Tuesday, May 15, 2012

MENU ANAK YG CEREWET MAKAN

salam semua

hurmmm kalau anak2 akk bab2 makan nie alhamdulillah , x pernah ada masalah , ekekke memang berselera sokmo , x der lahh menolak , kecuali certain2 menu lah , tapi akk tahu ank2 akk macam mane  :) jrg sgt mereka menolak  . . . nak2 kalau sarapan pagi kan , hurmmm berselera sokmo , nasi grg bodo2 punn jalan , licinnn semua huhuhu 

dan akk yakin ramai diantara kawan2 , adik dan kakak2 diluar sana yg mempunyai masalah anak2 yg problem bab makan nie , dah cuba pelbagai cara , namun selera anak x akan sama , kita cubalah bg yg terbaik , yg penting jgn biasakan anak2 makan makanan ringgan , jajan2 nie memang akk x benakan malah kalau mereka nak , jarang sekali akk benarkan , salah satu sebabnya , ia akan merencatkan tumbesaran otak anak2 kita .

pic google

KAJIAN mendapati seorang daripada tiga ibu dilanda kebimbangan ekoran perangai anak-anak terlalu cerewet memilih makanan sehingga dikhuatiri tidak mendapat khasiat pemakanan yang mencukupi.

Justeru, pakar menyarankan agar para ibu memperkenalkan menu baru selang beberapa hari atau minggu bagi mengatasi masalah anak cerewet.

Pada usia tiga hingga 12 tahun, kanak-kanak ini sering memberi alasan pelbagai untuk tidak menyentuh makanan yang dihidangkan. Ini mungkin makanan yang dihidang itu tidak menepati selera mereka atau tidak menarik untuk dijamah. 

Berikut merupakan beberapa menu ringkas dan berkhasiat agar si kecil anda yang cerewet tidak lagi cuba mengelak atau merengek apabila tiba waktu makan.



1. BURGER CURI-CURI (SNEAKY BURGERS)
2. MUFIN COKLAT
3. JELI PIC
4. SMOOTHIE STRAWBERI
5. SMOOTHIE PISANG   

 


Sumber : Utusan Malaysia






30 comments:

  1. mmg buntu kdg2 tu kak..x tau nak bg makan apa dah. bestnya kalau dpt anak yg senang nak makan..hehe

    ReplyDelete
  2. masa ejulz kecik2 dulu ada nasi, telur mata, kicap dan yg paling penting sos.. tu pun dah cukup.. hehehe

    ReplyDelete
  3. Anak2 kakcik pun jenis yang jarang menolak makanan. :)

    ReplyDelete
  4. anak-anka kat skool mkn semua..kat umh semua tak nak :)

    ReplyDelete
  5. ade gak yea anak yg cerewet bab makan? hurm......jenuh gak nak pikir mkn pe hehehe...

    ReplyDelete
  6. Salah seorgnye Qis lah tu..cerewet bab makan...kadang2 mmg jenuh nak pikir nak masak apa utk bg dia selera mkn...

    ReplyDelete
  7. mcm adik sy pun susah nk makan..memilih..tp kalau dh suke satu2 menu tue..nk ari2..

    ReplyDelete
  8. Anak kakak suka makan pun susah juga ieda... sampai masa bila dah besar baru dia takut sendiri lalu berdiet makan buah saja waktu malam...

    ReplyDelete
  9. anak akak pun bab makan tak de masalah..masalahnya cam ne nak suruh berhenti makan.heee

    ReplyDelete
  10. anak buah falsya yg laki tuh mmg cerewet sgt ngan makanan..nasi mmg ssh nak makan..ikan xpenah sekali pun makan..bile suap die makan mmg betul2 menguji kesabaran..hehe..

    ReplyDelete
  11. Anak2 akk pulak tak lah cerewet sis...cumanya mesti ada sambal...tak kiralah sambal kentang ikan bilis ker...sardin ker...janji bersambal...

    ReplyDelete
  12. alhamdulilah anak el xde lah cerewet mn nak mkn..ape yg ado mkn jek...tp kdg2 asik lapo je mau hangin je mama el ni hahahahaha

    ReplyDelete
  13. anak2 izan adakalanya sangat cerewet bab makan kak. tapi kalau dah lapar tu mmg apa yg ummi masak licin ajelah...

    ReplyDelete
  14. ermm selalu letak nasik siap2 dlm pinggan tp anank xnk makan..sentuh pon x :(

    ReplyDelete
  15. mcm anak sy..sy rasa ikut peringkat umur..kecik2 dia x tau apa2 dia mkn je..dah beso skit dia mula memilih..bila dah mula sekolah dh ok skit x pilih sgt..tp pndai order nk mkn ape..hihi

    ReplyDelete
  16. salam ieda,apa kabar?lama k.atie xsinggah kat sini.
    Terima rajin siggah ke blog k.atie jg.
    klu ada anak2 mmg camni la ieda..mcm k.atie anak llaki xcerewet mkn...tp anak pompuan lak yg cerewetttt sgtttt...
    Beui tu kena pelbagaikn menu tuk anak2 supaya mereka xjemu.

    ReplyDelete
  17. hmm mcm adik rara dulu pon susah mkn.hari2 beger.

    ReplyDelete
  18. anak pertama saya memang takde problem sangat, tapi anak yang kedua memang problem sokmo...kena tau apa yang dia minat..so saya ada dua anak yang berbeza, sorang lebih berat badan, sorang lagi kurang berat..

    ReplyDelete
  19. anak2 saya okay lagi bab makan kecuali Kak Long. susah nak makan.

    ReplyDelete
  20. alisha ni pun susah nak mkn.. mkn pun berat xnaik2.. buntu pk nak bg mkn apa..

    ReplyDelete
  21. amboi, menu mat saleh yg dicadangkan, tapi mmg ye kak, budak2 ni pun kekadang susah jugak nak makan

    ReplyDelete
  22. mmg buntu di buat nya psl mkn anak2 ni..si irfan tu pun susah nk mkn nasi kalo tk kena paksa..dorang bole kenyang satu hari tanak mkn nasi kalo dh di sua dgn jajan dan fast food..

    ReplyDelete
  23. time saya dulu ada nasi,kicap dgn telor pun dah best..tp anak2 laki saya pun suka mkn gitu..cuma yg pompuan ni susah sikit nk mkn2 ni..

    ReplyDelete
  24. anak saya memang bermasalah tang makan sayur atau buah.macam2 cara gak cuba last2 saya hiaskan makanan tu cecantik ngan sayur atau buah n makan buat macam sedap cam dierang makan ice cream lepastu dierang tergoda gakla

    ReplyDelete
  25. ala kak.. kalau budak yg cerewet ni buat la apa pun kalau dah memilih dia memilih gak.. hari ni dia suka sangat esok lusa taknak dah..

    ReplyDelete
  26. yasmin ok je bab makan2 ni.. tapi meya memilih sgt macm2 yg dia tak nak makan... kadang2 susah nak pergi makan kat luar

    ReplyDelete
  27. slm kak..betul la kak..
    ank intan pun dah start x nak makan..asik memilih makanan jekk..susah

    ReplyDelete
  28. Mmm..zaman skang ni bkn org tua aje ada masalah pemakanan ni..tp kanak2 jgk, kan??

    ReplyDelete
  29. Anak girl saya tak cerewet makan yg lelaki cerewet sikit...

    ReplyDelete
  30. Anak2 kak NUrul x memilih bab makan nie...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...