa kepada rasa tidak selesa kepada kita. Apatah lagi apabila ia menyebabkan rasa gatal atau mengeluarkan bau yang kurang enakkann , tentunya ia akan menyebabkan kita tidak yakin untuk berdepan dengan orang. Disini akk kongsikan 5 dari 17 tips merawat masalah keputihan, semoga ia akan membantu permasalahan uols.

1. Daun jeruju hitam
Basuh daun jeruju hitam secukupnya dengan bersih. Rebuskan dengan tiga gelas air, biarkan mendidih sehingga menjadi satu gelas. Setelah sejuk, tapiskan air didihan tersebut dan minum.

2.Daun baru cina
Ambil kira-kira 30g daun baru cina. Rebuskan sehingga mendidih dan tapiskan apabila telah sejuk. Bolehlah diminum.


3. Senduduk
Ambil segenggam daun senduduk, sepotong bonglai dan halia. Rebuskan bahan-bahan tersebut bersama sedikit gula. Tapis apabila telah sejuk untuk diminum.

4. Beras
Tanak nasi sehingga hangus. Ambil kerak nasi tersebut dan panggang  sehingga hangus. Kemudian tumbuk sehingga lumat dan masukkan ke dalam setengah cawan air panas dan minum. Amalkan setiap hari sehingga masalah keputihan hilang.

5. Sirih
Ambil 10 helai daun sirih dan direbus dengan satu liter air. Tapiskan. Air rebusan ini digunakan untuk menggantikan ‘feminine hygiene’. Selamat digunakan walaupun ketika haid.

sumber :petua OKG




sejak akk amalkan makan maajun yg tuk sedara akk buat tuu , masalah nie memang berkurangan sgt2 dgn akk .. soo akak x risau dah .. alhamdulillah maajun kampung tu banyak membantu masalah wanita nie .. x caya ?? cubalah makan .. elok dlm semua segi dan ini diakui oleh kawan2 dan rakan2 yg menjadi pelanggan tetap MAAJUN kampung akk tu ;) alhamdulillahhhh



25 comments:

  1. besarnya maajun tu..takut la nk telan .dan sebenarnya takut nak makan majuun ni sbb rasanya pelik sikit kan..yer la dh namapun ubat ..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dikk ekeke
      maajun akk nie bukan nye telan besar2 macam tuu ..
      kena cubit lah gentel2 sikit2 makan pagi dan mlm ..
      dah lama akk amalkan .. sejak dari belum kawin ;)
      sgt2 bagus utk dalaman wanita ..
      dan ia digaul dengan madu asli kg .. ada rasa macam ghasidah ! .. pernah makan ??

      Delete
    2. patut le tuan rumah cun je, akak lak tak pnah lg makan maajun, sedap tak? (soklan yg tak leh blah bg mereka yg takut ubat, hihihi)

      Delete
  2. As salam kak ieda,

    Apa khabar? Sihat? Kdg2 keputihan ni selain faktor kebersihan, pemakaian material utk seluar dlm, makanan pun adelh penyebab keputihan... Marya perasan, mcm saya tak boleh makan timun byk2...so kenalah kurangkan pengambilan tu kan...hehee... Maajun tu nampak menarik ;)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah myra ..
      timun memang pantang makan banyak
      sbb dia berair .. kita org perempuan kena kurangkan makan benda2 yg sejuk dan berair nie .. takut berair di bawah lah ekkee
      hurmm nak cuba ke cayunk ..
      sedappppppppp x menghampakan ;)

      Delete
  3. petua yg bagus kak ieda...kita perempuan kena pantang makan barulah tak ada keputihan...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dikk
      banyak kena pantang org perempuan nie
      bukan main makan aje ;
      kalau nak makan boleh TAPI kena balance ngan makan ubat2 kg macam nie .. barulah cantik luar dan DALAM !!! ;))

      Delete
  4. bagus petua ni....org pompua banyak kena pantang br cantik luar dalam hihihi...

    ReplyDelete
  5. kak..ank dara bole ke mkn maajun??dgr kwn2 kata, tak bole mkn majun kalo yg bujang mcm saya ne..

    ReplyDelete
  6. waahhh rumah baru, kak macana akak boleh nampak wordpress aju? aju nak log in pon tak reti lagik hehhehe

    ReplyDelete
  7. bley la nk try petua nihh..nice sharing akak :)

    ReplyDelete
  8. terima kasih berkongsi petua...
    Tak pernah makan maajun tapi berminat pulak nak cuba.....

    ReplyDelete
  9. @Wanieys ye dikk
    berpantang dan rajin makan ubat2 kg .. barulah betul ;)

    ReplyDelete
  10. @kak tini (umialya) sedappp kakkk
    maajun tuk saudara saya nie digaul dgn madu asli kampung .. cubalahhh ;)

    ReplyDelete
  11. @~Sweet Honesty~ tu maajun dia dik ! ..
    maajun dari kg akk nie x ada pantang larang kecuali ibu yg sedang mengandung sbb takut panas ;)
    akk makan dari anak dara layie sampai skrg ;)

    ReplyDelete
  12. a'aa kak.. kita nak kne jaga kan kak.. aset kita tu.. :-) hihii

    ReplyDelete
  13. @MulutPayau cubalah MP ... x rugi ;)

    ReplyDelete
  14. as 4 me masalah keputihan ni xde masalah sgtlah... tp Queen mcm berminat nak beli maajun tue.. hehehe

    ReplyDelete
  15. kak klu org mengandung bole amal kn x?

    ReplyDelete
  16. @noradzlina.kamdani maajun akk nie mengandung x leh makan dik
    takt panas pada janin ;)

    ReplyDelete
  17. saya sekarang ni makan jamu ratu dara kak..

    ReplyDelete
  18. cam ner nak beli makjun..

    ReplyDelete
  19. Akak..Camner nak dptkn ubat ni yer& bape rm.tq

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...