Saturday, April 14, 2012

BAHASA INGGERIS kini pilihan majikan

salam semua

sedar atau tidak penggunaan bahasa inggeris dimana2 skrg sgt2 lah penting , even kalau uols bekerja didalam institusi yg hampir sepenuhnya adalah bumiputra juga akan menggunakan bahasa inggeris dlm seharian mereka .. contoh terdekat adalah istitusi pengajian tinggi .. 

skrg nie kebanyakan college2 universiti banyak menitik beratkan bahasa inggeris .. even akk dn staff2 lama yg dianggap veteren ( ekekke lawak ayat ) juga digalakkan berbahasa inggeris di college .. haaa mauu tidak adakalanya kami menerima tetamu dari luar yg not even know how to speak malay .. huhuhuh


IRONINYA kita sudah lama terdedah dengan penggunaan bahasa Inggeris dalam kehidupan seharian namun entah di mana silapnya hingga kini, isu itu masih menjadi topik diperdebatkan masyarakat.

 lambakan artikel didalam bahasa ingeris di pasaran

Apatah lagi mengaitkannya dengan kegagalan dan kelemahan sebahagian besar graduan berkomunikasi dengan baik menjadikan isu berkenaan sensitif terutama bagi pihak yang menjana bidang pendidikan.

Kita pastinya tertanya-tanya apakah faktor utama bahasa Inggeris sukar ‘menawan’ lidah masyarakat biarpun pelbagai usaha dilakukan untuk memperkasakan bahasa itu?

Koordinator program Pembelajaran Bahasa Inggeris Sebagai Bahasa Kedua, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia, Profesor Madya Dr Ainol Madziah Zubairi, berkata apa jua kepincangan hanya boleh diatasi jika ada keingi�nan mengubah sikap malu tidak bertempat yang selama ini menjadi pegangan pelajar.

petikan 
“Penggunaan kamus diakui membantu memantapkan penguasaan tatabahasa dan cara paling berkesan memperbanyakkan perbendaharaan kata.

“Ketepikan juga rasa malu dengan melakukan perbualan bersama rakan. Tidak mengapa jika penggunaan tatabahasa digunakan lintang pukang kerana itu sebahagian proses pembelajaran.

“Malah jangan terkejut, mereka yang boleh berbahasa Inggeris tidak semestinya menggunakan tatabahasa betul cuma mereka kelihatan yakin menjadikan seolah-olah fasih,” katanya.

Untuk memperkasakan bahasa Inggeris, masyarakat dan pelajar perlu mengubah stigma selain menganggap bahasa itu hanya untuk golongan tertentu.

“Sekarang bukan masanya lagi untuk memenuhkan minda dengan pelbagai andaian sebaliknya berpijak pada bumi nyata. Terimalah hakikat bahawa keperluan bahasa Inggeris mencakupi global.

sumber DISINI

rasanya kalau bukan college juga , syarikat2 swasta skrg juga banyak mempraktikkan penggunaan bahasa inggeris kan ?? now juga pejabat2 kerajaan juga ada menggunakan bahasa inggeris , nak2 yg melibatkan warga negara asing .. 

haa .. tapi itu bukan bermakna kita x memperkayakan bahasa ibunda kita .. tapi hakikatnya skrg penggunaan bahasa inggeris sgt lah penting , nak kerja kena tahu jugak berbahasa inggeris .. even skrg pun anak2 banyak didedahkan dengan penggunaan bahasa inggeris di sekolah mereka  .. cuma adakalanya kita nie org melayu x lah menggunakan sepenuhnya dialog inggeris di rumah .. 

kalau kena kat akk .. anak2 cakap bahasa cinee ajeee .. 
lagilahhhhhhhhh huhuhuhu


11 comments:

  1. cik yatt bi tak terer..huhu

    ReplyDelete
  2. Bolehlah nak ajar anak2 tu, dulu masa pmr, saya the only student got A in English subject hihihi tak riak tp happy to see my late father proud of me alhamdulillah kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaa tahniah aju ..
      sure lah happy bila arwah ayah bangga dgn kita kan ;)
      yelahh akk pun bukan pandai sgt .. sikit2 .. borken2 ;)

      Delete
  3. broken english jer..janji paham hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah ekekekek broken2 , janji paham ;)

      Delete
  4. betul english sgt pnting..syenglish sy biasa2 je..

    ReplyDelete
  5. memang penting BI ni kak.

    p/s: pesal la tiap kali nak masuk blog akak mesti ada masalah loading. dah banyak kali. tak blh bukak langsung kadang2 tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah penting sgt2 skrg nie .. interview punn ada gunee english ;)

      ps : oh ye ke dik .. hurmmm cuba lah selalu .. sbb blogger lain x der pula masalah macam tuu ;) akk rasa internet connetion nie ;)

      Delete
  6. kdg bkn tak pandai ckp, tapi dorg tak yakin & terlalu takut silap grammar. huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sikit2 x per dik .. janji kita mencuba walau salah grammer sekalipun ;)

      Delete
  7. betul tu kak... ejulz sendiri pun lemah penggunaan bhs inggris ni. hehe

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...