Monday, May 28, 2012

ANAK DARA - HAID & DATANG BULAN

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

salam semua

 sejak anak dara akk tuu dah menjadi ' anak dara ' perasaan teruja nie mendatang lak .. mula2 tuu rasa semacam kan .. pelik , curiga , gembira , gabraaa .. semua ada .. huhuhu x terbayangkan perasaan itu macam mana .. risau punnn ada .. yelahh seawal usia dia , akk risau lebih sebenarnya .. kesian punn ada .. manalah dia nak paham kan .. tapi akk kuatkan hati , cakap its gonna be ok ... 

untuk pertama kalinya its happened kelmarin sebenarnya .. tapi x kuat banyak .. sikit2 dan akk dah perasan yg anggah pun cakap , dia ada nampak , means amanina pernah tunjuk kat anggah lahh .. soo akk diamkan aje .. sbb x kuar berlarutan .. 
sehinggalah mlm tadi agaknyee .. dia call pagi tadi btahu " yes ibu , akk dah period ! .. " haaa tergamam akk mendengarnya .. x tahu nak cakap macam mana .. tanye dia 
"dah tuu macam mana kakak ??" adehh soklan bodo akk kan huhu  bukan ape .. tetiba macam x tahu nak tanye ape .. cakap ape huhuh .. ekekek .. " haa nie tok mi suh akk pakai pad .. " ekekke agak lucu juga bila mendengar nada suara dia .. sabar aje kan ..

tapi anak dara akk nie x lak mengalami simtom2 nie kecuali loya2 tuu .. haa ada lah dua tiga ari lepas dia macam nak muntah2 .. adehhhhhhh risau tuhan aje yg tahu .. ingat dia salah makan .. huhuhu rupenyaaaaa

pic tahun lepas , masa nie amanina baru darjah 3 .. 
kira pecah rekod lahh , akk dulu darjah 6 ;)

senggugut diakibatkan pengecutan dinding rahim yang kuat semasa kedatangan haid. Ia menyebabkan rasa lenguh dan sakit di bahagian bawah perut , ari-ari dan belakang. Semasa mengalami senggugut, seorang gadis mungkin berasa letih, muram dan cepat marah. Sengugut yang kuat boleh menyebabkan rasa loya, muntah dan cirit-birit.

Terdapat pelbagai cara untuk mengatasi senggugut ini adalah dengan:-
1. Cukup rehat dan banyak minum air masak. tak payah lah nak ronda satu tasik titwangsa yer kalau dah datang bulan thu x pasal-pasal ambulan yang datang menjemput.
2. Kalau boleh tuamkan ari-ari dengan botol air panas. Ok x faham? maksud nya tuang air panas mengelegak ke dalam botol kosong dan tekap-tekap dengan lemah lembut gemalai ke bahagian ari-ari. Faham?
3. Mengambil ubat penahan sakit

 berlaku kelewatan datang bulan ? Ianya mungkin terjadi disebabkan GANGUAN EMOSI, TEKANAN DALAM HIDUP, GANGUAN HORMON dan KETUMBUHAN



akan semakin matanglahh anak dara akk nie .. macam mana erkk ?? perasaan nie macam2 rasanyeee .. x dpt nak jelaskan lahhhh ..

33 comments:

  1. Cepat ye ieda dia kena.... itu bermakna dia sihat. Tapi sebagai ibu walau dia dah pandai semua kakak setiap kali anak kakak kena hari pertama kakak dah bagi ceramah (dua anak kakak dah baligh): -

    1. tak boleh cuai solat.
    2. ajar mandi wajib dgn betul. tunjuk cara sekali walau dah belajar sebab di Johor sekolah agama ada ajar ini semua.

    pasti semakin matang dia lepas ini...

    ReplyDelete
  2. huhuhu...memang cepat...saya dulu tingkatan satu kut baru period...lambat kan

    ReplyDelete
  3. cepatnya.....baru darjah 4 kan. Sebaya anak yus yg sulung kan...huhu.

    Yus pun nanti mesti merasa pengalaman serupan mcm ieda ni bila Alia mula dewasa. Tp mmg cepat betul ieda, yus dulu nak masuk form 2 baru lah period....

    ReplyDelete
  4. cepat ye kak.. sy dulu nak masuk form 2 kot baru dtg.. hiks..

    ReplyDelete
  5. semoga Amanina okay dengan perubahan benda baru ni...benda 1st time kan kak mesti dia pun rasa tak tenteram..

    ReplyDelete
  6. Tahniah kak ieda..
    Dah jadi "anak dara" anak akak..
    Mst terharu kan?!
    Mcm2 perasaan bercampur baur ye kak..
    Mudah2an Allah swt melindungi anak2 kita..
    Amin!!!!!! ;)

    ReplyDelete
  7. sy dulu pon kena masa darjah 6..punyalah takut, smpai menangis-nangis! hehe

    ReplyDelete
  8. awak anak feremfuan.. i ni anak lelaki.. lagi lah tak tau nak wat cam ne.. heee

    ReplyDelete
  9. aikk..awalnya ank akk period..huuuhuhu..lepas ne kene kontrol la mkn dia erk.

