Wednesday, July 25, 2012

KAWIN DI USIA MUDA ~ ADA BURUK & BAIKNYA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

Ramai kalangan anak muda sekarang yang sedang menuntut di pusat pengajian tinggi mengambil keputusan untuk mendirikan rumah tangga selepas menemui insan yang dirasakan sesuai untuk dijadikan pasangan . Zaman akk dulu bila sebut nak kawin rasa macam x percaya sahaja .. haa sbb ape ?? sbb ummi akk akan tanye .. sape calon ??? kerja ape ?? duk mana ?? asal mana ?? hahahah soklan x leh blah kan .. masa tuu duk tertanye2 .. adehhh susah nyeee .. ke aku belum matang utk kawin @ aku belum layak nak kawin dlm usia ini .. huhuhu macam2 persoalan yg kuar .. 


yelahh masa tuu umur akk baru 24 tahun .. dan hubby akk masa tuu pun sama usia .. hurmm nak2 hubby akk bukan kerja dengan kerajaan .. memang banyak persoalan yg timbul .. tapi akk relaxx aje masa tuu .. dah puas semayang dan dah buat solat istiharah , soo alhamdulillahh allah beri petunjuk .. nak2 akk pernah putus tunang .. jadi pengalaman memang mengajar akk .. 

 
Apakah Kebaikan Berkahwin Muda?
Mungkin ramai yang tidak menyedari kahwin awal mampu memelihara maruah wanita serta keluarganya dari fitnah dan zina. Lebih-lebih lagi ketika berada di pusat pengajian yang sama. Sudah pasti bila ada masa terluang janji temu akan diatur bagi melepas kerinduan. Sekali dua mungkin boleh bertahan tetapi masuk ketiga dan seterusnya, adakah keadaannya masih sama? Ditambah pula jika ‘berdua’ sudah pasti ada yang ketiga iaitu ‘syaitan’. Dengan berkahwin, segala-galanya terjaga.

Perlukah Berkahwin Di Awal Usia?
Tidak dinafi kan, pelajar-pelajar universiti ini ada yang menjalin hubungan lebih dari dua tahun, malah hingga enam tahun. Jadi, dalam tempoh yang begitu lama, agak rugi sekiranya menghabiskan masa bertemu kerana ingin melepaskan rindu tetapi dalam masa yang sama menambah dosa apabila melakukan ‘adegan tambahan’.
Jalan paling baik adalah bertanya secara jujur kepada pasangan sama ada dia bersedia untuk mendirikan rumah tangga atau sebaliknya. Sekiranya dia bersetuju maka usahakan ke jalan kebaikan tetapi jika dia berdolak-dalih dan gagal berikan alasan yang munasabah sebaiknya lakukan solat istikharah.

Mampukah Bahagia ?
Sebenarnya, usia, tempoh perkahwinan malah apa sahaja bukanlah jaminan untuk mencapai bahagia. Semuanya tergantung kepada pasangan itu sendiri untuk berusaha ke arahnya. Sekalipun ada di antaranya terpaksa berjauhan kerana masing-masing menginap di asrama yang berlainan tetapi itulah yang mengajar erti kerinduan, erti kasih sayang yang sebenar. Berselisih faham itu biasa. Kata orang lumrah dalam rumah tangga tetapi cuba cepat-cepat selesaikannya. Menariknya lagi masing-masing mengetahui tentang tujuan di masa hadapan. Sudah mengetahui diri terikat dengan lafaz ijab dan kabul maka berakhirlah istilah mencari calon yang meletihkan.

 Cara Bahagi Masa Antara Belajar Dengan Rumah Tangga?
Mudah sahaja kalau tahu cara asasnya. Waktu belajar berikan tumpuan sepenuhnya, jangan main-main dan berusahalah untuk berjaya. Tetapi bila dengan suami, tugas sebagai pelajar itu dilupakan seketika. Laksanakan tanggungjawab yang diamanahkan untuk melayannya sebaik mungkin. Tidak bermakna sepanjang masa perhatian harus dialihkan padanya. Apabila dia keluar atau tidur maka buatlah aktiviti yang anda suka. Senang cerita, kehidupan tak banyak yang berbeza dan usah sekali-sekali anggap ia sebagai bebanan.



insyaallahhh .. akak selalu pegang kata2 nenek akk .. jodoh dan pertemuan memang ditangan tuhan , tapi kita kena sedar , usaha utk mengekalkan , menyuburkan , menambahkan kasih sayang sesama kita adalah ditangan kita .. kita berdoa .. berharap dan yg PENTING jangan tergesa2 membuat keputusan .. minta pandangan ibu & ayah .. itu yg TERBAIK .. 

kawin muda @ tua x menjadi masalah , hubungan dengan restu mereka insyaallahh dengan izin allah akan membawa bahagia ... pssssssst akk kawin dulu pun mak ayah x berapa suke .. sbb hubby akk dua pupu akk .. tapi berkat doa siang dan malam , alhamdulillahhh walau pelbagai dugaan .. akk terima sbb tahu dugaan ini allah beri utk akk beringat selalu , apa yg kita pinta pasti ada hikmah disebaliknyaaa ... ;)



27 comments:

  1. izwa pun kawin umur 24..muda giler rase nyer mase tu...hehehe...

