Thursday, June 7, 2012

SINGGANG REBUS BUNGA LENGKUAS & TOMYAM ajok !

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haa dah makan lum .. akk baru lepas masak dan makan  .. lewat sikit makan ..  biasalah bila dah masak x der selera nak makan terus ..  haa uolss biasa tak macam tuu ?? ok2 ari nie akk x masak berat2 pun... pun x banyak menu sbb anak2 dah makan kenyang nasi lemak daun pisang pagi tadi .. so akk masak dua lauk sahaja .. singgang rebus bersama bunga lengkuas & tomyam campur ala ieda .. ahahhaa nama x leh blah .. ;) dan satu layie .. akk grg ikan masin utk hubby .. anak2 makan macam nie pun dah ok .. suke aje ..

akk lak lebih2 suke ngan singgang rebus nie .. siap akak letak bunga lengkuas lagi .. haa ada yg pernah dgr bunga lengkuas ?? hurmm sedappp letak dlm singgang rebus macam nie dan makan .. perghhh kena lak nasi panas2 kan .. adehhhhhhhh ;) dulu x pandai makan bunga lengkuas nie .. dah 2-3 kali ummi akak masak , sedap pula .. last2 akk cuba pula kali nie masak ..


 ubuh banyak2 bunga lengkuas , bawang putih dan asam keping ! ... tapi bunga lengkuas nie masak singgang rebus aje tau ! .. jgn lak buat masak kari taruk dia .. ahahaha fenin nanti org makan ahahhaha , kesedapan dia .. fuhh x leh cakap lahh .. ;)


tomyam campur permintaan anak2 .. x berapa nak ada bahan .. tulang2 ayam akk campak bersama sayur2 yg agak2 terhad .. janji anak2 suke .. jadilahhhh & sedap ! .... kalau buat tomyam macam nie , akk suke lebihkan kuah , soo boleh makan ngan mee hun petang2 nanti .. saveeeeee dah kan ;)

oh ya siapa2 yg x tahu bunga lengkuas tuu aper ...
yuk tgk nie ;)

Bunga lengkuas. Bunga lengkuas boleh dicelur dan dimakan sebagai ulam. Ia dikatakan baik untuk kesihatan kita. klik LINK utk mengetahui selanjutnya ..

21 comments:

  1. nampak pun dh tau sedap kak.. kdg2 masak simple macam tu makan leh tambah berpinggan2 tau.. ekekeke..

    ReplyDelete
  2. wow!!! MESTI SEDAP MENJILAT JARI NI IEDA!!

    ReplyDelete
  3. sedap nya....akk asik tukar header baru je.heee

    ReplyDelete
  4. Emmm sedapnya kak...saya suka singgang...makan pulak gan budu...memang sedap...hilang segala diet hihihi

    ReplyDelete
  5. i love singgang...tapi hubby tak berapa gemar..tu yg jarang masak singgang tu kak...huhu...

    ReplyDelete
  6. akaakkk..simple tp sedap..terliur tgk tomyam kak ieda..

    ReplyDelete
  7. sedap dan menyelerakan betul lain dari yang lain kak...tak penah tengok bunga halia...bunga kunit penah...mesti sedap singgang ni special betul..

    ReplyDelete
  8. wahh mesti wangi bau dia ye kak.adik tak pernah mkn dan msk singgang

    ReplyDelete
  9. tak menahan tgk tomyammmmmm!

    ReplyDelete
  10. mcm nak trylah masak singgang.
    menariknya semua menu kakieda :)

    ReplyDelete
  11. mil ada tanam lengkuas kt blkg umah ni
    xtau pulak ada bunga..nti el pi cekitout ok..nti nak msk singgang rebus leh la torai letak bunga lengkuas ni..eh eh mkn sj wat ulam pun enak eh....
    awet muda x?hehehehehe

    ReplyDelete
  12. eh kak...pestime lieya tau pasal bunga lengkuas tu kak.....siap boleh buat ulam rupenye....byk lak tu khasiatnye kan....

    wah leh tahan menu akak ni....petang2 tgk mmg terus meruntun kebulur perut dibuatnyer...

    ReplyDelete
  13. oo itu ya bunga lengkuas? baru tahu ni..

    Cantik warna rumah baru ieda, yus suka...:)

    ReplyDelete
  14. Elok makan singgang ni kak, no cholesterol and no fat, elok utk kesihatan, selain itu sempoi n sedap

    ReplyDelete
  15. sedapnya...arini js msk telur kicap je...^^

    ReplyDelete
  16. mil saya selalu buat...saya suka.malu nak tanya ape nama benda tu...akekekkekeke

    ReplyDelete
  17. menu yg mmng mnyelerakan...!!!
    Tak pernah lagi masak singgang bubuh bunga lengkuas....boleh try jugak nnti, bnga lengkuas bnyak kat blakang umah...

    ReplyDelete
  18. tk pnh tahu pon bunga lengkuas blh dimkn..

    ReplyDelete
  19. pokok lengkuas pun payah nk jumpa kak...mana nk cr bunganya..

    pestime tau tentang ni :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...