Thursday, July 12, 2012

MASAK LEMAK IKAN , BUDU & CELUR PUCUK UBI

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ahad baru2 ummi ada cakap dah lama x makan masak lemak ikan dan terung bulat  .. alhamdulillah , bila ummi cakap macam tuu ape layie .. kebetulan terung bulat ada dlm simpanan , santan beku pun ada kan .. so bila dpt masak utk ummi , anak2 dan suami rasa puas lak .. kali nie menu lunch kami macam biasa simple2 aje .. yelahh menu akk x pernah lagi berat2 .. yg simple2 tuu lah yg berselera .. janji kena pada tekak dan ala2 kampung ekekke ;) barulah laju mengayuh !

Jom jamu mata pagi2 nie ..

masak lemak terung 

ikan masin permintaan ummi

celur pucuk ubi ... wah2 nie memang x hinggat lah .. kan akk cakap kalau menu ada ala2 kampung nie .. memang tip top lahh .. nambah2 makan .. dah macam mana nak diet !!! muhahahha'

haaaaa nie lawan nyeeeeeeeeee !! permintaan hubby .... selalu tuu akk buat sambal pechal sahaja .. kali nie hubby minta budu pulak .. sooo !!!

sambal pechal tetap ada permintaan diri sendiri ;)



alhamdulillahh .. menu orang kampung aje .. x pandai makan western2 nie .. muhahahahha ayat ngader (mcm x pernah buat masakan western) kan !! 
kalau ada makan gak .. cuma anak2 dan hubby kurang lahh .. kalau macam nie laju je .. nak2 nasi panas2 ... anak2 akk x pandai layie makan celur2 pucuk nie .. kalau ada mereka sebuk tanye sedap ke ibu ?? kalau amanina yg tanye akk cakap x sedap ! .. sbb apa ?? sbb kalau sedappp sure dia nak try .. bia dah try , sure sedap ... haaaaaaaaaaaa mauu dia makan x hinggat duniaaa .. ahahahaha jahatkan ibu nie !! ;))


ps : mlm tadi dpt msg dari opismate , mak salah seorang officemate akk meninggal dunia .. takziah kami ucapkan , sedihhh sbb kenal mak dia .. x sangka pula .. so pagi2 nie akk dah plan nak pi melawat dulu ... kebetulan rumah dia di pekan juga .. walau kepenatan , smlm x dpt nak BW .. bawak balik kerja uuu ... siap semua dlm kul 12 tgh mlm huhuhu ... hari nie akk PUASA .. insyaallahh doakan yeee ;)

35 comments:

  1. budu tu menggoda, tp yus kalau celur pucuk ubi tu suka makan dengan pecal atau air asam biasanya.

    Takziah untuk keluarga arwah, Al-fatihah

    ReplyDelete
  2. @~ yus ~ wahh awal pagi yus comment ekkeke .. ieda bangun utk sahur yus ..

    aah sedap ngan air asam juga .. budu nie stail kelantan kan ;)

    ReplyDelete
  3. waduh...ibuk..kamu masak semuanya nampak enak dimataku...lagi-lagi sang budu itu...

    ReplyDelete
  4. akak!!! mmg regu lauk2 akak ni kene sgt!! i loikkkkeeeeee....mau mengadap nasi dgn penuh khusyuk kalo dpt gini ni heheheeheh.....

    lieyapun suke terung kak.....tapi tu laaa siap le lepas mkn angin kuar menderu2 heheheeheh....kentut manjang heheeheheh

    ReplyDelete
  5. Sedap. Masak lemak ada ikan masin memang sedap. Tambah dgn ulam pucuk ubi.

    ReplyDelete
  6. awal pagi perut ni dah terasa lapar.dtg sini ada makan2 lak terhidang.tak tahan tengok budu tu.lama tak makan budu,teringinnya...

    ReplyDelete
  7. sedapnya pucuk ubi tu, kalu cicah ngan sambal tumis lada cili lagi meletopppp

    hehe, tergoda jap time2 puasa nieh.....

