Thursday, March 29, 2012

lempeng dan opor daging


salam semua

haihhhhhhhhhhhhhhhhh apa kata kita jamu mata lepas lunch nie .. dgn lempeng lembek akak dlm bahasa lain nyee adalah lempeng "batak" .. haaa biasa dgr tak ?? rasanya nama pelik2 nie org2 kampung je gune kan ekekek .. macam akak lahh , dah duk kg nie semua nama2 komisialll akak tahu ... ;) nak2 yg berkaitan dengan makanan nie .. ;)

nie menu petang pulak , nie kisah ahad yg lepas yee .. alhamdulillah ada opor daging pemberian mak saudara sebelah rumah , bila tgk opor daging nie akak terus teringat nak cicah dgn lempeng .. haa ape layieee , akak layan kan nafsu makan akak nie , maka terjadilah lempeng batak ini ! .. ;)


panasss frommm kuali ! .. banyak nie aje ke ?? ishhhhhhhhhhhhhhhhh dah banyak yg di tiraikan .. cuma ini sahaja yg dpt diselamatkan oleh akak utk di ambil gambooo ekekek

yee opor daging yang dah agak kering sbb dah panaskan dekat 3 kali utk menyampaikan nak makan ngan lempeng nie ..

sedap kan .. sedap kan .. akak punnn tgk dah terliuq semacam .. ada can sok cuti kita melempengggggggggggggg !!! .. ;)

ada yg nak resepi lempeng ke ??
adehhhhhhhhh senang je nak buat lempeng nie dikk .. ikut akak , main campak2 aje .. pecah telur campurkan dengan tepung gandum , air dan sedikit garam .. dahhh , masuk dlm blender dan blend .. ekkeke terus tebarkan dlm kuali ..
tadaaaaaaaaaaaaaa ;)

30 comments:

  1. sedap lempeng akak ni...kat tempat saya panggil peknga singkatan dr tempek belanga... selalu masukkan kelapa parut sket baru tempek kat belanga tu...hehe:)

    ReplyDelete
  2. lempeng!!nak lempenggg..!!!

    ReplyDelete
  3. sedapnyer kalau dapat minum petang!!

    ReplyDelete
  4. ohhh...laparrrr....:)

    ReplyDelete
  5. memang sedap kak oiii
    terliur ni *sambil kesat air liur*

    ReplyDelete
  6. lin langsung xletak telor dlm adunan lempeng...akk kire rajin la topup protein dlm mknn tu...ank2 suka mkn dgn gula...

    ReplyDelete
  7. uishhhhhh kak..
    mmg terliur ina kak oiii..
    dah le tgh lapor ni..
    uwaaaaaaaaaaaaaa!!

    ReplyDelete
  8. kak..sllu kan mil el buat lempeng ni kalo ada balance kari ke sambal ke..terbaek lah huhuhu sedap lapoooooooooooooonyeee

    ReplyDelete
  9. sdapnyeeeee... meneguk air liur dibuatnye... best la Kak Ieda pandai masak, saya makan kat kedai je, hahaha~ tapi kene gak masak sendiri, lagi puas hati kan kak...

    ReplyDelete
  10. Kakcik pun kalau buat lempeng, main campak semua bahan ke dalam pengisar dan kisar. Kemudian curah sikit2 dalam kuali. :)

    ReplyDelete
  11. kak ieda..sha sayang akak sgt2...t.kasih call sha..doakan kami kuat n dimurahkan rezeki lps ni ya kak...

    ReplyDelete
  12. ieda..tak sabar pulak acik nak buat lempeng..darei semalam acik buka blog ada gambar lempeng..he he

    ReplyDelete
  13. sedap jgk kan klu sekali sekala makan lempeng nie...husband fida suka sgt lempeng (*_^)

    ReplyDelete
  14. terus laparr masuk blog kak ieda..eheheheeheh

    ReplyDelete
  15. perghhh nampak sedap! ibu mengandung terliur ni kak he he

    ReplyDelete
  16. huuu...dah laa lapar ptg2 gini.. nengok plak lempeng...aishh terliur dah nie

    ReplyDelete
  17. opor daging..???xpenah dgr nama tu..gulai daging ye kot..hee..keliur tgok lempeng cicah ngan opor dgg tu..

    ReplyDelete
  18. sedapnya lempeng..bole la buat utk bfast wknd nie..

    tak penah lg try blend tepung..salu kaco2 bg serata je tepung tu...kekeke

    ReplyDelete
  19. sedap kak...terliur sy tgk...

    Km kat utara ni panggil 'tempek', sedap mkn time hujan2...owhhh!!!

    ReplyDelete
  20. Lapar plak tengok lempeng Ieda nie..sedapnya.. :)

    ReplyDelete
  21. nampak sedap....mesti sedap.kan???

    ReplyDelete
  22. Sedapnya kak, sesuai utk menu minum petang ni, lapar dan terliur dibuatnya

    ReplyDelete
  23. sedap lempeng buat minum ptg, lg cicah lauk cmni. kenyang smpai mlm. hehe..

    ReplyDelete
  24. alaa ieda..buat akak telan airliur jer la

    ReplyDelete
  25. main campak2 pun sedap je nampak. huhu.

    ReplyDelete
  26. Akak belender erk...bolehlah try nanti..

    ReplyDelete
  27. sedap kak lempng..sy suka cicah ngan sambal....sy buat xpernah blend.kaco manual je

    ReplyDelete
  28. Terliur tgk gambar lempeng nie dan dgn cicahnya tu....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...