    ReplyDelete
  2. restu mmg penting.tp persefahaman juga amat penting kan kak. oo kawen sedara rupanya.mak saya pun marah masa sepupu dia ngorat saya dulu.aal2 dia dah warning tak bg kami bercinta..hihi

    ReplyDelete
  3. setuju dengan pandangan akk

    tapi kalau yg nak kawin muda tu, bialah ekonomi stabil kan?..

    ReplyDelete
  4. mak saya pesan, tunggu umur 25 ke atas baru kahwin..huhu

    ReplyDelete
  5. awl juga akak kawen eyh..sweety ne bilee la jodoh nk smpai nehh..adeyhh

    ReplyDelete
  6. su kawin umur 22.Alhamdulillah bahagia sampai kini.mula2 target umur 25 tapi dari umur 21 dah ada yg merisik.pakwe(suami)terus masuk minang takut melepas..he..he..kawin muda sebab takut buat perkara x elok.kitorang kenal dari umur 18.

    ReplyDelete
  7. saya kawin umur 22 kak..beza dgn sepupu saya yg muda2 ni..dah hujung 20 an pun tak kawin2 lagi..ada yg belajr ada yg nk kumpul duit byk2..

    ReplyDelete
  8. sy pun kahwin umur 24 tahun..suami lak 22 tahun..alhamdulillah bhgia smp skang..bergaduh tuh biasa la kan...adat berumahtangga...

    ReplyDelete
  9. Samalah... Kawin end of dec umur genap 24 tahun... Mybe jodoh awal... Depends on situation jugak.. Kalau kawin muda, pandai nak manage family oklah... Dpt yg kawin muda sebab gatal je lebih, porak peranda jugak kot... N paling haru, menyusahkan orang tua n adik beradik...

    ReplyDelete
  10. akakpn gitu gak, belajar tak abis lg, sibuk nak kawin, gatai.. hihihi

    ReplyDelete
  11. nak kawen jugak ! hahaha

    ReplyDelete
  12. wah..bestnya dpt kawin muda ;)
    saya dulu pun nak kawin masa tgh belaja..tp mak byk sokla..keje apa..org mana..duk mana..huhuhu

    ReplyDelete
  13. Kalo jodoh cepat cepat la kawen..kalo jodoh lambat, lambat la kawen..skrg ni trend kawen muda kan... tak leh dah nak enjoy2 dgn kawan2 cam bujang, kene pkir kat umah tangga skrg ni..kan..kan...

    ReplyDelete
  14. Salam Ramadhan Ieda

    saya kawin agak lewat...sebab nak pelihara adik2 dulu..

    ReplyDelete
  15. Semuanya bergantung pada individu itu sendiri. Bila dah sampai seru kahwin lah tak kira umur. Jodoh ditangan Allah. Byk kebaikan dgn perkahwinan jd fikir yg baik2 sahaja maka hasilnya pun baik :)

    ReplyDelete
  16. salam ieda.Klu dah jodoh..cpt/lambat jer.Tp kdg2 kawen muda ni tahap kesabaran/kematangan kurang gak...

    Mesti saling bertolak ansur & bantu membantu..InsyaAllah jodoh hingga ke akhir hayat.

    Org pompuan skrg lambat kawen..xkisah,xmacam kita dulu2 umo 25-25 mak ayah dah bising.Tp skrg umur 30an pon masih membujang lagi.

    ReplyDelete
  17. lya dulu kawin muda..msa study lg..sem 5.. lya umur 21 & fain 22..

    tp alhamdulillah.. walaupon kwin muda smuanya berlangsung dgn baik... & pelajaran lya pon meningkat & mmg x tganggu sbb status sbg seorg istri.

    lya bangga kawin muda sbb.. lya mhrungi usia remaja bersama seseorg y sah.. & juga meniti usia kedewasaan bsama y tsyg..

    apa y penting toleransi sesama pasangan

    ReplyDelete
  18. Kawen muda ade baik dan ade buruknya..

    ReplyDelete
  19. dah melewati umo 24 xkawen lg ni...huhuuu

    ReplyDelete
  20. setuju dgn semua statement di atas..cuma eina kawen lmbat, lmbt jumpa jodoh yang meyakinkan..alhamdulillah lambat pun tetap kawen juge..hehe~

    selamat berpuasa kak~

    ReplyDelete
  21. hani dah 26 tapi belom ada boifren... tak tahu bila nak kawen... hehehe

    ReplyDelete
  22. bahagia ke tak,cuma kita je yang mampu mengusahakan nya..kalau berserah saja pun mana nak datang bahagia tu..kan??saya dengan suami kawen masa umur 25..tak tua tak muda..hehehh

    ReplyDelete
  23. tak pernah rancang nak kawin bila. tapi kawin umur 28. hehehe... asal pandai tolerate dan saling hormat menghormati... insyaAllah, akan jumpa jalan bahagia tu.

    ReplyDelete
  24. wani pun kawin muda juga hihihi...alhamdulillah bahagia sampai sekarang :)

    ReplyDelete
  25. Saya taklah kawin muda hihihi umur 27 baru kawin...

    ReplyDelete
  26. Sye nak kawen awal Kak tpi mak xbg .. Hermm sye pikir nak elakkan maksiat tpi makayah xmemahami..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...