    ReplyDelete
  8. aduii.. pucuk ubi rebus cicah budu ye...akak suka cicah kuah kacang..sedap kann.

    ReplyDelete
  9. tak tahan g tgk budu tu..sejak dh tak kahwin dgn org kelantan ni..sebotol budu pun takde kt umah...rindu plak nk makan

    ReplyDelete
  10. terliurrr dibuatnye ngk menu ala² kampong ni..mmg kesukaan..hehe

    Takziah utk keluarga arwah ye..

    dannn..selamat berpuasa juga kak :)

    ReplyDelete
  11. takziah utk kawan akak ....

    semua tu sedap ditekak saya .... bestnye

    ReplyDelete
  12. oh kak.. menggoda sungguh kak gulai terung akak tu.. lg2 ada pucuk ubi tu huhuhu.. sesungguhnya saya berpuasa arini hehe..

    ReplyDelete
  13. nasib x terliur sbb rara xsuka budu.hehehe

    ReplyDelete
  14. salam akak..wow bestnye..kecur air liuh tengok..bestnye...heheheh

    ReplyDelete
  15. wahhh sedapnye... terliur ni..... errmmm....

    ReplyDelete
  16. sama jugak cam akak, masak simple, tapi habis nasi seperiuk. budu tu amatlah mengancam, terliur tgk

    ReplyDelete
  17. hat menu kampung jugak terbaek dari ladang....sedapnyer ikan kering tue...mkn ngan nasik panaih perhhh terangat kaka ngeeee

    ReplyDelete
  18. lagi simple,lagi kampung, lagi selera nak makan nasik kan :)

    ReplyDelete
  19. sedap tu kak.. cicah dgn budu.. adoii...

    dah la tgh pose ni.. adehh..

    ReplyDelete
  20. SEDAPNYERRR...TERLIUR..

    makneng follow kamu
    jom follow makneng

    ReplyDelete
  21. Ya ALLAH....meleleh air liur tgk makanan2 nih

    ReplyDelete
  22. mmg pun masakan kampung jugak yg menambat hati kan kak...saya pun kalau ada lauk2 mcm ni depan mata, mmg laju je mkn...

    ReplyDelete
  23. huk alor
    asal semua sedap2 ni
    ni lau wat menu sahur...bkn lagi sahur dah ni berbuka terus hahahaha
    sedap tu..time sahur mkn sure bertambah2

    ReplyDelete
  24. Kakak pun suka makan style kampung sebab kakak kan org kampung ieda... pucuk ubi celur makan dgn sambal tumis pun kakak suka..

    ReplyDelete
  25. yang menarik perhatian ialah budu kak. sedap hingga menjilat jari :p

    ReplyDelete
  26. kecuk air liuq, menu terbaik ni !

    ReplyDelete
  27. amboiii..masakan gini la me suke, me pun layan masakan kampung jugak sis,

    Sis, nak ucapkan salam takziah buat famili kawan Sis, moga tabah hadapi ujian Allah swt..

    ReplyDelete
  28. Kecurnya air liar tengok....

    ReplyDelete
  29. makanan kg memang mkn xhengat la kak kan..sedapnyer hihi

    ReplyDelete
  30. Adehhh, menyelerakan tengok menu ha ;) kecur liur :D

    ReplyDelete
  31. fuhh..part budu yg tak blh tahan tu..

    ReplyDelete
  32. Saya paling terliur budu hihihi..pucuk ubi tue..saya tidak boleh makan angin hihihi

    ReplyDelete
  33. lauk2 yg best tu kak... izan plak kalau pucuk ubi suka mkn ngan sambal tumis ikan bilis. dah sedap sangat dah tu...

    ReplyDelete
  34. memang menyelerakan menu camni..kalau sy pun mahu bertambah-tambah nasi..lagi ada pucuk ubi rebus tu..alorr mesti susah nk berhenti makan ni..;)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...