Monday, April 16, 2012

MEE KUNING basuh sebersihnya utk MEE GORENG

salam semua

alhamdulillah pagi2 isnin nie bangun penuh semangat .. selamat bekerja buat rakan2 semua .. well harinie akk cuti .. kenapa ?? ada hal sikit yg kena settle , memerlukan 1/2 hari punya prosedur .. soo kenalah cuti , kalau nak kuar pejabat x ambil cuti nanti banyak pula hal nyee .. 

soo sejak dari semalam plan nak buatkan anak2 mee grg nie .. dah lama x buat mee grg guna mee kuning ini , bukan ape .. amanina x boleh makan sgt mee kuning , mee kuning skrg TERLALU BANYAK KAPUR huhuh.. tapi akk beli yg orang melayu buat .. tahan sikit , x berapa banyak  .. tu punn akk basuh 2-3 kali dan tus .. tgk ok aje .. puas hati baru akk grg ..

 hasilnya .. alhamdulillah amanina tgk , dia nak bawak bekal .. kalau tidak awal2 lagi cakap x nak bawak , risau dia sakit perut nanti ..

 fries akk goreng utk mereka makan sblm kuar ke sekolah .. alas perut bersama milo sblm waktu rehat jam 10 pagi nanti ..

 bekalan utk amanina & sabriena .. hari2 akk bekalkan mereka sarapan utk waktu rehat mereka jam 10 di sekolah .. adakalanya mereka bosan , akk berikan duit rm 1.50 sorang , jadilahh mereka cakap semua masakan di kantin sek dah boleh makan , hubby pernah bertanya hal ini dgn pihak sek , kata mereka , kantin sudah punya tender baru , dan tender kali nie bukanlah kepada org cina seperti tahun2 sudah .. tetapi orang islam kita .. syukurrr .. lega rasanya .. ;)

alhamdulillah , dpt sediakan sarapan dan bekalan utk sekolah mereka sgt2 memuaskan hati akk .. walau cuti , rutin harian bangun seawal 5.00 pagi x pernah akk lengahkan .. bukan ape .. sbb dah terbiasa .. even hari minggu dah biasa bangun 6.00 pagi dan x tidur balik .. banyak urusan yg kena settle . Biasalah , rasanya rutin harian ibu2 yg bekerja dan suri rumahtangga sama sahaja kan .. selagi namanya IBU ! ... ;)

doakan apa yg dirancang akak hari nie SUCCESS !! TQ semua ....

19 comments:

  1. air tgn ibu tu yg buat ank2 lekat kt umah nt kan :)

    ReplyDelete
  2. arrgghh...kat sini takde ke bekal nyer...??

    ReplyDelete
  3. sedapnya kak, mmg wajib dibasuh dulu kan, pagi ini anak2 bawa bekal meehun sup, suke betul makan, hati ibu rasa puas tgk anak2 makan air tgn kita kan kak

    ReplyDelete
  4. amboih meriahnya, bangun pkl brp ni hehehe

    ReplyDelete
  5. terasa nak wish selamat hari ibu plak...eheheh


    betul tu...ibu bekerjaya ni lagi la...terkejar2....pagi2 lagi....balik nanti lagi, jemput anak lagi

    ReplyDelete
  6. sama la ngan ai
    everyday kena buat bento kat darl & adam....sesudah subuh masak ngeee

    ReplyDelete
  7. setuju sis..kdg2 hr cuti tu lagi bizi dr hari kerja..ni lah pengorbanan ibu kan..hihi

    ReplyDelete
  8. Sy yg dh breakfast ni pun terasa lapar blh bila tgk mee grg akak tu, mee basah2 nmpk sedap je...sy pun klu beli mee kuning tgk dl, klu buatan org islam br beli...

    Sy xpnh bekalkan utk anak, dorg xmau, dorg lbh suka makan beli kat kantin, kami ni sedia duit ajalah...huhu

    ReplyDelete
  9. ema tak suka beli mee goreng di kedai..sebab selau terkena pahit kapur..baik buat sendirilah..kita tahu kebesihannya..pasal masak utk anak, belum ema buatkan..maybe start tahun depan masa si kakak mula darjah satu..dia tak makan sangat pagi-pagi ni..

    ReplyDelete
  10. mee goreng...sedapnye....tapi skang dah xbleh mam sangat mee kuning...huhuhu....xpe la...demi kesihatan, terpaksa akur jua...

    ReplyDelete
  11. betul tu Kak Ieda..Alin pun basuh dulu sblm goreng..kalau tak rasa tak best nnt

    ReplyDelete
  12. sedapnyer layan mee goreng....mmg kena basuh bersih...oilykan

    ReplyDelete
  13. akk mmg akan basuh dulu mee kuning tiap kali nak digoreng sis..dah terbiasa begitu....untung anak2 mahu minum kesekolah...anak2 akk cukup susah...bila akk paksa mereka pasti akan rasa mcm nak termuntah..cuma boleh minum air sahaja....

    ReplyDelete
  14. mee goreng mmg peberet sepanjang zaman kat umah tu kak...bihun2 ni kurang sikit ...betul tu kak, lieya pun takut nak beli sebarangan, takut kene yg merah2 tu bile masak...benci.....

    ReplyDelete
  15. bila masak tuk family rasa hapie sangat kan kak..nak2 klu diorang makan sampai abis...rasa bestnya lahai.....sedap la kak mee tue...nakkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
  16. ha'aa, kak, saya pun basuh, mi kuning, kuetiaw juga.... sedapnya fries tu (kegemaran kami ank beranak)

    ReplyDelete
  17. wow mee goreng ..terasa nak makn je mee goreng tu wlaupon semalam baru je makan...hee

    ReplyDelete
  18. anak2 saya tak suka mee ni kak ieda..dorang lebih suka mihun..tp saya mmg suka la mee yg kak ieda goreng tu..mmg sedap ni..

    ReplyDelete
  19. Sedapnya mee goreng tu,kak Nurul pun klu masak mee ngan kuewtew kena cuci dulu sblm mengoreng.Ieda ada apa urusan ya,kak Nurul doakan semoga succes.

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...