Thursday, May 3, 2012

Pas Pelajar Rakyat Asing Dikeluarkan Selepas DAPAT TEMPAT DI IPT

salam semua

haaa ini baru betul .. huhuhu risau sgt2 skrg nie ..
kebanjiran pelajar2 asing nie x yah cakap lahh .. dimana2 .. kadang2 tu pelik sbb macam mana mereka boleh jadi begitu ramai dlm sesebuah institusi , off course ada quota utk mereka masuk dan belajar di IPT kan .. soo memang molek sgt kerajaan memperkemaskan sistem kemasukan mereka ini .. jgn dibiarkan mereka berleluasa di negara kita dengan hanya berbekalkan pas lawatan ! ...dah banyak kejadian x baik melibatkan mereka .. x kan kita x serik2 .. huhuh
 
 
KUALA LUMPUR: Kerajaan hanya akan mengeluarkan pas pelajar kepada rakyat asing selepas mereka sah ditawarkan tempat untuk mengikuti pengajian di institusi pengajian tinggi awam dan swasta di negara ini.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Dr Hou Kok Chung berkata prosedur yang digunapakai sekarang ialah golongan ini biasanya akan masuk ke Malaysia menggunakan visa semasa ketibaan ataupun visa pelawat sebelum diberi pas pelajar setelah mendapat pengesahan daripada IPT tempatan.

"Peraturan baru ini adalah bagi memastikan penuntut asing tidak menyalahguna pas pelajar mereka untuk tujuan lain," katanya ketika menggulung titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah di Dewan Negara di sini. Hou berkata setakat ini terdapat 91,670 penuntut asing di IPT tempatan. Seramai 25,885 orang adalah penuntut di IPTA dan selebihnya penuntut IPTS.

Beliau berkata kemasukan penuntut asing ke negara ini juga selaras dengan usaha kerajaan untuk mengantarabangsakan IPT tempatan. Sementara itu, Timbalan Menteri Kewangan Datuk Dr Awang Adek Hussin ketika menggulung perbahasan itu, berkata kementerian berkenaan akan mengeluarkan arahan kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC) supaya mengutamakan pengiklanan dalam bahasa Melayu.

Beliau berkata langkah itu adalah penting dan sejajar dengan dasar kerajaan menggalak penggunaan bahasa kebangsaan di semua sektor di negara ini. Awang Adek berkata dasar itu tidak boleh dihentikan sekalipun pelanggan GLC berkenaan lebih selesa dengan iklan dalam bahasa Inggeris.

"Kita tidak boleh berselindung di belakang kepentingan komersial hanya kerana pelanggan lebih senang dengan bahasa Inggeris kerana ia jelas melanggar dasar bahasa kebangsaan kita. "Saya beri jaminan untuk mengeluarkan arahan ini kepada pegawai-pegawai kementerian...dasar bahasa ini mesti dihormati," katanya.

sepenuhnya DISINI


UCSA juga akan menerima kemasukan pelajar asing bulan julai nie .. macam mana lah erkkk , debar x leh cakap , kebanyakan dari timur tengah , sudan dan sebagainya ..


23 comments:

  1. Harap cara ini dpt kurangkan mereka yg konon dtg tujuan nak belajar sebaliknya buat 'kerja' yg menakutkan kita semua...

    ReplyDelete
  2. sgt setuju...pelajar asing ni bkn semuanya baik..ada gak yg jahat bebenor..

    ReplyDelete
  3. BAGUS GAK care ni kan kak....kene kawal laa..sebb ngeri tgk org luar masuk sini lagi2 pak itam tuh....tapi tu laa bile dah lame kang sure pas tu pun org leh tiru....

    ReplyDelete
  4. mmg kena control kan..sebab dah dah banyak kes melibat kan warga asing ni...

    ReplyDelete
  5. elok kot..

    note: cantek blog!

    ReplyDelete
  6. elok kot..

    note: cantek blog!

    ReplyDelete
  7. Baguslah kerajaan memperketatkan lagi utk mendptkan pas pelajar nie agar pelajar asing x menyalahgunakannya....

    ReplyDelete
  8. salam

    harap kerajaan lebih tegas. tkt kalau terserempak dgn mereka ni.

    ReplyDelete
  9. ha kak sokong sgt2 peraturan baru tu
    kan byk kes2 psl pelajar asing ni wat hal kt msia ni..smpi kes rogol bunuh bagai..

    ReplyDelete
  10. selalu tgk kat 999 dorang ni gunakan pas pelajar nak buat keje haram kat sini....adoi la...

    ReplyDelete
  11. makin ramai ye pelajar asing yang dari timur tengah nun??ramai sangt la..kadang2 naik rimas dan takut pun ada..

    ReplyDelete
  12. Kat Shah Alam ni pun dah ramai warga afrika lelaki dan pompuan...risau pun ada...rimas pun ye juga...

    ReplyDelete
  13. kalau x control dr skrg, mmg susah nak atasi masalah pelajar asing ni di masa akan dtg..

    ReplyDelete
  14. bangsa asing ni ramai dah kat area shah alam ni..

    ReplyDelete
  15. kat area umah saya ni kak ramai sungguh la dgn student negro..dh mcm2 kes jadi kat sini,ragut,rompak,rogol..eii..takut...

    akak.............akak baik kan..nok mintak tolong akak buat header hok bodo2 buleh tak..ari2 dtg sini suka tgk header2 yg akak buat..jgn maroh ye...saje nk kacau akak..

    ReplyDelete
  16. akak dh bgtau ke kat sha nk buat cursor mcmna..saya tgk kat shoutbox tu dia tanya akak tu nk cursor mcmna.

    ReplyDelete
  17. dari dlu kt nak pketat undang2 tp bilngn mreka mkin btambah trutama si gagak hitam! Pelik!

    ReplyDelete
  18. setuju!!!zt mmg 'bergelumang' dgn org2 ni kt uni kolej zt :)

    ReplyDelete
  19. paling takut student gagak itam..hehehe

    ReplyDelete
  20. setuju sangat2...student ramai yg gagak hitam...kenapa erk?

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...