Monday, May 14, 2012

WANITA HAMIL DILARANG ... petua orang lama

salam semua

akak percaya semua ini .. tapi tidak lah terlalu taksub .. mana yg baik dijadikan landasan , banyak yg akak tanyekan dengan mak dan nenek .. alhamdulillah .. ;) seronok bila ketiga2 anak2 akk .. nenek sentiasa ada bersama , beri pandangan dan teguran .. soo x susah lah .. memang dijaga dgn rapi .. syukur ...


Pantang Larang Orang Melayu Tradisional merupakan kepercayaan masyarakat Melayu zaman lampau berkaitan dengan adat dan budaya warisan nenek moyang. Kebanyakan adalah bertujuan untuk mendidik masyarakat agar mengamalkan nilai-nilai murni dalam kehidupan. Apa yang disebut bukan untuk dipercayai tetapi untuk dihayati mesej yang tersembunyi di sebalik pantang larang yang telah diperturunkan secara lisan sejak zaman berzaman.

pic google


1. Dilarang mencaci atau menceritakan kecacatan, dikhuatiri anak yang bakal lahir juga akan cacat.

2. Dilarang memukul, mendera atau mencederakan mana-mana binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahir mengalami kecacatan.

3. Dilarang memaku, memahat, mengail atau menyembelih binatang, dikhuatiri anak yang bakal lahit bibir terbelah atau mengalami kecacatan.

4. Dilarang bergaduh dengan ibu mertua, dikhuatiri mengalami kesulitan ketika melahirkan anak.

5. Dilarang makan sotong, dikhuatiri menghadapi masalah ketika bersalin. Anak mungkin tercerut tali pusatnya.

6. Dilarang mencerca atau melihat sesuatu yang ganjil, dikhuatiri akan kenan.

7. Dilarang minum air tebu atau kelapa di awal kehamilan, dikhuatiri anak akan gugur.

8. Dilarang melihat gerhana, dikhuatiri anak mendapat tompok hitam atau bermata juling.

9. Dilarang melangkah kucing yang sedang tidur, dikhuatiri mata anak tertutup seperti kucing yang sedang tidur.

10. Dilarang menyusup di bawah penyidai, nanti anak akan terencat.

11. Dilarang makan makanan yang berakar seperti pegaga, nanti terlekat uri.

12. Dilarang tidur waktu tengahari, nanti kepala anak akan menjadi besar.





perkongsian : serikasih


haa .. yg bab tidur tgh ari tuu memang akk jaga betul .. x pernah dlm ngandung tidur tengahhari .. selalu akk akan tidur sblm jam 12 ( kalau ngantuk sgt lahh , sbb maklumlahh kita kadang2 berjaga mlm kan ) sbb dlm ngandung tidur kita pasti x lena kan .. ada aje x kena .. seeh dgn kedudukan anak dlm kandungan .. kalau lepas waktu tgh ari lak akk biasa lena sekejap dlm jam 2 keatas .. ;) itupunn mak selalu tegur , jgn malas2 kan diri .. kalau di office macam mana nak tidur kan ?? haaaaaaa betul gak ekekke

biasanya kalau akk tidur di office time semayang tuu , amik masa dlm 15 minit lelap .. x tahan mengantuk tuhan sahaja yg tahu .. nak2 bila dah sarat nie kan .. almaklum lahhh ;) dan kebanyakan pantang larang diatas , memang menjadi mainan mulut ummi dan nenek akk .. soo akk selalu alert lah .. mana yg boleh dan x boleh .. maklumlahh , kalau x ikut nanti .. bila difikir2kan ada benarnya .. ;)


24 comments:

  1. a'ahlah kak..mak sy pun selalu ckp bnda mcm ni kat menantu dia dan termasuk kakak sy bila dorang mengandung..

    ReplyDelete
  2. haaa..! kak Ieda, tadi search jumpe la petua org lame2 tu... tapi saya amik yg pasal bunuh binatang je...
    kalo bab tido tu, mmg time je rasa leh tido, malam saya tido tak lena kak... huhuhu....tadi tido kul 2pm-3pm... mujur ade kakak masuk surau, kalo tak, mau telajar sampai kul 5, hihihihii....

    ReplyDelete
  3. x leh makan sotong ker?
    ala..saya suka sgt mkn sotong time preggy ni, sbb x lalu nak makan ayam n ikan. dok mkn seafood je lah..huhu.

