Tuesday, May 22, 2012

MANISKAN WAJAH MU

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

alhamdulillahhh selesai berpuasa di mlm 1 rejab .. banyakkan amalan .. dan salah satu amalan mulia disisi allah selama2nya adalah maniskan wajah walau berada di dalam apa jua situasi .. insyaallahh ;)

pic google

Abu Yazid Al Busthami, pelopor sufi, pada suatu hari pernah didatangi seorang lelaki yang wajahnya kusam dan keningnya selalu berkerut. Dengan murung lelaki itu mengadu, "Tuan Guru, sepanjang hidup saya, rasanya tak pernah lepas saya beribadah kepada Allah. Orang lain sudah lelap, saya masih bermunajat. Isteri saya belum bangun, saya sudah mengaji. Saya juga bukan pemalas yang enggan mencari rezeki. Tetapi mengapa saya selalu malang dan kehidupan saya penuh kesulitan?"

Guru menjawab sederhana, "Perbaiki penampilanmu dan ubahlah raut mukamu. Kau tahu, Rasulullah adalah penduduk dunia yang miskin namun wajahnya tak pernah keruh dan selalu ceria. Sebab menurut Rasulullah,salah satu tanda penghuni neraka ialah muka masam yang membuat orang curiga kepadanya."


Lelaki itu tertunduk. Dia pun berjanji akan memperbaiki penampilannya. Wajahnya sentiasa berseri. Setiap kesedihan diterima dengan sabar, tanpa mengeluh. Alhamdullilah sesudah itu ia tak pernah datang lagi untuk berkeluh kesah.


Umar bin Khattab walaupun jawatannya kalifah, pakaiannya sangat sederhana dan bertampal-tampal. Tetapi sikapnya ramah, wajahnya sentiasa senyum. mukanya berseri. Tak hairan jika Imam Hasan Al Basri berpendapat, awal keberhasilan suatu pekerjaan adalah raut muka yang ramah dan penuh senyum. Bahkan Rasulullah menegaskan, senyum adalah sedekah paling murah tetapi paling besar pahalanya.


Oleh: Hasnita Mohd Leham



16 comments:

  1. kena sentiasa ukirkan senyuman kan..jom kita senyum!=)

    ReplyDelete
  2. bestnyer ingatan akak..manis2 muke sambil pose ganti & sunat bln ni ;)

    ReplyDelete
  3. walau kita tahu senyum itu sedakah dan palling besar pahalanya tpp msh lg yg sukar utk bermanis muka.. sombongkah mereka ini?

    ReplyDelete
  4. postingan2nya sangat bagus, menarik dan bermanfaat,,terus menulis,,karena dengan menulis kita bisa mengembangkan imajinasi kita dan menjadikan kita lebih kretaif..serta kadang bisa menghibur orang lain.. ^_^

    salam kenal
    kalau berkenan silahkan mampir ke EPICENTRUM
    folloback juga ya buat nambah temen sesama blooger,,tukeran link juga boleh,,makasih..^_^

    ReplyDelete
  5. kakain pun pose ari ni...
    kenelah senyum2 selalukan...

    ReplyDelete
  6. rejab dh dtg,pasni syaaban dan ramadhan pula..sekejap jer..
    tgh senyum gak ni kat akak..

    ReplyDelete
  7. maniskan muka kita tu kan.. sentiasa tersenyum... sy pose arini... pose ganti xhbs lagi ni.. adehhh...

    ReplyDelete
  8. Dalam senyuman terkandung seribu kebaikan :)

    senyumlah dari hati yang ikhlas..

    :-)))) nah dear..senyuman untuk kamu..haha.

    ReplyDelete
  9. Insyaallah akan sntiasa senyum.. :)

    semalam x sempat nak bgn sahur.. arini insyaallah puasa :)

    ReplyDelete
  10. same2 kite kejar pahala berpuasa di bulan rejab yeak kak...semoga kite semua diberkatiNYA....insyaallah....

    ReplyDelete
  11. kak..lynn suke senyum sebab lynn tau kalau masamkan muka nie..memang tak comey..ekekkekekk

    ReplyDelete
  12. Bila nak ganti puasa nie...Ramadhan semakin menghampiri...Smile Be Happy...

    ReplyDelete
  13. Sentiasa senyum juga boleh menampakkan muda belia....

    ReplyDelete
  14. kena senyum selalu ye. baru manis muka tu. ngeee...

    ReplyDelete
  15. Alhamdulillah..muga daat bertahan puasa hari ini..walaupun makan dinihari cuma beberapa keping biskut

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...