Tuesday, July 17, 2012

BEGITU TABAH IBU INI ~ bantulah adik Alia Haryanie

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

tiada kata melainkan terlalu sebak didada .. melihat dan membaca penderitaan seorang ibu (blogger) bernama Alia Haryanie ini ... ohh ya allahh betapa berat mata memandang , berat lagi bahu yang memikul ... sgt2 pilu akk membaca .. merintih hati melihat penderitaan ibu muda ini ... besar dugaan allah buatnya .. hati seakan mengerti perasaan yg meruntun di jiwa seorang ibu .. tatkala malam2 begini membaca luahan dan rasa hati alia .. bersabar lah wahai adik alia .. sesunguhnya .. allah maha besar , maha kaya , maha mengasihani .. setiap penderitaan yg dia berikan pasti ada hikmah yg tersembunyi yg x mampu kita ungkaikan .. 

 paling sedih bila memikirkan anak2 alia ... x leh tahan dlm hati akk nie .. hati seorang ibu .. sedih melihatkan anak2 yg x mengerti penderitaan yg dialami oleh ibu ini ... ya allahhhh berlinangan air mata membaca bait2 di setiap entry yg sedaya upaya ditulis oleh Alia ... ;(


pic : dari blog ALIA



Beliau kini memerlukan insan2 yang baik hati diluar sana untuk membantu beliau .. Keadaan beliau sekarang semakin lemah dan membimbangkan

TERKINI beliau ditahan di wad HUSM
 utk dimasukkan darah setelah tumpah darah.
Keadaan kaki yg semakin hari semakin LEMAH & xmampu utk bergerak..kecuali menggunakan wheelchair/tongkat.
Anak2nya yg masih kecil & amat memerlukan penjagaannya....tp tidak mampu dilakukan dlm keadaan dirinya yg sebegitu

Ibu tunggal yg punyai 3 org cahayamata...
hidup menumpang kasih syg ibunya yg jg uzur..anxiety disorder & diabetis.Diduga dgn penyakit kronik & diceraikan oleh suami dgn talak 3.

Kisah beliau jg pernah dipaparkn di HARIAN METRO(12/2/2010)..."suami enggan kongsi derita" tulisan Siti Zarinah Sahib
Sempena Ramadhan yg bakal menjelang...samalah kita dgn ikhlas hati membantu Alia Haryanie.Walaupon tidak mampu membantu dgn wang ringgit...doa & usaha memanjangkn kisah beliau ini jg salah satu bentuk bantuan kita utknya. InsyaAllah.
Bagi yg ingin membantu... 

MAYBANK
164034266923 (Haryani Binti Mat Hussin)

Blog beliau:
http://aliaharyanie.blogspot.com/



pilu melihat akan penderitaan adik alia haryanie ... semoga beliau terus KUAT , TABAH dan SABAR dlm mengharungi dugaan maha besar dari ALLAH taala ini .. sedih memikirkan anak2 beliau ! ... oh bertahanlah wahai hati ............. berlebih bila memikirkan menghampirinya bulan mulia ramadhan dan raya nie huhuhu 



34 comments:

  1. ya ALLAH kak..sedih falsya baca..kesiannyeee..moga2 die tabah hadapi dugaan ALLAH nie..doa falsya sentiasa ngan alia..amin amin amin..

    ReplyDelete
  2. semoga tabah
    sebab Allah menguji kiter bermacam cara....IA samalah kiter membantu apa yg termampu...

    ReplyDelete
  3. Ya allah kak, sedihnya tgk. Smoga ibu ni tabah. Nak gi baca blog dia jap.

    ReplyDelete
  4. Sebak Nya rasa hati ni... Semoga Alia tabah n kuat semangat..

    ReplyDelete
  5. ya allah kak...sebak rasa...berat nya dugaan dia kak..aduhai kesian nyaa...

    semoga ibu ni tabah menghadapi ujian tuhan...

    ReplyDelete
  6. Diduga sebegini..Allah ada perancagan yg tersembunyi buatnya...Semoga dia terus tabah...

