Friday, February 24, 2012

SOLAT itu WAJIB ~ bertenanglahhhh


salam semua

salam pagi jumaat , penghulu segala hari .. semoga keindahan dan kedamaian ini terus dapat kita rasai insyaallahhh ;)

adakalanya kita lupa dan leka .. x sedar solat kita terlalu pantas .. masa akak kecik2 dulu ummi dan ayah selalu tegur , jgn sembahyang cepat2 .. sembahyang dengan khusyukk .. jgn tergopoh gapahh .. 

hurmmmm betul lah amalan kita bila diasuh dari kecil , insyaallah kita akan ingat sampai sekarang .. dan skrg nie akak selalu perhatikan anak2 akak .. sbb x nak anak2 lupa dan leka selalu .. yelah kalau x ingatkan mereka , takut lain jadinya .. nanti kita ibu bapa yg akan malu kan ;)



Nabi saw. bersabda, "Sesungguhnya sesiapa yang memiliki dua sifat, nescaya dikasihi oleh ALLAH iaitu lemah lembut dan tenang". (HR Muslim)

Nabi saw. bersabda, "Gopoh-gapah itu merupakan sifat syaitan." (HR Tirmizi)

Nabi saw. bersabda, "Gopoh-gapah itu dari amalan syaitan dan sifat tenang itu adalah dari Allah Taala". (HR Abu Ya’la dan Al-Baihaqi)

Nabi bersabda, “Suruhlah anak-anak kamu solat pada umur 7 tahun. Dan pukullah mereka kerana meninggalkan solat pada umur 10 tahun.” (HR Imam Ahmad, Abu Daud dan al-Hakim)

21 comments:

  1. moga solat kita selama ini di terima Allah swt...Amin....

    ReplyDelete
  2. betul kak..masa kecik2 dulu pun mak saya cukup marah kalau solat laju2...

    ReplyDelete
  3. Sy sedang menghafal surah2...supaya masa solat nanti...sambil baca...samabil saya paham apa yg sy baca....

    *masih sedang belajar* berterusan

    ReplyDelete
  4. thanks kak
    cheqna pun masih cuba baiki diri bab khusyuk ni
    moga solat cheqna dan kita semua diterima ALlah
    insyaallah

    ReplyDelete
  5. betul tu kak...kdg2 kita x sedar pun kita solat dgn cepat...moga2 info ni akan beri kita sedikit panduan tuk solat dgn cara yg betul...:)

    ReplyDelete
  6. tq kak share info yg berguna ni :)

    ReplyDelete
  7. Sgt-sgt memberi manfaat n3 kamu ni sis...Semoga kita sama-sama membaiki kelemahan dan kekurangan dlm Solat kita...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum. semoga solat kita diterima Allah. amin.

    ReplyDelete
  9. pernah tengok tak kat youtube orang semayang kemain cepat..laju giler..heheheh..lawak sangt.

    ReplyDelete
  10. Teringat cerita hafalan solat delisa tu..kusyuk bacaan solat sampai xsedar tsunami melanda..insyaAllah, muhasabah diri masing2, tq kak:)

    ReplyDelete
  11. peringatan yang baik ni kak, mmg selalu utk cuba khusyuk dalam solat, kkdg brg2 hilang mesti teringat time solat tu pulak

    ReplyDelete
  12. Mudah saja kalau tak mahu gopoh solat berimam jadi insya-allah teratur cantik...

    ReplyDelete
  13. Insyallah moga amalan solat kita diterima oleh Allah..

    ReplyDelete
  14. tq kak.. info yg sgt bagus lbh2 lagi di hari jumaat cmni, utk kebaikan bersama.

    ReplyDelete
  15. dulu2 masa muda {eh mcm skrg dh tuasgt hahaa} mmg sembhyg cam kartun...tp sejak 2 menjak ni...cuba sebaik mungkin utk hadirkan kusyuk tu...tp pantang leka sikit...setan ni cepat je mengguda fikiran...seminit dua kadang2 terfikir hal lain...

    iskk2.....akan kuperang setan tu sehabiss mungkin! sibok je kaco org solat.

    ReplyDelete
  16. info yg bagus di hari jumaat..thanks kak..

    ReplyDelete
  17. betul tu Ieda...kena ada tomakninah..

    ReplyDelete
  18. peringatan utk kita semua ye kak... kadang2 izan yg dah tua2 ni pun susah nak khusyuk dlm solat...

    ReplyDelete
  19. Utk peringatan kita selalu....

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...