Sunday, April 29, 2012

KERABU EPAL bersama PERUT

salam semua

semalam adik akk yg duk raub balik .. memang riuh rendah lah kan .. biasalah bila ada je adik akk tu balik , anak dia menjadi rebutan anak2 akk .. rindu kat amni lah katakan .. si mata bulat .. hari nie tadi dia dah balik raub , isnin dia kerja .. dia x amik cuti .. sblm balik nak makan tengahari dulu , akak dan mak masak lah .. asam pedas , sayur campur grg dan buat kerabu epal dan perut .. 

dah lama plan ngan mak nak buat kerabu epal nie .. amanina lah yg ingatkan akk pagi2 nie tadi .. terus akk ke pasar mencari perut .. alhamdulillah .. siap semua bahan .. akak potong2 ssemua dan campurkan sekali bersama perahan limau , gula dan garam .. ! .. wow ... inilah hasilnya .........

 mak aihhhh ... dah lah lapoor kan .. masak lak asam pedas ikan jemuduk .. makan bersama kerabu nie ... makkk wehhhhhhhhhhhh bertambah2 nasi akk makan .. huhuhuhu macam manaaa nak diet kalau ujung minggu nie .. 
sokmoooo terlebey makan ! ... ;))

close up sikit ! ... ujung2 minggulahh dpt masak macam2 .. adakalanya malas .. nak bersantai2 aje .. tapi apakan daya .. tanggungjawab memasak tuu x leh lari lah kan .. bertambah2 adik dan SIL akk makan .. katanya sayur campur dan kerabu sedap sgt2 .. alhamdulillahhh ;) ..

ps : plan nak jumpe blogger lilly mama zara petang nie , dia turun kuantan sejak semalam lagie  .. entahlahh jadi atau tidak .. kebetulan mak saudara dari muar johor nak sampai sekejap lagi .. katanya petang .. macam mana nie .. serba salah lakk .. kesian lakk kat lily .. hurmmmm kena fikir dan plan betul2 .. ;) , tgk lah macam mana nanti ..



14 comments:

  1. lain dr yg lain..x pernah dgr pon kerabu epal.kena bg resepi ni kak.tp sy x makan perut..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. cubalah dik .. kalau x makan perut x per .. tapi kalau buat kerabu epal nie , memang bersama perut .. baru ada kick ! .. ;))

      Delete
  2. epal hijau ni masam kan.. akak tak tahan masam. tpi kalau buat kerabu macam ni rasa2 nya boleh habis ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. epal nie x masam lah kak .. epal ijoo banyak jenis kan .. saya beli selalu yg memang x masam pun , kalau masam , ramuan utk kerabu nie akk letaklah gula , garam dan perahan limau .. sedap kakk .. saya ratah aje ;)

      Delete
  3. mcm2 resepi kak ida ni tau...nanti nak gi makan2 kat umah kak ieda la...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekek silakan dtg dikk .. ;))

      Delete
  4. hanya mampu telan air liur je.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. aloor ciann dier ..
      hurmm macam mana erkkkk nak buat supaya ejulz x telan liuq nie ;))

      Delete
  5. hjg mnggu mmg tkleh diet kak ieda... hehe. hjg mggu lah kena mkn byk2 tauu.. mse bsama fmly katakan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah dikk
      sok kerja kena ikat perut cukup2 kan huhuhu

      Delete
  6. Kak Ieda. . Kerabu paberet sue. Tp sue x mkn perut plak. Kompem klu mkn kena kuis2 tepi perut tu. Heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekke rugi lah dikk
      perut nie dah di rebus sblm di buat kerabu ..
      x rasa apa2 pun dik
      rasa macam daging lembut2 gitu ..
      try lahhh ;))

      Delete
  7. Sedapnya kerabu epal tp Kak Nurul perut xleh msk...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...