Sunday, June 17, 2012

HARI BAPA adakah SAMA dalam prespektif islam

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

ada hujah mengatakan ia sama juga dengan HARI IBU .. di bawah akk sertakan petikan kepentingan menyayangi ibu dan bapa ... jgn salah tafsirkan ye kawan2 .. dan link dibawah adalah hujjah selanjutnya .. seronok baca .. sbb apa yg kita fikirkan selama ini adalah salah .. sambutan HARI IBU @ BAPA boleh diambil kira sebagai tujuan mengembirakan IBU & BAPA .. soo sama2 kita renungkan 

TO MY LOVELY FATHER 
Hj Abu Bakar Bin Mohammad


 &

MY BELOVED HUBBY 
Mohd Sakimi Bin Awang Mat Salleh

~ kanda , doa dan harapan dinda , kanda akan terus berusaha utk menjadi yg TERBAIK buat dinda & anak2 .. walau kita tidak semewah mana , bukan itu yg dinda inginkan .. cukup sekadar perhatian dari kanda buat dinda & anak2 .. be strong to avoid everything yg mendatang .. dinda always be with u , sekiranya itu janji allah buat kita berdua .. insyaallah .. aminnnn ~


Hari bapa berasal dari Amerika apabila rakyat Amerika mahukan bapa juga turut di iktiraf sebagaimana mother church mendapat pengiktirafan kerajaan dan pihak gereja.

Hari bapa diiktiraf secara rasmi oleh presiden amerika richard nixon pada 1972 dan mendapat pujian dari gereja-gereja seluruh amerika dan canada.


Kepentingan Menggembirakan Ibubapa.
 
‘Abd Allah ibn ‘Amr radhiallahu 'anh menerangkan bahawa seorang lelaki datang kepada Nabi shallallahu 'alaihi wasallam dan berkata:
 
“Sesungguhnya aku datang untuk memberi janji taat setia (bai‘ah) kepada engkau untuk berhijrah, akan tetapi aku meninggalkan kedua orang tuaku dalam keadaan menangis.” Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam berkata kepadanya:
 
“Kembalilah kepada mereka berdua dan jadikanlah mereka berdua ketawa (gembirakanlah mereka) sebagaimana kamu jadikan mereka menangis.”

Rasulullah shallallahu 'alaihi wasallam tidak menganjurkan Mother’s Day dan Father’s Day pada zaman baginda kerana suasana yang memerlukannya tidak wujud. Di kalangan sahabat, ada yang ibubapa mereka memusuhi Islam. Maka sememangnya tidak perlu berbuat baik kepada mereka. Bagi sebahagian sahabat yang lain, mereka tinggal bersama atau berhampiran ibubapa sehingga tidak memerlukan hari yang istimewa untuk berbuat baik kepada ibubapa.

hujjah selanjutnya yg sgt2 MENARIK boleh ke laman INI 


15 comments:

  1. apapun, semoga dengan menggembirakan mereka ini akan menambah pahala dan mengeratkan hubungan sesama kita

    ReplyDelete
  2. harap dapat bhagiakan mak n bapak sperti diorang bhagiakan ejulz di dunia ni..

    ReplyDelete
  3. sy takat wish jek xpenah celebrate pon :-)

    ReplyDelete
  4. Berharap sangat dapat membahagiakan orang tua sehingga ke nafas yg terakhir...

    ReplyDelete
  5. selagi sambut xbertentangan dgn Islam rasanya takde masalah...wallahualam...

    ReplyDelete
  6. bagi kite, kalo nak celebrate biasa2 je takpe

    bukannya kita nak puja bagai mother church or father church bagai tu

    setiap yg kite raikan mesti ada batasan

    dan selagi kite tak membazir tu tak haram kan..hihi ;p

    ReplyDelete
  7. Sealmat hari bapa tuk HB & ayah ieda serta bapa2 diseluruh dunia.

    ReplyDelete
  8. @Nanasama lah ngan akk nana .. cuma buat makan2 sikit je petang nie .. gatai2 kan ekekke ;)

    ReplyDelete
  9. @MulutPayau insyaallahh MP .. kita sama2 doakan kan ;)

    ReplyDelete
  10. @Syazana Zainn setuju dikk
    janji kita tahu batas2nya kan ;)

    ReplyDelete
  11. @♥♥azatiesayang ♥♥ TQ akkkk .. selamat HARI BAPA buat ayah dan hubby akk jugaa ;)

    ReplyDelete
  12. apa pun yg kita lakukan yg pentingnya niat kita kan kak.

    ReplyDelete
  13. janji niat kita tu betoi kan kak... ksh syg kita kt parent tu pnting... setiap ms kita mesti tunjuk syg kita dkt mereka...

    ReplyDelete
  14. Janji niat kita baik nak ucapkan...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...