Saturday, June 23, 2012

lagi BAYI KOMA TERJATUH

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

huhuhu lagi ! ... lagi ... dan lagi ... dah jadi semacam musim pula ... baru aje rasanya dgr kisah bayi mati di pusat asuhan nie .. haa ada lagi kisah macam nie .. huhuh macam mana nie ??? apa nak jadi dan apa sudah jadi dgn pusat2 asuhan skrg nie ?? x terlatih kah mereka .. @ kita nak katakan ia sudah takdir .. kenapa selalu menyalahkan takdir , seolah kita x nak berusaha utk mengelak akan perkara2 ini terjadi .. huhuu 
kekhilafan manusia kah ??? sedihhhhhh & takziah buat keluarga bayi ini .. semoga bayi ini dapat diselamatkan ... aminnnnnnnnn

KUALA LUMPUR: Seorang bayi perempuan berusia empat bulan kini koma selepas mengalami pendarahan dalam otak dipercayai terjatuh di pusat asuhan kanak-kanak di Bandar Rahman Putra, Sungai Buloh, Isnin lalu. 

Ibu angkatnya, Nazila Ahmad, 33, berkata, kecederaan dialami bayinya Nur Iris Arissa Mohd Amin diumpamakan doktor seperti tercampak keluar dari kereta yang terbabit dalam kemalangan dan peluang bayinya pulih sepenuhnya kabur. 

Difahamkan, bayi malang itu baru sebulan diletakkan di bawah penjagaan pusat asuhan berkenaan kini menerima rawatan di Hospital Sungai Buloh (HSB) sebelum dirujuk ke Hospital Kuala Lumpur (HKL).

Menceritakan kejadian itu, Nazila berkata, dia menghantar Arissa ke pusat asuhan berkenaan jam 8 pagi sebelum ke tempat kerjanya di sebuah syarikat swasta di Jalan Duta, di sini. 

 sumber ; hmetro

dan oh yaaaaaaa .. kenapa banyak kejadian berlaku di KL ?? adakah disana pusat asuhan banyak x berlesen ?? x berkelayakan ?? @ penubuhan tidak mendapat pemantauan dari pihak sewajibnya .. bukankah pusat2 asuhan ini memerlukan pemantauan yg rapi dari JKM dibawah Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga & Masyarakat  .. hurmmm entahlahhh  


20 comments:

  1. kena terhad kan penjagaan bayi
    dan melatih para2 pengasuh tu
    tgk main hentam kormo je amik pengasuh ntah mn2..budak2 lagi kot
    had penjagaan 3org tuk 5org bayi ke

    kesian betul pada ibubapa yg riso nak anto kt pusat asuhan ni..xtahu la harap pihak atas..NGO leh wat sesuatu tuk elak mende ni terjadi lebih byk

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee el .. skrg nie itulah yg terjadi
      sakit ati .
      sbb memang ada sesetengah pusat jagaan , yg menjaganya mude belia sgt
      entah dah berkursus atau belum huhu
      nasib ...

      Delete
  2. pusat2 asuhan ni nk untung je lbh.. ambil bayi ramai2 tp yg jaga seorg.. manalah kalau pengasuh tu tensen x dicampaknya baby tu kan? kalau dah jatuhnya ibarat tercampak dr kereta apakah maknanya itu? xkn hayun buaian laju2 then baby tercampak keluar? aduyaiii mmg risau.. tu yg rasa kalau beranak lg terus nk cari pembantu rumah then letak kat rumah mak.. at least mak ada boleh tgk2kan pengasuh tu.. nk hantar ke taska masa masih bayi skrg ni mmg menggerunkan... lg2 kalau kita x kenal di pengasuh.. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. setuju queen
      tak kan buaian kan .. huhu dah macam campak dari kereta lak
      adehhh sedih .. entah apa kisah bayi nie
      koma dan kalau baik punn khuatir effect otak dan tumbesaran dia
      huhu sedih
      sepatutnya dah lama perkara macam nie ada jalan pencegahannya ..
      dgn memantau lebih ketat ..

      Delete
  3. bisnes semata jek kot kak...sebenarnya sebab ni jugak la saya berani berkorban utk jaga anak kat rumah...kena cari tempat asuhan yg betul2 sebelum hantar...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dikk
      syukur zaman akk hantar anak2
      semua ok .. akk tgk lesen mereka
      ada daftar dgn JKM atau tidak
      kalau ada tgk expired bile
      huhu semua kena teliti
      rasanya x kan ibu bapa x fikir dan amik mudah semua nie huhuh
      akk hantar anak2 pun lepas mereka 5 bulan
      msa bb , mak akk tlg jaga sementara hantar asuhan tuu

      Delete
  4. hurm..ssh nk kata,tp sepatutnye dy owg kna btl2 le..baby 2..

    ReplyDelete
  5. harap keajaiban berlaku dan bayi tuh selamat...amin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. aminnnnnnnnnn
      yelah dikk
      tetiba teringatkan anak akk zahrien
      walau dah 4 tahun
      tapi mereka semua membesar di pusah jagaan , bukan dgn pengasuh

      Delete
  6. risau je nk anta ank g nursery skrg ni...tp bagi ibu2 yg bekerja, xde pilihan kan ...

    salam perkenalan kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dikk
      kami tiada pilihan
      sbb pilihan utama akk adalah pusat asuhan
      sbb kalau cuti mereka x cuti
      kalau pengasuh nie susah bila mereka nak cuti
      kita lak kena korban bercuti nie
      susah .. huhuh

      Delete
  7. Assalamualaikum Ieda

    moga baby itu di pelihara oleh Allah

    ReplyDelete
  8. Kene pantau pusat asuhan ni jugak, nisbah pengasuh 1:5 bayi, mcmna tu? Please lah be more alert, sblm ramai lagi bayi x bdosa jadi mangsa, biasanya citer mcm ni Akan berderet2 pulak jadinya kan kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dikk
      sbb tuu JKM tuu buatlah kerja ! .. buat pemantauan
      bukan susah .. sebulan sekali all around
      tgk yg berlesen tuu perkembangan penjagaan ..
      malasss kan ! .. haa amik ! ...

      huhuhu tulah paling kesal bila kes macam nie , ia macam berlarutan dan bermusim .. huhuhu siann
      harap2 bb tu selamatt lah

      Delete
    2. semakin takut dgr kes2 mcm ni

      Delete
  9. kesiannya kan kak..moga anak2 kita terhindar dr benda2 yg tidak baik..

    ReplyDelete
  10. kita tunggu apa hasil disebalik siasatan tersebut..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelahhh tgk macam mana
      risau gak nie
      x der pual beritanya
      takut2 berita malm nanti kuut ;)

      Delete
  11. Kak... Sama dgn kes yg anak ken baik saya lah. Minggu lpas juga, di puchong tp tk klaur paper. Sbb pndarahan dalam kepala, n koma n meninggal. Sedih abb smnggu je mak dia antar sblm ni dh cuti 6 bulan jaga baby...

    Serius benci geram sakit hati dgn pengusah taska yg mcm ni nak unting jek!

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...