Monday, June 18, 2012

MENYAMBUT KEDATANGAN SYA'BAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

alhamdulillahhh hampir berakhirnya bulan mulia bulan REJAB .. dan kini kita menyusuri satu lagi bulan mulia iaitu bulan SYA'BAN .. x sabar rasanya menanti ketibaan satu lagi bulan kemulian disisi allah ini selain bulan RAMADHAN .. insyaallahh 1 sya'ban akan disambut pada hari Khamis ini .. dan kepada semua kawan2 sekalian , sama2 lah kita berpuasa sunat bagi menyambut kedatangan bulan mulia ini .. jgn lupa ye .. dan akk titipkan kelebihan bulan sya'ban untuk renungan kita bersama .. insyaallahh ;)



Nabi saw. banyak berpuasa di dalam bulan Sya'ban.

Aisyah r.a berkata: Aku tidak pernah melihat Nabi lebih banyak berpuasa sunat melainkan pada bulan Sya’ban. (Hadis riwayat al-Bukhari)


Dari Usamah bin Zaid katanya: “Aku bertanya Rasulullah SAW: Ya Rasulullah! Aku tidak pernah melihat engkau berpuasa dalam satu bulan berbanding bulan lain seperti engkau berpuasa daripada sebahagian Syaaban. Baginda bersabda: Itulah bulan yang manusia melupakannya antara bulan Rejab dan Ramadan, iaitu bulan yang diangkat amalan kepada Allah , Tuhan semesta alam. Oleh itu, aku suka supaya amalanku diangkat ketika aku sedang berpuasa.” (HR an-Nasa’i dan Ahmad)


Malam Nisfu Sya'ban malam istimewa.

Nabi bersabda, "Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Sya'ban, maka diampuni semua hamba-hambaNya, kecuali orang yang syirik dan yang sedang bermusuhan". (HR Ibn Hibban)



DILARANG berpuasa sunat selepas pertengahan (nisfu) bulan Sya'ban.


Dari Abu Hurairah r.a. bahawasanya Rasulullah SAW bersabda: "Apabila masuk separuh bulan Sya'ban, maka janganlah kamu berpuasa." (HR Abu Daud)


harap2 dapatlah akak menyambut 1 sya'ban nanti .. x sabar rasanya .. dan semakin terasa dekat dengan ketibaan bulan ramadhan al mubarak .. kejam celik hanya tinggal sebulan sahaja lagi kita akan menyambut kedatangan bulan itu .. 

14 comments:

  1. kejap je kan kak...
    smoga kita pjg umor untuk menyambut bln ramadhan insyallah

    ReplyDelete
  2. sekejap je masa berlalu..
    rasa baru masuk rejab....dah nak syaaban..

    ReplyDelete
  3. x sabar nak puasa.. :)

    ReplyDelete
  4. Alhamdulillah...semoga kita dipanjangkan usia untuk berjumpa dan beribadat dlm bulan Ramadhan yg mulia nanti..InsyaAllah:)

    ReplyDelete
  5. kan kak, kejap je nak sambut ramadhan dah, tak sabar rasanya

    dulu2 excited nak sambut raya, tapi sekarang ni lg teruja nak sambut puasa, mintak panjang umur lah

    ReplyDelete
  6. cpt btl masa berlalu kan. dah nak masuk syaaban dah. lps tu ramadhan.

    ReplyDelete
  7. alhamdulillah sempat jenguk syaaban. sekejap je masa berlalu.
    btw, ni page online shopping sy akak ;

    http://www.facebook.com/TheMissepafazwin

    nnti akak jenguk jenguk la. kot kot nak jd agent dropship ke. hee. :))

    ReplyDelete
  8. Nak puasa juga lah.... InsyaAllah...

    ReplyDelete
  9. good info kak .... kadang tu kite lalai ngan terlupa ...rupanya semakin dekat ngan ramdhan dah

    ReplyDelete
  10. tulah, sekejap je kan dah nak Ramadhan.

    ReplyDelete
  11. tu la kak.. sekejap je.. rasa br lg rejab.. ni dh nak syaaban pulak...

    ReplyDelete
  12. begitu cepat masa berlalu... tup tup dah kembali ke Ramadhan bulan yang sering kita nanti-nantikan.. :)

    ReplyDelete
  13. Alhamdulillah bertemu lagi kita dengan Sya'aban dan juga Ramadhan bakal menyusul.. ;)

    ReplyDelete
  14. sekejap sangat waktu berlalu...dengan pantas...puasa belum yg lepas belum berganti...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...