Monday, May 7, 2012

MENGHAPUSKAN URAT TIMBUL sewaktu dalam mengandung

salam semua

bukan setakat wanita mengandung aje kena urat timbul nie .. haa akk yg x ngandung pun selalu kena lately nie .. kenapa erk ?? haa dlm perkataan lain ia selalu dipangiil dengan SENTAK MENGKARUNG @ SIMPUL BUAYA ... haa uols pernah dgr .. huhuhu kalau kena sakit nyeee x menahan .. kalau akk , kena urut perlahan2 urat tuu agar x bersimpul dah .. kejangg aje .. kata mak akk angin tuu .. pelik kan .. 

akak lak kerap kena lately nie .. kadang2 tuu terpaksa luruskan kaki perlahan2 .. x berani nak mengeliat sesuka hati , risau kena simpul biawak nielah .. huhuhu 
haa kat bawah nie akk share kan petua2 yg akk dpt dari email dari seorang kawan .. 

dia saje2 share kan ini , mgkin dia pernah dgr org bertanya macam mana nak elakkan dari kena simpul buaya nie .. yuk baca , mana tahu uols mana yg mengandung dan pernah guna boleh mencuba petua2 nie .. ;)



Petua 1 : Belah beberapa ulas bawang putih lalu ditenyeh kepada urat yang mula timbul. Amalkan selalu. 

Petua 2 : Campurkan sebuku ragi, sedikit air limau nipis dan air hingga sebati. Sapukan pada urat yang timbul pada setiap malam. Apabila tidur letakkan kaki di atas bantal.

Petua 3 : Campur sedikit asam jawa dan air sehingga pekat. Sapukan pada kaki setiap malam. Tinggikan kaki sedikit ketika tidur.

Petua 4 : Rebus kacang hijau, minum airnya setiap pagi dan petang. Buat senaman angkat kaki 10 minit sebelum tidur.



16 comments:

  1. lani mia sakit gitu ...dh kurang..selalu time sejuk malam& pagi ja...mia sapu minyak pns & siang pagi pakai stokin...wajib aa...kebas tu selalu jd

    good tips

    ReplyDelete
  2. kalau sy mintak mak sy urut sbb sakit urat2 sendi, mak sy pun akan cakap ada angin..hehe..

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing...

    nak try la...=)

    ReplyDelete
  4. slalu kena time preggy dulu2...huhu

    ReplyDelete
  5. kene kongsi petua nih dgn wife papa mifz nih...:)

    ReplyDelete
  6. sy xpnh kene lg.. tp perlu amik petua ni.. mana nak tau kot2 tetiba jadi kan...

    thanks kak :-)

    ReplyDelete
  7. okehhh..take noted..persedian selepas kawin..hihi

    ReplyDelete
  8. aish. tak kawin lg. tp takpa. smpan dulu petua akak ni. hehe.
    btw. cantik layout akak yg baru ni. huu. bru smpat blogwalking. :)

    ReplyDelete
  9. Amy pun kadang2 kena jugak. Kaki tak boleh sejuk, silap sikit je mesti kena.

    ReplyDelete
  10. kena simpan petua ni..
    bukan untuk diri sendiri,...
    tapi teman sehidup semati..
    ehehehe

    ReplyDelete
  11. saya pun selalu kena..tapi bila waktu dtg bulan...tambah2 kalau sejuk sgt tang kaki...memang rasa nak nitik air mata..menahan sakit...kekeke..tak perasan pulak saya ada urat yg timbul....ngeeee

    ReplyDelete
  12. saya tak pernah kak...

    kak..sory lambat reply..sibuk sikit kan aritu family dtg..ni kena selsema plk..nanti saya kasi semula gambar sbb sekarang ni pendrive saya yg simpan semua gambar2 dh tak blh bukak plk..puncanya sbb cucuk kat laptop adik saya la aritu..adohai..kena virus gamaknya...sedih betul la..takper kak,bile2 la,bkn penting pun..

    ReplyDelete
  13. cik rose pun tak pernah kena lagi...mintak2 di jauhkan...

    ReplyDelete
  14. masa 1st pregnant kena teruk. pastu masa azfar tak teruk dan tak kerap mana. blh kira berapa kali kena. husben la biasanya jadi tukang urut.

    ReplyDelete
  15. kak Nurul pun selalu kena time preg,tp ada org ckp sbb sejukkan...

    ReplyDelete
  16. ejulz blm ada sape2 g nak kongsikan petua ni.. :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...