Tuesday, June 5, 2012

7 GOLONGAN DILINDUGI DIBAWAH RAHMAT

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

7 golongan dilindungi di bawah bayangan Rahmat

Hazrat Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: 7 golongan yang akan dilindungi Allah swt di bawah bayangan rahmatNya pada hari yang tiada bayangan selain daripada bayangan rahmatNya iaitu:
  1. Pemerintah yang adil
  2. Pemuda yang menggunakan masa muda remajanya untuk beribadat kepada Allah
  3. Lelaki yang hatinya sentiasa terpaut kepada masjid
  4. Dua orang yang berkasih sayang antara satu sama lain kerana Allah. Mereka berkumpul dan berpisah kerana Allah
  5. Lelaki yang digoda oleh wanita bangsawan dan jelita, lalu dia berkata: “Sesungguhnya saya takut kepada Allah”
  6. Seorang yang memberi sedekah secara bersembunyi sehingga tangan kirinya tidak tahu sedekah yang diberikan oleh tangan kanannya
  7. Lelaki yang mengingati Allah berseorangan sehingga berlinangan air matanya.
(Hadith Riwayat Imam Bukhari, Muslim dan lain-lain)


mari kita renung2kan bersama .. dan mudah2an kehidupan kita sentiasa mendapat rahmat darinya .. aminnnnnnnn ..alhamdulillah akhirnya selesai puasa 15 rejab akk ari nie .. syukurrr sgt2 kerana diberikan peluang utk melaksanakan ibadah sunnat nie .. ;) masa utk berbuka .. selamat berbuka kepada yg berpuasa ..
insyaallahh lepas magrib akk sambung BW .. ekkee winduu nie sbb tadi sebuk noo di opis .. lepas satu meeting ke meeting yg lain fuh ! .. ;)

22 comments:

  1. Tak ramai yg berusaha jadi golongan tu... Rugi kan?

    ReplyDelete
  2. salam kak

    moga kita berada dikalangan mereka itu

    ReplyDelete
  3. smoga tgolong dlm golongan itu

    ReplyDelete
  4. tadi ada benda nak komen.ni tetiba hilang mood..
    aduhai...
    sabar la hati..
    hilang terus apa saya nak komen tadi dengan perangai budak dalam umah saya sekarang ni...

    *saya orang yang kurang sabar..
    eekekekk

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaa aper tu D
      ekeke sabar lah ye
      mood ngandung nie x sama ngan org biasa2 ..
      even org biasa2 punn kurang sabar ..
      inikan preggy women like uu ! ;)
      its normal .. u only have to be more cool ! .. ;))

      Delete
  5. insyaAllah...
    kalau jadi macam tu..smpurna lah kita..

    ReplyDelete
  6. Semoga kita akan menjadi sebahagian Dari golongan tersebut insya Allah

    ReplyDelete
  7. Miss u kak ieda..
    Thanks kak..
    Semoga kita & keturunan kita semua tergolong dlm golongan yg baik2..
    Insya'allah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. inaaaaaaaaaaa
      miss u tuu !
      kemana menghilang .. x der entry huhuh

      Delete
  8. thanks kak berkongsi mende2 bermanfaat ni..

    kak...saya ada email akak..nak mintak aka tolong ubah tulisan kat header tu..kasi ke depan ..boleh kak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok dikk , no hal ..
      akk dah buat kan .. nanti tgk ye ;)

      Delete
  9. semoga diri ini tak leka dengan arus dunia..

    ReplyDelete
  10. kena muhasabah diri dan jadi lebih baik.

    ReplyDelete
  11. tak sempat nak puasa Rejab lagi. Insya Allah minggu depan, kena kuat semangat

    ReplyDelete
  12. TQ for sharing good info....dear jom wat pop up window senang sikit nak komen tenet kat opis kita tak laju sangat so nak komen amik masa, tapi ttp suka blog u ni...

    ReplyDelete
  13. Ema dah cuti sementara puasa sunat...berndera merah..heheh..

    nice entry kak

    ReplyDelete
  14. salam kak ieda...

    lama izan tak singgah sini n komen2 kak. almaklumlah kat kg ni kena curi2 masa sket. harap2 k.ieda sihat2 ye...

    insyaAllah..moga2 kita tergolong dlm golongan yg sentiasa di bawah rahmat Allah...

    ReplyDelete
  15. Info yg menarik kak ieda...Insya Allah Semoga kita tergolong dari yg baik2...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...