Monday, March 26, 2012

bersyukurlah di bangunkan setelah TIDUR !


salam semua

hari tuu akak share doa sebelum tidur kan .. dan ada rakan blogger yg tanye doa bangun tidur pula .. haa yuk sama2 kita amalkan .. semoga kita dpt tidur dan bangun dengan jayanya .. kalau kita x berjaya bangun , redha sahajalahh .. sekurang2nya kita dah amalkan apa yg perlu kita lakukan sebelum kita tidur , kerana semua maklum , apabila kita tidur roh kita akan merayau2 dialamnya .. wallahualam ..








النبي صلى الله عليه وسلم إذا أراد أن ينام قال : ( باسمك اللهم أموت وأحيا ) . وإذا استيقظ من منامه قال : ( الحمد الله الذي أحيانا بعد ما أماتنا وإليه النشور ) .
الراوي: حذيفة بن اليمان المحدث: البخاري - المصدر: صحيح البخاري - الصفحة أو الرقم: 6324
خلاصة حكم المحدث: [صحيح]


Dari Huzaifa ra. bahawa apabila Nabi saw. hendak tidur, baginda akan membaca "Bismika Allahumma amutu wa ahya (Dengan Nama Engkau Ya Allah aku Hidup dan aku mati). Dan apabila baginda S.A.W baginda bangun dari tidur, beliau akan membaca Alhamdulilla hillazi ahya na ba' dama ama tana wailai hin nushur (Segala puji Allah menghidupkan kami selepas Dia mematikan kami dan kepadaNya dibangkitkan). 

 (HR Bukhari no 6324)

ps : setelah apa yg terjadi , akak cuba utk menenangkan diri , terus memohon pada allah agar terus memberikan petunjuk buat akak , kuatkan hati dan diri , agar allah memberikan jalan yg terbaik buat akak .. ku berdoa sgt2 agar allah membuka jalan agar orang yg tersayang berubah untuk kebaikan bersama ... ya allahhh .. tkasih kepada teman2 yg sempat memberikan kata2 nasihat kepada ku di 2 entry yg lepas , maafkan ku kerana terpaksa menarik kembali entry tersebut . tkasih teman2 ... kata2 semangat anda menguatkan aku lagi ... 
Dan terima kasih x terhingga buat teman2 yg mengucapkan selamat harijadi buat anakanda zahrien .. semoga doa2 kalian di makbulkan allah hendaknya segala harapan dan kata2 akan disimpan agar bercambah menjadi kenyataan .. aminnnn 

10 comments:

  1. Harap semuanya yang baik-baik untuk akak sekeluarga yea..

    ReplyDelete
  2. Syukurlah kita masih boleh menjalankan tugasan seperti selalu ieda...

    ReplyDelete
  3. syukur alhamdulillah...TQ kak..:)

    ReplyDelete
  4. alhamdulillah, masih bernafas dan diberi peluang untuk beribadat kepadaNya

    ReplyDelete
  5. selalu anak2 tadika yang amalkan kiter jejarang nak ingat ...sib baik ader anak2 tolong ingatkan...

    ReplyDelete
  6. syukur....diberi pinjam satu kehidupan lagi sehari ini....harap2 baik2 selamanye...amin

    ReplyDelete
  7. W/p pun harap Ieda tabah,tq 4 sharing.

    ReplyDelete
  8. thanks for sharinga kak...

    semoga akak tabag menghadapi dugaan tu semua... munna doakan yg terbaik buat akak sekeluarga

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...