Friday, March 2, 2012

BACA KITAB ~ alhamdulillah di beri peluang


salam semua

last week akak mengikuti ummi akak ke program baca kitab di madrasah pasir panjang pekan .. alhamdulillah sgt2 suke dengan program2 macam nie .. Tkasih buat Ustaz Hamdi yang mengelolakan seterusnya menjadi ustaz kami petang tuu .. 

syukurr banyak benda2 baru yg akak dpt pelajari .. paling seronok petang tuu kami membicarakan tentang hukum melarang para suami menikah satu lagi .. haaaaaaa maknanya POLIGAMI .. sgt2 takut bila mendengar apa yg diceritakan oleh ustaz .. semua di bacakan oleh dia merujuk kepada kitab yang memang semua sedia ada .. 

kalau ada program macam nie .. akak memang x lepaskan peluang mengikut ummi akak disamping menjadi driver kepada nyee .. yelahh bila lagi nak menambah ilmu2 didada .. semetara masih diberikan peluang .. huhuhu 



bila di leraikan semua persoalan tentang hukum dlm berpoligami ini .. sgt2 lah sedih diri akak ini dan terasa sgt2 lah daif dalam isu sebengini .. selama ini kita selalu benci bila mempersoalkan tentang poligami , x suke bermadu kasih sedangkan tanpa kita sedar , bencinya kita pada poligami akan menyebabkan kita berdosa dan menderhaka perintah allah .. dan anda semua pasti tahu apa akibatnya bila menderhaka perintah allah .. maka dengan langsungnya kita menempah tiket ke neraka yg amat panas itu ...

betapa agungnya dan betapa pentingnya kita perlu mengikut perintah suami selagi tidak melanggar perintah dari allah  , akan juga menyebabkan kita terkeluar dari islam .. ya allahhhhhhh mintalah dijauh kan .. sekiranya kita menyebabkan suami benci dan x suke akan perbuatan kita , maka gugurlah segala bentuk amal ibadat kita kepada allah selama ini .. subhanallahhhhhhhhhhhhh

ustaz hamdi mengigatkan kami kaum2 wanita agar tidak tersilap langkah dengan membantah atau tidak mengizinkan suami berkahwin lain selagi dia mampu , kerana poligami iaitu berkahwin lebih dari satu adalah salah satu perintah allah kepada kaum lelaki seperti disebut dalam hadis .. uhuhu ..
barulah akak sedar .. dan jelas disini sekiranya diri kita ini ditakdirkan oleh allah akan bermadu,  sebagai seorang wanita dan isteri haruslah REDHA dengan ketentuan allah ini ...

Rasul Allah bersabda ; "Wanita amat mudah memasuki syurga, 
sekiranya kamu 

1. Mengerjakan solat 5 waktu tanpa ditinggalkan satu waktu 
2. Menunaikan puasa di bulan Ramadhan ( tidak termasuk puasa2 sunat)
3. Menjaga kemaluan iaitu tatasusila, aurat @ bersekedudukan sebagai isteri
4. mentaati semua perintah suami

maka dengan ini " Allah menjamin kamu masuk syurga dari pintu mana yang kamu suka "

sumber : ibnumuslim.com


ps : barulahhh dpt online dah petang2 nie huhuhu .. sedihhh sgt2 sbb sgt sebuk skrg nie dengan budak2 Uitm nak final exam , pra konvo dan majlis konvo minggu hadapan .. harap2 rumah akak nie x ditinggalkan sunyi begitu sahaja .. huhu

22 comments:

  1. YEKAK..sape2 yg xtau pasal poligami sbnarnye..poligami ni lah yg mendekatkan kite pada Allah..
    street to the point ye intan ckp..
    dia dah kawin lain kan..so xde la kite mengadap laki kite 24 jam..sbb dia dah ade isteri lain..dah ade org layan dia pun..hehhe so masa tulah..time kite dekat kan diri pada Allah...kan..kan..tu sye dgr ceramah fatimah yg arab tu.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. berpoligami itu sendiri adalah perintah allah .. bila kita isteri dipilih allah utk poligami , maka kita kena redha .. sama ada amalan kita banyak atau diterima allah @ tidak bergantung kepada keikhlasan kita dan taatnya kita kepada suami .. insyaallah ;)

      Delete
  2. Gulp..terkedu saya baca komen intan ..hehe
    Betul tapi tak tahu kenapa masih agak keberatan untuk 'itu'..hehehe

    Btw kak Eida..gambar2 akak cantik2 la. Guna kamera apa eh? kalau tak kisah nk share..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebagai wanita normal memang kita x tahu boleh terima atau tidak tapi bila tahu ia adalah dari perintah dan kalau kita melarang berdosa besar , rasanya kita akan dpt terima ketentuan allah .. kita semua adalah hak allah .. dia berhak keatas apa yg dia nak buat terhadap kita .. sbb tu kita mengelar diri kita hamba kepadanya ;)

      Delete
    2. oh ya .. akak pakai canon 1100D dik .. baru juga pakai .. ;) suke pic dia lawa2 kan ;)

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Ieda

    Alhamdulillah....

    itu kelebihan berlajar melalui guru
    jelas dan terang

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah banyak yg saya x tahu dah saya tahu tukk ... syukur sgt2 .. insyaallah semoga mendapat keberkatan dari allah yg maha esa ;)

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
  5. ..aduhai..speechless..
    Pe2 ..Moga yg berpoligami..bisa adil...

    ReplyDelete
  6. mmg kita cuba redha klu terjadi kat kite, tapi susahnye nak ikhlas kan...dan mesti berendam air mata je...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaallah dikk .. semua tu kerja tuhan .. doa2 sahajalah kita bukan diantara yg dipilih allah utk berpoligami .. aminnnnnnnnn ;)

      Delete
  7. Tp apa yg kita x redha ialah bila suami yg x mampu dr segala segi tu pun sama gatal nak kahwin lebih dr satu serta dr situ akan byk menimbulkan masalah yg lain plk.....

    ReplyDelete
  8. setuju sangat..saya pun pernah buat entry pasal poligami ni..tapi ramai perempuan bagi alasan suaminya tak layak berpoligami sebab urusan tanggungjawab rumahtangga pun diabaikan nya..sebenarnya itu urusan dia dengan Allah...kita sebagai isteri jalankan saja tanggungjawab kita.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye D .. tanggungjawab kita adalah taat setia perintah suami kita selagi dia bernama suami kita .. antara dia mampu @ tidak dia jawab dengan allah nanti .. ;)

      Delete
  9. ustaz tu perasan tak akak ambik gambar dia?
    ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ekekke curi2 masa nie .. x tahulah dia perasan atau tidak .. masa tuu malu gak .. tapi buat2 x malu ekkeke ;)

      Delete
  10. soalan sama ngan dr hanie...kalau Alinkan Kak Ieda..malu sangat-sangat...plg tidak pun sorok kamera dalm beg then snap..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hurmm nak malu ape .. bukan buat salah kan ;)

      Delete
  11. salam ukhwah.Hanya yg betul2 kuat iman dan tabah saja boleh melaluinya.
    Jarang sgt ada suami yg betul2 mampu.Mampu ni bukan dari segi wang ringgit or nafkah batin saja...Tak ramai para suami zaman ini yg betul2 boleh ikut cara Rasullullah.Bg suami yg nak poligami ni kena lah dia cukup ilmu dunia akhirat.

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  13. Ilmu itu pelita hidup,
    jangan pernah biar ia padam ^^

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...