Sunday, May 6, 2012

KARI AYAM KAMPUNG REBAH BANGUN ~ kicap kena ada

salam semua

haa dah lama x letak pic makan2 kan .. hurmm hari nie akk masak special sikit .. tapi dengan bantuan ummi tersayang .. pagi2 lagi hubby dan ayah sembelih ayam kampung , ayam tuu dah nampak macam x berapa sihat , demam sejak dua - tiga hari lalu .. akhirnya kami decide nak korbankan aje dari dia mati macam tuu aje kan .. sooo siap semua , tugas2 meotong ayam diberikan kepada ayah .. siap semua akk dan ummi bercadang nak masak kari rebah bangun aje ayam nie .. sedappp dah lama x masak kan .. ;) soo siap semua bahan , akak tumis macam buat kari tuu .. cuma x ingat lakk bahan2 lain sbb akk duk sebuk basuh ayam .. ;) tahu2 ummi dah siapkan .. hurmmm nanti akk tanye ummi bahan2 dia .. simple aje ..

kenapa rebah bangun ??? haa soklan tuu akk punn x pernah terlintas nak tanye ummi akk .. kenapa ?? sbb bila dah masak , x ingat nak tanye sbb dah lapoo sgt kann .. terus makan ekekeke

 

 inilah dia ayam kampung masak rebah bangun ! ... yumx3 . ayam kampung agak liat , maklumlahh pure ayam kampung kan .. soo akk dah biarkan atas dapur agak lama , baru masak memang masih liat , sedap makan utk dinner .. barulah dah empuk dagingnyaaa ;)

 ummi yg turut sama makan , ummi akak dan ayah akan ke johor petang nie bersama adik akk .. soo dia kena makan , kalau tidak dia cakap ashik teringat aje ekkekeke .. sabar aje ummi akk nie .. penangan rebah bangun kann .. dah lah ayam kampung ! .. ;))

 ya tudia .. budak yg paling berselera .. ekeke zahrien lahh sape layie .. dia bab makan nasi no 1 .. nak2 kalau kari macam nie .. dia tetap nak gaulkan nasi dengan kicap .. kicap x leh lari dari dia .. penambah seleralah katakann ;))


dah makan nasi sepinggan siap awal2 cakap .. " ibu , adik nak tambah layie .. " tuu nasi dlm pinggan lom habis ... konon katanya sedap .. padahal semua lauk yg akk masak dia akan makan menambah2 ... ahahaha pandai bodek nak makan lebih yeee .. even x ada lauk , nasi ngan kicap dan telur punnn buat dia menambah2 makan huhuhuhu .. risau punn hadee ! .. ;))

ps : mak dan ayah dan pun bertolak ke johor bersama adik .. sayu je hati .. harap2 mereka selamat sampai dan balik nanti .. sunyi je rasa umah petang2 nie .. mood nak BW punn menurun huuhuh , dah lah x kemana2 cuti nie .. xtvt dirumah aje .. huhuhu ( mcm biasa hubby akk banyak kerja ) .. tgk lah mlm nanti akk sambung BW lagi yee .. bye semua .. nak pi semayang sat .. ;))


21 comments:

  1. Sedapnya, tgk zahrein makan pon dah tau mama masak sedap kan? ;)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. ayam kampung memang terbaek terutama bila dimasak kari , mesti kari rebah bangun ni sedap. tiba-tiba akak jadik lapar tengok family ieda makan berkumpul cam ni : )

    ReplyDelete
  6. SEDAPNYA AYAM KAMPUNG..SATU JAM KOMPEM KAT MEJA MAKAN..HAHAHAH..

    *********
    EIDA..NAK BER DOT COM JUGAK KE??
    PI KAT SINI http://billing.netkl.com/clientarea.php?incorrect=true
    LEPAS TU KLIK KAT LIVE CHAT.ADA ADIK2 YANG SUDI MENJAWAB NYA.SETAHUN BAYAR RM35.

    ReplyDelete
  7. amboi... asyiknya makan... sedap pulak nengok depa makan... tumpang semeja boleh??

    ReplyDelete
  8. Amboi! berselera betul dorang makan...Mesti sedap kak ieda masak...Dah lama teringin nak makan ayam kampung...Ayam kampung isinya manis walaupun liat....Dulu waktu arwah mak ada selalu jugak makan ayam kampung masak kari...hehehe

    ReplyDelete
  9. peliknyeee nama masakan tuh kak..rebah bangun..terduduk(memandai je)..hihi

    ReplyDelete
  10. boleh sy singgah umah akak nk merasa masakan nie :) hehe

    Entri terkini Kazen >>> "Segmen: Kau Blogger Ku Blogger"

    ReplyDelete
  11. berpeluh-peluh makan tu....

    ReplyDelete
  12. assalam ieda..acik menunggu makna kari rebah bangun ye..
    kalau goreng kacang rebah bangun acik tau la..maknanya..goreng sekejap aje..

    ReplyDelete
  13. salam kenal ieda...dah selalu sgt makan sampai tak heran dgn nama masakan tu ye ieda...hehehhe....

    nampak cam gulai kari je..saya pun suka ayam kg...lama tak makan..:)

    ReplyDelete
  14. dgn kicap pun tetap sedap kan..hehe

    ReplyDelete
  15. bukan main berselera lagi tu hah!

    ReplyDelete
  16. memang sedap sangat tu kakk...nama pon cukup buat ku terbangun nak cari breakfast dah nehhh...akekekkke

    ReplyDelete
  17. budak2 ni kalau bg makan nasi dgn kicap pon berselera kan..hiks

    ReplyDelete
  18. kak ieda... izan pun nak tau kenapa namanya kari ayam kg rebah bangun tu. unik nama menu nih. tulah... bestnya dpt makan ayam kampung. lama tak makan...

    ReplyDelete
  19. Isi ayam kpg nie liatkan.....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...