    ReplyDelete
  7. sama2 kita bantu setakat mampu dan mendoakan yag terbaik utk beliau ye!

    ReplyDelete
  8. sedihnya baca entri ini... insyallah kita semua patut membantu seadanya...

    semoga cepat sembuh....

    ReplyDelete
  9. saya tumpang sedih :(..semoga ada sinar bahagia buat beliau selepas ini amin..

    ReplyDelete
  10. sebak membaca kisah kak alia ni..semoga beliau tabah terima semua dugaan dan moga beliau cepat sembuh dr penyakit itu...

    ReplyDelete
  11. salam eida...akak copy gambar alia ke dalam blog akak ye..harap takde masalah..
    terlalu bersimpati..moga ada yang dapat menghulurkan bantuan kewangan...kita yg kurang kemampuan hanya dpt hulurkan doa...:(
    terima kasih eida memberitahu kisah alia..

    ReplyDelete
  12. saya tak mampu nak baca kisah die...pilu rasa hati ni..

    ReplyDelete
  13. Thanks sharing sis...
    saya dah ambik no acct dia...thanks

    ReplyDelete
  14. sedihnyer ..
    tak tahu nak cakap apa...
    semoga beliau tabah hadapi dugaan dalm kehidupan ni...

    ReplyDelete
  15. Ya Allah kesianya...wani baca juga kat metro....berat dugaan untuk dia kan...tapi ALLAH S.W.T lebih mengetahui apa yang terbaik buat hamba-NYA

    ReplyDelete
  16. sy ikuti perkembangan dia lama dah..sian sgt dia.....
    dan akan singgah selalu ke blog dia walau tak update...saje bagi trafik kat dia...

    ReplyDelete
  17. simpati :(

    sampai hati suami tinggalkan dia dgn keadaan mcm tu..dgn anak kecik lagi..


    insya-allah dgn ramainya pengunjung ke blog akak, akan ramai yg menghulur sumbangan buatnya..


    sy nk pegi jengah blog dia sekejap..risau pula air mata mengalir jap gi

    ReplyDelete
  18. pilunya baca entry kak eida nii..nak terjah belog tu nak baca :(

    ReplyDelete
  19. salam akak..

    sedihnye kak..moga kak alia tabah dan cepat sembuh..

    ReplyDelete
  20. Kakak ada mengikuti juga kisah dia ieda. Sedih an betapa dia bertarung nyawa dgn tabah..

    ReplyDelete
  21. Ya Allah sedihnya..sy x tahu yg dia diceraikan dengan talak 3..memang x patut la..

    ReplyDelete
  22. baca entry akak nih pun dh sedih..

    jap lg sy nak terjah blog dia...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum Ieda

    moga Allah permudahkan segala urusan beliau sekeluarga


    Selamat Menyambut Ramadhan

    ReplyDelete
  24. Ya Allah...
    berat sungguh ujian harap Alia tabah.
    Saya doakan yang terbaik buat diri Alia... Aamiin..

    ReplyDelete
  25. kesian mengenangkan anak anaknya yang masih kecil. semoga Allah meringankan bebannya.

    ReplyDelete
  26. Memang kesian kak. Tak sanggup saya nak baca kisahnya. Tak de ke orang yang sanggup nak jaga anak anaknya tu. Kesian budak budak tu.

    ReplyDelete
  27. huhuhu sedihnyaaa.....

    ReplyDelete
  28. Ya ALLAH, sedihnya kak baca kisah dia..INSYAALLAH..sama-samalah kita berdoa..

    ReplyDelete
  29. sedih la kak..saya hanya mampu berdoa moga diberi keajaiban agar dia cepat sembuh..

    ReplyDelete
  30. Ya Allah kak.. sedihnya... tgk gambar2 ni pun dah rasa sayu..

    ReplyDelete
  31. harapnya dia terus cekal.

    ReplyDelete
  32. moga dia cepat sembuh..dalam susah kita ada yang lebih susah..sama-sama kita membantu apa yang boleh..

    ReplyDelete
  33. pernah baca kat blog kak tie...sedih pulak tengok nasibnya....semoga beliau cepat sembuh...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...