Thursday, May 24, 2012

PANTANG LARANG TERHADAP BAYI ANDA

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ


salam semua

baru2 nie akk ada terbaca artikel berkenaan penjagaan bayi dan kanak2 kan .. terus belek2 , klik sana dan sini sekali terbaca berkenaan pantang larang terhadap bayi nie .. haaa suke nak kongsikan bersama , sbb akk masa beranak kecik selalu juga amalkan dan prihatin terhadap pantang larang nie .. haaa yuk baca .. 

pic google


1. Bayi tak boleh ditegur jika badan gemuk, cuma katakan ‘semangat’ kerana ditakuti menjadi kurus.

2. Dilarang memicit mulutnya, nanti tiada selera makan.

3. Tak boleh diletak bayi atas lutut, nanti mendapat sakit perut.

4. Sisa makanan bayi tak boleh dimakan oleh ibu bapa, nanti melawan cakap.

5. Tak boleh dicium sewaktu tidur terutama di atas ubun-ubun kepala dan pada pusatnya kerana dikatakan pendek umur.

6. Kain lampin tak boleh direndam, nanti kembung perut.

7. Sewaktu bayi sedang tidur, kadangkala kita melihat dia tersenyum, ketawa dan ingin menangis. Jangan kejutkan kerana dikatakan bayi sedang bermain dengan urinya.

8. Tidak boleh menghembus mulutnya, nanti menjadi bisu.

haa zaman akk dulu kebanyakan perkara2 diatas memang menjadi pantang larang kami , selalunya akk ditegur oleh nenek .. dan adakalanya oleh mak saudara .. tapi bila renung2 tuu betul jugak kan .. specially perkara 1,4,5,6 & 7 .. haa uolss macam mana ?? ada pengalaman macam nie ..      
yang perkara 2 tu kan .. ekek dlm ati akk cakap , kalau tau buat macam tuu anak2 kurang selera makan , nak aje akk buatkan masa anak2 akk masih kecil ekekek aci ?? uishhh gurau2 jee ekkeke 

ps : huhuhu dah kul 1 erkkk .. x sedar punn .. duk ralit buat surat budak2 ... sedar2 tgk dah jam 1 , ramai yg pi makan .. akk pose , so duk lepak sambil layan BW .. hurmm tgh fikir2 juga , masak apelahh ummi akk utk berbuka nie .. haa ada yg berpuasa ari nie ??? uolsss berbuka ape ???



39 comments:

  1. same la dgn petua2 yang nenek selalu cakap...tapi kalau dipikir2 macam betol kan kak....:)

    ReplyDelete
  2. ini pertama kali sy baca pntng larang ni, kak..:-)

    bestnya kak puasa hr ni, ptg karang syioknye berbuka, nikmat org berpuasa....

    ReplyDelete
  3. yg no 1 tu memang betul

    ReplyDelete
  4. oo yekee..boleh caya ke ek pantang2 ni? tp mak sara dulu penah cakap jgn tiup mata anak kita nnti gagap..ermm..org tu ni mmg mcm2 petua kan..hihi

    ReplyDelete
  5. byk petua org dlu2 kan kak.

    Slmt berpuasa kak..

    ReplyDelete
  6. no 3 je saya baru tau..yang lain memang mak saya pun tak bagi buat.pantang depa kita ikut je la..lagipun bukan rumit sangt pun nak ikut..

    ReplyDelete
  7. macam2 petua org dulu2..tak de ikt pun..hehe..lagi2 wktu dia tidur geram cium2 je dia..

    ReplyDelete
  8. ada jugak betulnya petua n pntng larang ni..

    ReplyDelete
  9. Pantang larang ni dibuat oleh zaman dulu, kadang ada benarnya dan kadang tu cuma nak melarang je jadi buat perumpamaan ;)

    ReplyDelete
  10. semua pantang larang tu saya dgr masa duk kt kg..adoii..kuat betul org dulu2 pegang pada semua ni..kdg2 sampai sekarang saya pun masih duk teringat2 kalau nk buat apa2 kat baby..tp bile pikir2 balik ye keee...???

    ReplyDelete
  11. Haha kebanyaknnya mmg selalu mak kite ingatkn ms opal kecik dulu..

    ReplyDelete
  12. akak paling suka cium depa ni kalau depa tidur..cute sangat.

    ReplyDelete
  13. ade setengah leh paki ikut logik ...klu agak cam tak logik tu cth no. 5 tu ,.... kena pk balik la

    ReplyDelete
  14. petua org dulukan kak.. macam2.. yg no 5 tuh sy mmg krg percaya.. selalu je cium anak masa tidur.. comelkan diorg masa tgh lena tuh.. tu yg geram nk cium jugak.. hehe..

    ReplyDelete
  15. no 1 ,4 dan 7 je penah ditegur.yg lain2 tu tak biasa dengar.kalau mcm tak logik tu takde la nk caya sgt hihi.no 5 tu mmg tak caya la.

    ReplyDelete
  16. Bapak kakak memang pantang makan sisa anak. Kalau berkongsi lain tapi contohnya anak tak habis kita makan katanya suka melawan org-tua... dia kata kalau tak habis bagi kat kucing atau ayam...

    ReplyDelete
  17. ada jugak dengar pasal pantang larang ni. jgn bg mkn pulut nnt lambat berckp. tp sy bg je. hehehe...

    ReplyDelete
  18. a'ah memang ada yang betul kak... pengalaman orang tua..

    kak, kenapa tak jelas tulisan entry akak ni...

