Saturday, March 17, 2012

RM 700 tambah pula Rm 27 ~ kayoo ammah INDON skrg NIEE


salam semua

hurmmmm amboi2 ... siap ada syarat layie .. kayolahhhhhhhhhh mereka nie .. entahlah , nak cakap pun x pandai dah skrg nie .. x tahu dah .. kalau malaysia terima syarat2 semua nie , agaknya mgkin x akan ada lagi kes2 penderaan ammah indon koot .. hurmmmmm berbaloikah ???

Amah Indonesia Dibayar Tambahan RM108 Sebulan Jika Kerja Tanpa Cuti 
  
JAKARTA: Majikan Malaysia perlu membayar upah lebih masa RM27 sehari bekerja jika memerlukan khidmat pembantu rumah Indonesia pada hari cuti rehat mingguan mereka.

Jika mereka bekerja penuh sebulan tanpa mengambil cuti mingguan, bererti majikan perlu membayar upah lebih masa berjumlah RM108, sebagai tambahan kepada gaji bulanan mereka.

Perkara ini dinyatakan Ketua Pengarah Bahagian Pembinaan Penempatan Tenaga Kerja, Kementerian Tenaga Kerja dan Transmigrasi Indonesia, Dr Reyna Usman di sini.
Beliau berkata mesyuarat Pasukan Petugas Bersama (JTF) Indonesia dan Malaysia  menetapkan tangga gaji pembantu rumah Indonesia antara RM600 dan RM800 sebulan namun JFT Indonesia tetap berjuang menetapkan upah minimum RM700.

Dalam satu temu ramah dengan media Malaysia di sini Khamis, Reyna berkata pembantu rumah Indonesia yang akan mula dikirim ke Malaysia bulan depan akan melakukan satu tugas khusus dengan gaji minimum RM700.

Sebagai contoh jika seorang pembantu rumah digaji sebagai pengasuh bayi, tugasnya hanyalah mengasuh bayi dan tidak melakukan kerja-kerja rumah yang lain. Kesepakatan JTF menetapkan bahawa amah Indonesia mesti mengikut latihan kemahiran dalam empat bidang iaitu memasak, mengasuh bayi, menjaga orang tua dan mengemas rumah.

Sebelum dihantar ke Malaysia, pembantu rumah terbabit diwajibkan menjalani latihan kemahiran selama 200 jam yang mengambil masa 21 hari. - BERNAMA
 


15 comments:

  1. Demand sungguh diorg ni, geram je dgr, klu keje bagus sangat takpelah jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ajuu ..
      tu yang akak sakit ati gak tuuu
      dah lah 700 utk satu kerja
      konon x cuti tambah
      dah tuu makan minum kita tanggung tuu ape cerita
      haa kalau tuu makan minum beli sendiri ler !!!

      Delete
  2. apa kata suh semua bibik2 2 amek diploma dulu,master semua skill dulu kalau nk bayar cm2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah .. sakit ati kan .. demand lebih
      kerja x lah sebaik mana pun ..
      nak kena bayar lebih lak uhuhuh

      Delete
  3. nak tau apa kata luahan ayu?

    molek, ayu jer daftar jadi BIBIK..
    1 kerja rm 700.. aku kayaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahah ye dikk
      lebih kurang ngan akak je ..
      kalau ikut ati , kita ramai2 kerja jadi ammah je senang !
      muhahahahah

      Delete
  4. demand lebey dh ni, nk dberi pengkhususan pulak lg.. geleng kpala la majikan tgk bibik dieorg leh goyang kaki sama2, main teng teng..Maklumlah, kerja gue jg anak bapak ibuk.. hahaha.

    ReplyDelete
  5. sewa mkn minum sila byr sdiri hokeh!

    satu kj apa lah sngt. kat kl kbykn saiz kluarga kcik shj bukan byk bnar pon kj nk d uruskn. ms slebihnya nk buat apa? mnonton sinetron?

    ReplyDelete
  6. Hurm... Untung ade org nk bela Ammah.. Kalo x satu sen pun x dpt taw... Ihihi...rasa bab gaji tu, better depend prestasi keje ammah tu camner la kan...kalo terus tetap camtu, layan je...

    ReplyDelete
  7. Kalau kualiti setanding gaji yg diberikan,berbaloilah! Tapi rata2, byk membawa masalah kepada majikan! Lebih suka ambil pekerja tempatan je..sekurang2 dpt kenal kaum keluarganya!

    ReplyDelete
  8. kalau gitu baik suri2 umah ni gi pakat2 daftar jadi bibik...amboi2..bkn main lagi dorang..gaji mahal2 dah la risiko keselamatan anak2 atau rumah belum tentu terjamin..

    ReplyDelete
  9. sakt hati je mase bc yg wakil indon tu btau syarat baru nih..ape jenis pemikiran ntah

    ReplyDelete
  10. kesimpulannya,buat la keje kat umah tu sendiri...latih anak2 buat chores...mcm saya dulu...hehe...so skrang biler da duduk sendiri,reti masak,buang sampah,sapu rumah,jemur dan lipat pakaian... :)

    ReplyDelete
  11. gaji pembantu rumah dah mcm gaji org kerja ofis je, kalau kerja memuaskan hati takpelah tapi selalunya byk yg sakit hati

    ReplyDelete
  12. demand betul Indon ye..klu keje bagus xpe jgk gaji naik..org yg keje opis pun klu naik gaji perlu berdasarkan KPI..Indon keje setakat jg bb pun gaji mcm keje opis..huhu

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...