Friday, March 30, 2012

REMAJA di rantai di POKOK ~ sanggupkah buat kat anak kite ??


salam semua

aduhhhh .. x sampai hati nak tgk .. tulah jiwa ibu zaman skrg nie memang mudah tersentuh kan .. kalau zaman dulu .. ayah akak pernah cerita , diikat di pokok dan diletakkan kerengga .. sbb nyee x balik rumah lewat dari berjalan dgn rakan2 .. haa amikk tuu .. lepas tuu ayah dah takut dan serik sungguh x buat layie .. ayah cakap sebab itulah ayah belajar bersungguh2 cukup takut ngan arwah ayah dia ( atuk akak lah ) .. 

haaa kalau kita ibu2 muda zaman skrg .. sanggup buat macam tu atau macam ini ???

huuhuh akak ??? adehhhhhhhhhhhh x tahu nak cakap ape .. tapi kalau letak kerengga tuu leh lagi .. letak sekor dua .. letak banyak x sampai ati ... TAPI kalau sampai ikat macam nie .. huhuhu kejam oh kejammm , pada pandangan mata seorang ibu lahhh ... yelahhhh walau macam mana teruk sekalipun anak kita .. adakah ini yg diajar oleh nabi2 utk mengajar anak kita ??? huhuh

PELAJAR berusia 13 tahun terpaksa menjadi tontonan orang ramai selama dua jam kerana ponteng sekolah untuk berjudi. 

nie merantai seperti anjing !!! .. huhu , koot ye punn marahkan anak .. jgn sampai merantai macam nie .. akak x leh terima perbuatan merantai nie .. huhuhuh .. entah2 ayah dia punn joint sama berjudi cuma si anak x leh nak ngadu ... huhuhu yelahhh dimana tumpahnya kuah kalau bukan ke nasi ??? 
( sekadar merenung perumpamaan itu )


PHNOM PENH: Bosan dengan perangai anaknya yang ketagih berjudi, seorang bapa merantai remaja terbabit ke tiang elektrik sebagai hukuman ponteng sekolah, kata polis semalam.

Pegawai polis Battambang, Cheth Vanny, berkata lelaki terbabit dipercayai terlalu berang apabila mendapati anaknya itu leka berjudi di sebuah kafe siber berhampiran, sedangkan pada waktu itu dia sepatutnya pergi sekolah.

Katanya, remaja berusia 13 tahun itu kemudian dirantai di tempat awam sebagai pengajaran supaya tidak mengulangi perbuatan itu. “Remaja terbabit mendakwa dia turut dipukul bapanya,” katanya.

Menurut Cheth, remaja itu hanya dibebaskan daripada ikatan kira-kira dua jam kemudian apabila orang ramai menghubungi polis untuk memaklumkan mengenai insiden berkenaan.  Seorang tukang kunci turut dibawa ke lokasi bagi membuka mangga rantai itu, manakala bapa remaja terbabit melarikan diri dan kini diburu atas kesalahan mendera. - AFP

sumber : metro

32 comments:

  1. akak...izwap enah tgk sendiri...org depan rumah izwa dulu dulu la....


    anak perempuan dia gaduh ngn anak jiran depan..then dia ikat kakak tu kat pokok yg ade kerengga 1 mlm...huhuhu...hanya keran bergaduh kat sekolah jek...

    ReplyDelete
  2. isk2! saya tak sanggup melihatnya..anak diperlakukan seperti binatang... tak sanggup... kalo sebat takpe, takmo la sampai ikat kat pokok..teruk la mak pak dia nih....

    ReplyDelete
  3. mgkn pendekatan bapa si anak yg berjudi tu kurang sesuai dh utk zmn kini...
    ayah akk mcm tu..ayah lin atok rendam dia dlm kolah air (kolam air) sbb ponteng sekolah he he he....

    ReplyDelete
  4. kalau buat dulu2..anak2 mendengar kata
    tapi kalau buat mcm gini zaman ini
    alamatnya ..anak2 lari dari rmahlah
    dah tak sesuai utk zaman sekarang dah

    ReplyDelete
  5. Salam ieda,

    Hati ibu mana yang sanggup tengok anak2 depa diperlakukan macam tu kan ieda....

    Bagi Kak Ros lah... tak sesuai sangat kalau kita mengajar anak2 dengan cara kekerasan ni...lebih baik lah kita terapkan depa dari kecik lagi dengan kefahaman tentang benda2 yang tak baik nih...yang menyalahi agama dan jugak yang menyalahi undang2 kan ieda...

    Bila depa dah faham,insyaallah benda2 ni semua mungkin tak akan terjadi...