    ReplyDelete
  10. awal eh ank akk piyed... sy dulu akhir form 2 baru kena... hehe

    ReplyDelete
  11. awal dia period .
    ain dulu akhir darjah 6 .

    btw, video tu hahahahaha

    ReplyDelete
  12. ai pow form 1 baru dtg....1st time datang mmg terkejuttt opocottt hahaha

    ReplyDelete
  13. maknya yg teruja ya...hehehe...

    ReplyDelete
  14. dah jadi anak dara dah...tak lama lagi bermenantula ni hehe...

    ReplyDelete
  15. anak dara yg sorang ni comel lote walaupun dah tukar title. saya dulu sorok2 ngan mak, malu...

    ReplyDelete
  16. amanina anak sulung kak ieda ke ?

    ReplyDelete
  17. wah kakak dh jd anak dara

    ReplyDelete
  18. Waa Ieda.. dah period yer.. anak Ieda.. dah jadi anak dara.. Kiranya awal jugak darjah 4..dah period.. Saya dulu nak masuk darjah 6 baru period.. saya datang skrg nie budak2 cepat betul.. :)

    ReplyDelete
  19. rmi skg anak2 gadis awal peod kan kak..xpe..yg penting akk same2 bimbing anak dare akak ..i'Allah lame2 die pon xkekok mcm kite =)

    ReplyDelete
  20. rileks je dy bile suh pakai pad ye..kite dulu nanges2 x mau pakai..hahaha..kalka kalau pkir balek...dah ade ank dare la akk skrg ye..hi3

    ReplyDelete
  21. Wah..kenangan dan cabaran nie kak..hehehe..lynn pulak yg risau..padahal Najah baru 4tahun...ekekekekekk

    ReplyDelete
  22. salam,akak biase la..anak dara yang comel mcm anak akak n qis ni memang period awl.mcm qis dulu pun darjah 3..tapi dtg ckit je..darjah 4 baru datang betol2..hehehe..

    ReplyDelete
  23. anak saya sumer laki... tak kan ada soalan pasal period, agaknya la... hhee-e

    ReplyDelete
  24. Dah besarkan...
    Nnt semakin sweet tu..

    ReplyDelete
  25. Wah dah jd anak dara di usia muda..anak dara akk keduannya pada usia 12 thn..akk pulak masa umur 15 thn sis...

    ReplyDelete
  26. ada sorg kazen sy darjah 3 dh kuar haid..mmg payah jugak la tgk mak dia nk ajar dia bab hukum2 ni sbb dia kecik lg kn..ssh nak paham especially tang tutup aurat and solat..xpe kak, ank akak mesti matang fikiran dia..sbb tu cpt peot..hee slmt mendidik ank dara akak! =)

    ReplyDelete
  27. tahniah! dia cepat matang tu. mesti bijak budaknya. :)

    ReplyDelete
  28. Nampk tenang je amanina hadapi pengalaman pertama die ni. Sy kena dulu hujung darjah 5 ..punyela gabra siap menangis2..huhu..slamat mendidik amanina jd anak dara solehah ye kak ieda. .mesti ibunye turut same berdebar kn

    ReplyDelete
  29. biasa meamng macam tu la kak. mak2 yang terlebih risau anak2 nak period. dia orang pun kadang2 poyo jugak. tapi once dah dtg tu ok je. cumanya nnt kalau bln posed dan kena ganti pose mmg perit sikit la.

    ReplyDelete
  30. slm kak ieda, maaf lama x tinggal komen sbb b4 this kt ofis xbole bc akknye blog.

    tak mustahil ank akk dtg period dgn cpt, sbb adk lin dlu dtg period drjh 3 (mgkn sbb bdn dia semangat sket).

    ni pun dh start buat preparation sbb ank dara lin pun dh start menggebu , mana lah tau kot2 dia pun period awal mcm mak ngah dia...

    anyway, berilah panduan yg sewajarnya kak...nnt akk update lagi ye..lin akan cuba melawat blog akk lagi, insyaallah.

    ReplyDelete
  31. dah anak dara dia ye...

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum..thanks atas perkongsian.. anak sy alia pun darjah 4 ni br period.. mama nya la gabra nak kasi didikan yg btul...brlah nak menggoogle2 ni.. terbaca blog akk. Patutla die sebelum ni dok menyendiri je... sakit perut katanya.. ingatkan kompilasi die duk guling2 silat..rupanya nak peri0d. Dah jd anak dara dah anak mama

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...