Tuesday, April 10, 2012

tiada rasa PENGHARGAAN

salam semua

yuk kita renung2kan bersama, kalau masa nie kita rasa diri kita down dan x bermaya oleh pelbagai perkara ... yuk kita baca sejenak ..



rasa sakit hati, kecil hati dan sedih bila diri tidak dihargai atau tidak diberi penghargaan.
oleh suami, oleh anak, oleh rakan, oleh officemate, oleh bos ?
rasa kita ada jasa , tapi jasa kita tidak dipandang?
dah banyak pengorbanan kita, tapi tak dihargai orang…
sedih hati bila semua kebaikan kita orang tak nampak?

kita?
bagaimana?
begitu banyak nikmat yang kita dapat,.. cuba fokus pada apa yang ada pada kepala kita,.. banyak tu,.. organ pada kepala je ada lapan.. pineal , pituitari, thalamus, hipothalamus, kawalan biotik, kawalan suhu, medulla oblongata, itu belum masuk organ lain, rambut dan bagai,.. okaylah,,.. kita fokus pada satu jer,..

lidah,..
lidah kita ni, ALLAH bagi kita mampu rasa macam-macam ,.. keenakan makanan, kemanisan minuman dan bagai,..
ehh,..cuba kita tak ada rasa tu,..hilang semua rasa,.. yang ada cuma rasa pahit,.. makan nasi beriani pahit,..makan mee hailam , pahit,.. minum air tembikai, pahit, makan burger , pahit, telan dunkin donuts, pahit,.. pokoknya semua yang kita konsum kita rasa pahit,.. macamana? terukkan..

itu baru satu nikmat yang ALLAH beri pada kita, belum campur udara yang kita hirup, pemandangan yang kita nikmati,.. dan bagai,.. ALLAH kata dalam surah annaml, ayat 18, “18. dan jika kamu menghitung-hitung nikmat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.”

jasa ALLAH terlalu banyak terhadapa kita,..
kita hargai tak? kita syukuri tak? kita pandang tak?
atau kita ‘take things for granted’…. rasulullah saw bila ditanya kenapa dia solat malam sehingga bengkak kakinya,.. sedang dia diampunkan ALLAH semua dosanya dan dijamin syurga , apa jawab baginda? 
salah kah aku menjadi hamba yang bersyukur?
menghargai Tuhannya,..

  
kita?
tapi kita pertikai orang tak menghargai jasa kita, tak memandang kebaikan kita,..dan bagai,… itulah kita,.. sentiasa nampak keburukan orang, sentiasa peka akan betapa kita menjadi mangsa,.. full of complains,.. lupa,.. rupanya kita terlebih dahulu yang tak tahu diuntung,..kita terlebih dulu yang tak pandai menghargai,.. tak reti bersyukur dan mengucapkan terima kasih,…


dari ; hati wanita

18 comments:

  1. Sangat bermakna, moga kita sentiasa sedar..

    ReplyDelete
  2. kdg2 bkn kiter trus nmpk slh org tapi skt hati kalo yg ditegur tuh x kena tmptnyer... baek la kiter diam dari bercakap kan? :(

    ReplyDelete
  3. kena selalu bersyukur apa yang ada :)

    ReplyDelete
  4. manusia xpenah puas hati.....

    ReplyDelete
  5. selalu redha dan bersyukur apa yang kita dapat....

    ReplyDelete
  6. kita kne sellau bersyukur.. nkmat Allah tu banyak..

    ReplyDelete
  7. betul tu kak.. ejulz sendiri pun kdg2 alpha dgn kesenangan yg diberiNya..

    ReplyDelete
  8. betul tu..kadang2 salah silap/kekurangan sndr x tahu/perasan..keburukan org lain cpt je kita nmpk..muhasabahkan diri..

    ReplyDelete
  9. hmm insaf..betapa kita taktau diuntungkan..huhu

    ReplyDelete
  10. bersyukur dengan apa yg ado nih...alhamdulillah...

    ReplyDelete
  11. assalam ied..betul tu..kita kena lebih bersyukur kan.

    ReplyDelete
  12. sgt setuju...sy pun berhrp semoga sy tidak lupa dan sentiasa bersyukur dgn nikmatnya...

    ReplyDelete
  13. KAT FB SAYA ADA SORANG AHKAK NI SELALU BUAT STATUS YANG KONON2 ORANG TAK KENANG JASA DIA.TAK TAHU LA DIA BERJASA TU IKHLAS ATAU SEMATA2 NAK ORANG KEANANG??

    ReplyDelete
  14. terima kasih Ya Allah

    terima kasih juga k.ieda.. :))

    ReplyDelete
  15. sebenarnya byk nikmat yg Allah beri kita jarang syukuri...dari sekecil2nya sampai sebesar2 nikmat. mudah2an kita tak jadi hamba Allah yang kufur dgn nikmatnya...

    ReplyDelete
  16. terima kasih sharing kak...

    ReplyDelete
  17. betul tu kak..
    untuk banyak perkara yang terjadi,
    kita lupa untuk melihat ke dalam diri sendiri..

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...