    ReplyDelete
  4. errr...kalau ada rationale nya baru saya nak ikut. ngeeee *kepala ada batu juga dalam. :D

    ReplyDelete
  5. menarik.. :) ape2 pun yg paling penting sntiasa berhati ketika mngandung..

    x sabar rasanya nak timang anak sndiri.. ^_^

    ReplyDelete
  6. kak , bab tido tu 1st term x leh wat pe.... mmg rs nak lelap je, kalau x tido pun zr akan berlingkor , lg besh dpt depan tv..
    leps 1st term alhamdulillah cergas balik ..

    pehtu part minum air kelapa tu , hihihiihhi last month pi Klebang , huby ngidam kut coconut shake, daku minuk 1/2 gelas, xleh tahan kek oiiiii .. dap nyeee.. tp xleh abis kan , perut sendat ..

    hrp2 xde le jd apa2.. redha dgn nama Allah s.w.t

    ReplyDelete
  7. info yang menarik untuk ibu2 mengandung...

    ReplyDelete
  8. fuhh..byk btl pntg larang.. blum lgi pntg makan minum.. lepas bersalin..huhhh..

    ReplyDelete
  9. salam ieda..masa acik mengandung dok tanjung karang..semua tu tau jugak..dan selalu kena tegur kalau ada buat..

    ReplyDelete
  10. Tu le kak... Mmg byk kan.... Mane yg relevan kite ikut laaaa...lgpun byk kebaikkannyer kalo kite ikutkan....

    ReplyDelete
  11. hampir sama je petua tu kakieda,win mmg ikut je.mmg semua tu ada mesej yg tersembunyi utk kebaikan kita juga

    ReplyDelete
  12. thanks for the info sis...

    mohon share yer ye sis...=)

    ReplyDelete
  13. tu la kak..petua2 ni kebanyakannya saya pernah dengar dari org2 tua dulu2..semua tu mgkn ada la alasan tertentu kan..yg baik kita ambik lah jadikan teladan..tp kan mmg org tua marah bbetul kalau tido tghari tu..

    ReplyDelete
  14. tiba2 rase rindu nak mengandung plak..ekekekekkee..tp kena tunggu adik zareef besar dululah..=p

    ReplyDelete
  15. Tq atas perkongsian ini kak, pas 2 tahun Adam dah besar ni, mmg terasa ingin mengandung lagi hihi

    ReplyDelete
  16. As salam Kak Ieda,

    Seronok baca petua ni, tp semunya kehendak ALLAH kan... byk petua org2 tua ni menakutkan kita, supaya kite sentiasa berhati2 dgn setiap perbuatan & tingkah laku seharian... Yg sememangnya dituntut oleh agama..betul tak?

    Kalau berlaku tu mungkin sekadar kebetulan... Ada juga petua2 org tua ni yg Marya percaya & ada yg sekadar Marya anggap sebagai angin lalu je...hehehe...

    Apa2 pun the info very interesting & saya suka baca! :))

    ReplyDelete
  17. x leh tdo t.hari ke kak??? selalu tido kt surau...lepas ni riny x tido dah...takut la pulak.....tp best dpt tau petua2 ni..tq kak...:)

    ReplyDelete
  18. noted. nak save dalam document, semoga menjadi ingatan dihari depan. thanks ya kak.

    ReplyDelete
  19. saya pun cuba ikut kak, terutama yang no 1-4, kalau tgk sesuatu yang tk sedap dipandang, just tgk saja, mulut jaga.... cuma yang no 5 tu, sy baru je tau...sedangkan sy suka sotong, mkn skit2, bleh ke kak? heheh

    lps tu bab tidur tgh hari tu, aduyai, tk leh nk menahan la kak, sgt2 mengantuk, bukan je tgh hr...setiap ms sy ngantuk, kdg2 sy tidur gak sekejap, utk rehatkan badan...

    ReplyDelete
  20. errrrrrrrrrrr seingat g dulu..takde pantang apa2..hik3.....

    ReplyDelete
  21. bila pantang nie mmg kena jaga betul2...

    ReplyDelete
  22. suami kte pun kene jaga jugak kan kak..pesan org2 lama la huhu..

    ReplyDelete
  23. ada jugak tidur tengahari dgn budak2 ni. kdg2 tu tidur kejap husben tgkkan anak. ngantuk tak blh tahan kadang2 tu.

    ReplyDelete
  24. Bykkan petua org2 lama dulu...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...