Tuesday, April 3, 2012

ingat ini SEBELUM TIDUR !


salam semua


JOM BERWUDUK SEBELUM TIDUR 


Nabi saw. bersabda, "Apabila kamu hendak tidur, hendaklah berwuduk terlebih dahulu sebagaimana wuduk untuk melakukan solat." (HR. Bukahri dan Muslim)

Kelebihan Berwuduk

Dari Abi Umamah ra. berkata, Rasulullah saw. bersabda, "Apabila seseorang muslim berwuduk maka akan gugur dosa-dosanya dari pendengarannya (telinganya), matanya, tangannya dan dari kedua kakinya. Apabila dia duduk menanti solat, dia duduk dalam keampunan". (HR Ahmad)

Dari Abu Hurairah r.a. pula bahawasanya Rasulullah s.a.w bersabda, "Mahukah saya tunjukkan kepada kamu perkara-perkara yang mana dengannya Allah menghapuskan dosa-dosa serta mengangkat darjat kamu ?. Para sahabat menjawab: Mahu, ya Rasulullah. Beliau s.a.w. lalu bersabda: Sempurnakan wuduk sekalipun di dalam kesukaran, langkah-lankah kaki kamu untuk ke masjid dan menantikan solat sesudah melakukan solat. Itulah yang disebut ribath, iaitu perjuangan menahan nafsu untuk memperbanyakkan ketaatan pada Tuhan. (HR Muslim)

Rasulullah s.a.w bersabda, "Sesungguhnya umatku akan dipanggil pada hari kiamat dengan cahaya di wajah, di tangan dan di kaki kerana bekas wuduk". (HR Bukhari)


night2 semua .. harap mimpi yg indah2 yeeeeeeeeeeeeee !!

10 comments:

  1. Slmt malam Ieda..eloknya sblm tidur, kita tayang balik video kehidupan kita seharian hari tu yek..tgk man yang baik dan mn yg buruk kita dah buat..

    Mmng bagus amalkan berwudhuk sblm tidur ni..bkn susah pun..

    ReplyDelete
  2. cik rose selalu jugak amalkan...yg kak ieda tak faham tue petak komen kaler putih....

    ReplyDelete
  3. Nite nite kak..thanks 4 this advice =)

    ReplyDelete
  4. mmg bagus pon amalan ni... nite kak... mimpi indah2 k...

    kak... sy dah bkak byk kali tp header tu ttap x kuar... tp mlm nih mmg tenet slow kak.. nak bkak akak pnya ni pon, penat tggu... huhu... nnti sy tgk kt opis esok jerlah... ape2 hal saya roger akak k...
    tq kak...

    ReplyDelete
  5. InshaAllah, tak lupa.. TQVM saling mengingati..

    ReplyDelete
  6. Insyaallah.. ejulz cuba amalkan.. :)

    ReplyDelete
  7. insya allah, akan amalkan, perkongsian yang baik untuk menfaat bersama

    ReplyDelete
  8. As salam kak Ieda,

    Alhamdullillah, klau sll tdo lepas Isyak, so mmg berwudhuk lah... Semoga di akhirat kelak kita semua berseri2... amin...

    ReplyDelete
  9. Insya Allah akan diamalkan bersama....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...