Monday, June 4, 2012

BIMBANG AMBIL NASI ??? yuk shake herbalife

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

haa dah malam2 nie kebanyakan dari kita x akan makan nasi kan .. soo apa uols amik utk dinner ?? haaa akk ada cadangan yg amat2 baik .. yuk kita shake herbalife lah ... hurmmm sgt2 bagus .. kurang kolestrol dan kurang kalori .. kandungan hanya 180 kalori x silap akk lah .. hurmm nak2 kalau makan nasi dengan kuantiti yg banyak kann ?? dah tuu ada ke org makan nasi sikit aje @ main jamah2 nie ?? huhuh .. adoiii x tahan lah kalau makan nasi mlm2 nie .. lepas makan x sampai 2 jam kita dah ngantuk @ lesu je kan ?? 

haa selain dari ambil shake herbalife ... adakalanya akk amalkan makan quaker oats @ buah2an dimlm hari .. kalau akk kerja , memang akk x amik lah nasi .. kalau rasa nak makan sangat akk ambil sblm jam 7 mlm .. itupun dah rasa ngantuk keletihan sblm isyak layie .. huhuhu itulah penangan makan nasi  .. ;) boleh buat badan kita jadi lemah .. nak2 yg beras berkanji penuh tuu .. huhuh




Ramai yang bimbang menjamah nasi kerana dikatakan punca berat badan meningkat.
Banyak salah faham mengenai nasi dan gandum. Ada yang mengatakan pengambilan capati yang dihasilkan daripada gandum boleh membantu untuk mengurangkan berat badan.

Hakikatnya, nasi menyumbang kepada jumlah kalori yang sama dengan gandum. Apa yang penting adalah jumlah nasi yang dimakan. Nasi adalah sumber karbohidrat kompleks yang baik dan bertindak sebagai sumber protein yang baik bagi menggantikan daging untuk mereka yang mengamalkan diet sayur-sayuran.

Malah, bagi masyarakat Asia, peningkatan pengambilan nasi mengurangkan pengambilan daging, sekali gus mengurangkan pengambilan lemak tepu. Beras perang nyata lebih banyak khasiat berbanding beras putih.

Ia adalah sumber mangan, vitamin B kompleks, selenium dan magnesium, selain serat pemakanan. Selenium bertindak sebagai antioksidan dan mengurangkan kemungkinan masalah usus disebabkan kandungan seratnya. Beras perang juga membantu untuk mengurangkan risiko barah pada bahagian usus, tekak, tiroid, pankreas, perut, payudara, hati dan mulut.

Beras atau nasi tidak mengandungi bahan pengawet serta tahan lama. Serat yang terkandung di dalam beras pula membantu untuk melegakan masalah sembelit.


ps : sok 15 REJAB .. jom ramai2 puasa .. insyaallah akk akan puasa .. kalau ikutkan nak bawak dgn hari nie .. oleh kerana x ingat dan bawa amanina ke hsp .. akk x jadi puasa .. insyaallah esok aje .. jom ramai2 berpuasa .. ;) dan jgn lupe niat tau ekekke ...

16 comments:

  1. nasi mmg sedap tp bila mkn kena krg kan....selamat bepose kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dik mkn dlm kuantitiygsedikit, kalau boleh jgn mkn mlm, ok dik tq ;)

      Delete
  2. kak ieda.. lama tak jenguk sini.. sorry ye busy sangat lately ni.. amai yang ambil herbalife ni ye... ganbatte kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. x per ju, akk paham ....... ekekeke

      Delete
  3. SAYA PALING TAK SUKA MAKAN NASIK..SEJAK MENGANDUNG NI LAGI LA TAK MAU NASIK..BUKAN SEBAB MELOYA TAPI TAK TAU LA..RASA MACAM BOSAN JE MAKAN NASIK..HAHHA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Looor ye ke, waaa bagus tuu D adakalanya bosan mkn nasi nie, ishh kalaulah ieda pun ada same perasaan mcm D! syok betul .......;)

      Delete
  4. kena mkn sebelum pukul 8 kan?

    selamat berpuasa..InsyaAllah akan berpuasa juga esok

    ReplyDelete
  5. ehh lupa nk tulis tadi...header wat sendiri ke kak? pndai dh dia :)kagum...

    ReplyDelete
  6. @Maya Mayana ~ aah dik .. buat sendiri .. edit2 nie pun buat sendiri ;)

    ReplyDelete
  7. ejulz x risau jamah nasik.. sbb nak buat bdn cam aaron aziz.. hahaha

    ReplyDelete
  8. kak..herbalife tu mhl la kak..mcm tak mampu nk bli jek..huhuhu

    ReplyDelete
  9. akak guna brasmathi je.. takut nak makan beras wangi..

    ReplyDelete
  10. kadang-kadang ingat nak ratah lauk je.tapi tak boleh jugak. tak sedap makan lauk je. kena jugak dengan nasik

    ReplyDelete
  11. kak..1hb lepas el start diet...tup2 terus dmm kak...diet terkejut kot kak wakakaka last2 huby suh mkn nasi..dan2 sihat..muahahaha..caner ni kak adoiii

    ReplyDelete
  12. Saya makan nasi sebelum pukul 7.00...memang berkesan...tak adalah badan naik sangat...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...