    ReplyDelete
  6. errrr xtau nk kata apa... x berani nk komen pjg2 kalau ikutkan mmgla x sanggup nak tgk.. tp tula mungkin pd pandangan bapa tersebut inilah cara yg paling sesuai utk mengajar anaknya.. setiap ibubapa lain pendekatan yg digunakan.. tp pada saya sebaiknya jgnlah sampai memalukan si anak di hadapn org ramai coz ia akan mendownkan lg anak tersebut...

    ReplyDelete
  7. kecoh isu ni ari ni kan kak...adoi laa mcm2 dunia skrang nie....

    yg penting kite jgn le berpikiran mcm nie....setakat marah membebel n rotan tu okey kot dari nak ikat cam binatang camnie...

    ReplyDelete
  8. sian plok tgk muke dia..kita ni jns kesian, ada kasih lagi..nape la ayah dia sanggup..sbb habis kut duit mak pak dia..tu yg mawah sangat tu..hmmm

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah...sib bek bukan kat malaysia kan, kak....

    ReplyDelete
  10. adoiii kalau nak ajar anak puin jgn lah sampai rantai mcm tu. dah mcm binatang pulak.

    ReplyDelete
  11. kesianlah pulak munna tgk... tak sampai hati rasanya nak buat hukuman mcm tu.....

    ReplyDelete
  12. kalau dulu..rasanyaaa mmg mcm nilaa org² tua buatkan..tapi cara mcm ni tak sesuai tuk zaman skrg..anak² kini sudah pandai memberontak..kene gunakan pendekatan yg lebih halus dan teguran secara berhemah :)

    ReplyDelete
  13. adoiii kak....kesian la plak nengok..ermmm,kene ke wat mcm tuh kan..aduhh..

    ReplyDelete
  14. dah la di pukul pastu di rantai pulak tu...kejam namanya..migrain tetiba saya..hehe

    ReplyDelete
  15. topik hangat di Radio Hot FM pagi tadi//ramai yang telefon, mereka pernah di denda bermacam-macam sehingga mereka berjaya..tapi bila dibuat skarang..mak bapak dipersalahkan..mulalah anak menjadi setan..

    ReplyDelete
  16. Ya Allah, dah rantai tu satu hal, kat leher plak tu rantainya..Boleh hukum tapi janganla macam ni, sedih pulak tengok..

    ReplyDelete
  17. sian budak...
    kan masih boleh nasihat..
    apa plok di rantai macam ni...

    ReplyDelete
  18. kesiannya kat budak tu...sebenarnya byk lg cara utk mengajar kan...

    ReplyDelete
  19. saya rasa cara ni dh tk sesuai lg rantai kat leher pula tu...

    sudahnya anak dia makin memnerontak nanti

    ReplyDelete
  20. mungkin geram sangat sebab asyik dok perabis duit mak ayah, tu yg terus dirantainye tuh.

    ReplyDelete
  21. siannya....tp yelah mak pak dia marah sgt lah tu sbb berjudi

    ReplyDelete
  22. kejam...ni mesti nakal sgt.tp bapa dia pn xptt gak buat mcm tu.

    ReplyDelete
  23. As salam Kak Ieda,

    Huhuhuuu... No komen sb ramai dah komen kat atas tu! (,")v

    Bestnye dpt jumpa rakan blogger, tulahkan dr alam maya kdg-kala boleh jd rakan yg akrab serta lebih memahami :)

    Kak,

    Saya suka dgn deco birthday tu.. creatifnye akak... Walaupun simple nampak begitu menyelerakan...Nnt klau birthday anak sy, sy nak deco mcm tu gaklah :)

    Maaf kak saya baru nak melawat ke sini...

    ReplyDelete
  24. kesian juga tgk...kalau nk mengajar ank pun...bukan mcm ni...tentu ada caranya yang lebih baik...

    ReplyDelete
  25. OK la tuh... anak2 sekarang nie manja lebih... dah tak hormat parent lagi... kalau diikat macam tu... sekurang2nya anak tu masih lagi hormat mak bapak dia...

    psss... teman pun pernah jugak kena macam tu masa kecik2 dulu...

    ReplyDelete
  26. kesiannya tengok.....rantai kat leher pulak tu...

    ReplyDelete
  27. aduh..rasenye bapaknye pon same gak ni,taik judi

    ReplyDelete
  28. kesalahan yg dibuat agak besar... cumanya hukuman mcm tu agak sangat memalukan dia.

    anyway harapnya budak tu insaf

    ReplyDelete
  29. bila marah dan hilang akal mmg perkara sebegini blh terjadi.hukuman ini kejam dan sgt memalukan budak tersebut...dia mungkin memberontak bknnya insaf.sebaik-baiknya kan berikan lebih perhatian dan didikan agama

    ReplyDelete
  30. bila emosi menguasai akal..:)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...