    ReplyDelete
  19. salam ieda..masa acik dulu pun macam tu jugak..semua serba tak boleh..ditegur saja..he he..

    ReplyDelete
  20. rasa nye masa time akil yg 1st tu je org selalu ckp , dh beso slim .. tp dia lelaki yg aktif. so x heran sgt ..

    emm yg pasti kalau nak anak petah suh huby cium selalu mulut bby .. nnt berckp je kerja nye & x pelat

    ReplyDelete
  21. yg lain2 mmg saya tau kak.. tp yg no 5 tu xpernah dgr.. tp sya x cium ubun2 dia.. sya cium pipi dgn hidung dia jer.. x samakan kak?

    ReplyDelete
  22. hari ne sya tak pose..hutang tggl 4 hari lagik..(^_^)

    ReplyDelete
  23. Pernah dgr hampir kesemua ptg larang ni sis..tp akk pun tak ingat dah berapa byk yg akak pakai guna...yg baik2 dari org2 tua akk ikut jer..kalau tak nnt membising mereka2 ni terutamanya nenek akk...

    ReplyDelete
  24. Tadi ingatkan nak puasa...lupa bangun sahur hihihi

    ReplyDelete
  25. mmg byk petua org dulu2..

    lg satu jgn pegang nenen baby....dia dia muntah..hehehehe...

    ReplyDelete
  26. yang no 5 tuh baru tau kak...

    ReplyDelete
  27. tq for sharing kak...
    lya mmg nk jdkan rujukan..tkut gak..kt x sdr kt tbuat mde2 ni..

    y ni 2 ni... pttla asya mcm xde selera.//ssh nk pksa mkn..mmg slalu main2 picit mulut dia..gurau2

    ReplyDelete
  28. sis, nk tambah 1 lagi. org tua2 kate jgn bagi bby mkn pulut nnt gagap. sy xcaye sbb xde logik kt situ tp sy takut nak bg sbb kot la nk jd sebab huhu

    ReplyDelete
  29. As Salam.... Jom singgah GHUMAISHA BOUTIQUE...ada tudung2 terkini...jgn lupa jd BLOG FOLLOWER dan LIKE FanPage Ok..TQ

    ReplyDelete
  30. salam kak... lama x sggah sini...
    mood nak hapdet dan bw mmg ke laut sokmo... huhuhu...

    tenkiu kak sharing pantang larang nih...
    mmg elokla saya yg tgh branak kecik nih baca erk... heheh...

    ReplyDelete
  31. salam,

    tulah kkdg kita tak perasan kita melakukan perkara yg tdk sepatutnya kpd kanak2...

    ReplyDelete
  32. Mmg bnyk pantang larang org tua dulu2 kan ieda.

    Dan kebanyakkannya mmg mak pernah dgr. Maklum ler..anak pon dah 3 kan..

    ReplyDelete
  33. pantang no 5 ikutkan mmg x logik tp kalau kita nak tgk dr sudut logik akal dia.. pd pandangan saya la... fontanelle atau bahasa melayunya ubun2 kan fragile... masa baby tido cium dia terkejut terkena gigi kan blh luka... bila luka boleh lead to infections... infection kt otak kan bahaya... pusat kalau umbilical cord aka tali pusat still attach kan fragile jugak... cium tak elok kan terkena air liur atau baby terkejut masa cium kena gigi.. kan bahaya... itu la logik yg saya nampak dr segi sudut logikla.. hehehe

    ReplyDelete
  34. mitos org2 lama.. tapi xde bukti... mungkin yg jadi secara kebetulan saja... jika ada dalil atau nas serta bukti saintifik, baru lah berpada... sekadar pndapat..

    ReplyDelete
  35. No 5 tu tak logik sebab pendek umur.. No5 tu yang sebetul nye anak jd degil kalo ciun waktu tido... Dalam islam memang kite dilarang cuim anak2 waktu tidur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon jelaskan dlm nas mana atau dalil2 yg mengatakan x boleh cium anak sewaktu tido?? Sepengetahuan saya dlm islam xde disebut apatah lagi ada nas2 atay dalil yg melarang ibu bapa mencium anak ktika tido..tlg jgn suka2 post klau xde hujah sahih boleh buat org lain terpesong..

      Delete
    2. Mohon jelaskan dlm nas mana atau dalil2 yg mengatakan x boleh cium anak sewaktu tido?? Sepengetahuan saya dlm islam xde disebut apatah lagi ada nas2 atay dalil yg melarang ibu bapa mencium anak ktika tido..tlg jgn suka2 post klau xde hujah sahih boleh buat org lain terpesong..

      Delete
  36. Karut semua ni..jgn la trlalu taksub atau percaya dgn pantang larang ni semua..sedangkn dlm islam pun nabi sndri pun ajar klau doa tu tiup dan cium pd ubun2 anak..x masal pulak pebdek umur..ajal maut kan keje Allah..tolonglah jgn ikutkn sgt pntang larang x masuk akal ni...boleh terpesong akidah..nauzubillah

    ReplyDelete
  37. Karut semua ni..jgn la trlalu taksub atau percaya dgn pantang larang ni semua..sedangkn dlm islam pun nabi sndri pun ajar klau doa tu tiup dan cium pd ubun2 anak..x masal pulak pebdek umur..ajal maut kan keje Allah..tolonglah jgn ikutkn sgt pntang larang x masuk akal ni...boleh terpesong akidah..nauzubillah

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...