Tuesday, March 27, 2012

mandi manda & HUKUM anak angkat PEREMPUAN


salam semua

aduhh dah lama entry bermandi manda di SEMPURNA RESORT nie tertangguh , dek kerana macam2 hal yang berlaku .. pic2 ini adalah kesinambungan entry mandi manda anak2 di sini .. kira pic mencelah lahh .. ok lah malas tul nak omel banyak2 kan .. yuk je layan pic2 kami disana ;)






  hari tuu anak2 jumpe kawan sekolah lama mereka di ktn .. ape layie bukan main suke .. hurmm mula tuu akak x perasan langsung kawan2 dia .. bila di amat amati barulah akak perasankan mereka .. sbb nampak anak2 bukan main mesra dan suke kan .. soo tu yg akak perasan tuu haaaaaaaaa , rupenya kawan sekelas mereka .. patutlah 

  siap main rendam2 ok .. ibu tukang amik gamboor aje .. macam biasa , tempat2 macam nie idoklahhh ibu mandi huhuhu payah .. 

ha tudia .. semua kecik2 je kan .. nak dibandingkan nina yg sihat tuu ekekke .. dah macam kakak2 je pada mereka , padahal sama usia .. ;))

tadi ada persoalan dari rakan sekerja kepada akak berkenaan anak angkat perempuan yg telah kita sususkan adakah haram dengan suami ?? 

jawapannya adalah tidak haram , bahkan suami kita haram bernikah dengan nya .. sama lah dengan anak2 kandung kita yang lain ..  cuma anak angkat tiada hak dalam pembahagian harta pusaka kecuali di tulis @ dinyatakan didalam wasiat terdahulu .. harap2 dapat membantu kawan2 yg ingin mengambil anak angkat nanti ok .. ;) janji anak angkat itu kita susukan dengan susu kita sendiri yaaaaaaa dan bukan susu dlm tin !!! .. ekekke  ;)) selesai masalah :)) 

info : adalah dari pembelajaran akak sendiri & rujukan2 dari bahan yg sahih , kalau x yakin sila google ya .. atau buka laman web pejabat agama islam mana2 negeri @ badan2 keislaman dalam malaysia .. insyaallah membantu

22 comments:

  1. Salam Ieda..bdk2 klu jumpa air mmg camnilah..happy memasing.Yg kier ni mak-mak tukang snap gambo..hihi

    ReplyDelete
  2. Seronoknya anak2 ni berendam ye, dah lama tak mandi kolam, tq atas perkongsian tersebut kak

    ReplyDelete
  3. ank2 mmg seronok dpt main air kn.. ;-)

    ReplyDelete
  4. wah... seronoknya main air

    ReplyDelete
  5. kak ieda,
    lely dh book sempurna resort ni..
    insyaAllah... nk pi jugak, pas2 kaki ok la..
    ok tak tempat tu? normal rate die brape erk?

    ReplyDelete
  6. syok betul tgk anak2 akak mandi manda tu...

    ReplyDelete
  7. kak...
    kalau dlm wudhuk kita tersentuh anak angkat lelaki??
    apa hukumnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ayu, jika anak angkat lelaki itu bkn disusukan oleh ayu sewaktu usia sblm 2 thn, haram dan terbatallah wuduk itu, sbb itu islam menyuruh kita mengambil anak angkat dengan syarat menyusukan bayi tersebut dgn susu kita sendiri sebanyak 3 kali kenyang ( 3 waktu yg berbeza ) , setelah itu segala permasalahan dlm hubungan aurat bersama ayu dan suami tidak lagi di persoalkan dan tidak perlu risau, melainkan dari segi hak dlm pembahagian harta, wallahualm :-)

      Delete
  8. assalam eida..seronoknya dapat berendam

    ReplyDelete
  9. seronoknya dia orng dapat main air...

    ReplyDelete
  10. seronoknya mandi..budak2 ngan air mmg sukalah..nina tu comella kak,

    maknanya aurat ngan bapa angkatnya xharamlah kan..sy igt haram jgk...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau anak angkt itu disusui oleh ibu angkat itu, maka tidaklah haram bersentuhan dgn bapa angkatnye, bahkan anak angkat itu haram berkawin dgn ayah angkatnye, same dgn anak kandung kita :-)

      Delete
  11. Anak susuan sama macam anak kandung. Sebab itu ramai ibu yang ambil anak angkat perempuan, rela ambil suntikan utk dapatkan susu ibu untuk disusui kepada anak angkat. Supaya tak timbul masalah dengan suami kelak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye kak, janji kita susukan sblm dia usia 2 thn dgn 3 kali kenyang dlm waktu berbeza, insyaallah ank perempuan ke lelaki ke x menjadi masaalah :-)

      Delete
  12. tgk anak2 akk mandi sy pun mcm nak pegi tempat mandi2 mcmni hehe

    bestkan..budak2 lgilah best dapat berendam dlm kolam air ni :)

    ReplyDelete
  13. seronoknya budak2 ni mandi manda (^____^)

    ReplyDelete
  14. happynya dia orang mandi-manda.

    ReplyDelete
  15. seronoknya bdk2 main air...dh dkt dgn umah sy dh nie..hehehe

    ReplyDelete
  16. dah lamer xmandi sungai....huhuhu....

    ReplyDelete
  17. Seronoknya budak2 tu mandi manda,tq ieda info anak angkat nie.

    ReplyDelete
  18. terima kasih kak kerana menjawab persoalan..

    sangat hargai....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...