Wednesday, May 23, 2012

APA ITU " TABARUJJ"

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

akk pun x pernah dgr pasal tabarujj nie .. jarang sangat , pernah di persoalkan sewaktu akk pergi baca kitab bersama ummi akk .. hurmmm banyak kupasan yg akak dengar dan teliti , ada juga persoalan2 yg dikemukan didalam pertemuan itu .. apa yg akak paham " tabarujj " ini adalah pendedahan kecantikan rupa paras .. contohnya kita memperlihatkan kecantikan kita dengan mengenakan make up , make up yg keterlaluan , adakalanya sehingga membuatkan wajah kita jadi lain .. dalam erti kata lain menerujakan orang lain yg melihatnya .. uishhh ! ..

dan suke akk nak kongsikan disini maksud " TABARRUJ " dari pembacaan dan pemahaman akk sendiri , dibawah adalah sebahagian dari kupasan mengenai maksud dan pengertian tabarruj ini

pic google : puteri arab saudi

Persoalan utama…ape tu TABARRUJ? Tabarruj, ialah mendedahkan kecantikan rupa paras, samada kecantikan itu di bahagian muka atau di anggota-anggota badan yang lain. Al-Bukhari Rahmatullahi ‘Alaihi ada berkata: 

“Tabarruj, iaitu seseorang wanita yang memperlihatkan kecantikan rupa parasnya.”

Untuk menjaga masyarakat dari bahaya pendedahan ‘aurat dan di samping menjaga kehormatan wanita dari sebarang pencerobohan, maka dengan yang demikian Allah melarang setiap wanita yang telah berakal lagi baligh dari bermake-up (tabarruj). Jika dilihat fenomena sekarang teramat berbeza dengan apa yang telah diperintahkan oleh Allah kepada baginda Rasullullah ( SAW ) 1430 tahun dahulu… 

mengapa perkara sebegini berlaku? Setujukah anda jika saya berkata kerana kurang ilmu agama dan juga perasaan untuk kelihatan cantik? Ramai wanita melihat hasil dari TABARRUJ adalah kecantikan..mengapa tidak melihat kepada kesan sampingan ( side effect )  daripada perkara tersebut dari sudut zahir dan batin…adakah kerana telah di butakan mata untuk melihat perkara tersebut…mengapa tidak mengambil endah…? 

Kulit muka akan cepat rosak…banyak duit dibelanjakan hanya untuk barang make-up..sedangkan kita tahu bahawa pada hari Akhirat nanti kita akan dipersoalkan tentang rezeki yang Allah kurniakan kepada kita…DARI MANA KITA DAPAT? APA YANG DIBUAT? KE MANA DIGUNAKAN? MENGAPA DIGUNAKAN KEARAH ITU? mahukah kita menjawab ” YA RABBI AKU GUNAKAN DUIT UNTUK BARANGAN MAKE-UP ” apakah jawapan yang akan Allah lontarkan kepada kita nanti…? FIKIRKANLAH…



sumber : figh wanita



14 comments:

  1. oh, baru tahu... sebelum ni x pernah dengar pon istilah tu...

    ReplyDelete
  2. ohh gitu, thanx 4 sharing kak :)

    ReplyDelete
  3. saya pun ebelum ni tak tau makna perkataan tu..

    ReplyDelete
  4. tq sharing kak...

    sebelum ni saya tak tau pun pasal tabarruj ni...

    ReplyDelete
  5. tengs Kak Ieda...hope byk la ilmu yg kite dpt dari Info ini...

    ReplyDelete
  6. sya tkut tengok orang yang tabarruj ni kak.. hehe

    ReplyDelete
  7. munna pun baru tahu kak...terima kasih kongsi ilmu kak

    ReplyDelete
  8. dah lama tau pasal ni...
    kebetulan diri sendiri pun tak suka dan tak pandai make up..yg basic je pun...itupun kalo nk ke kenduri ke...deting dgn cik abg ke...tp selalunya bedak baby or compaq dgn lipgloss je...yg tu wajib la...kalo tak pucat lesi lak muka...

    ReplyDelete
  9. baru cik rose tahu...tq atas pengkongsian ilmu kak... =)

    ReplyDelete
  10. bersolek ke saya? hehehe... pakai krim pelindung matahari dgn lip balm je kak. nasib baik jgk la sy tak reti solek. hehehe...

    ReplyDelete
  11. ooo macam tu rupanya.. br tau...

    btw, cantik sungguh puteri arab tu yer kak.. dorg ni, walaupun berpurdah.. tp bila buka purdah... tu diaaa putih melepak...

    ReplyDelete
  12. tq info kak.. mmg tk thhu pun sblm ni, tp bila pk kan balik btul jgk kan... boleh rosakkan kulit muka, mbazir..... dan menarik pndangan dan perhatian dr bukan mhram kita...

    hmmmm.. nauzubillah.. kdg2 bnda mcmni kite tk perasan kan... :)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...