Wednesday, February 8, 2012

RENDANG makanan melayu paling SEDAP


salam semua

tetiba je cerita pasal rendang kan .. kebetulan kelmarin kak long akak teringin nak makan rendang .. tapi dia malas nak buat .. macam mana entah , dia balik kg kebetulan ipar dia disana buat rendang daging .. hurmm dia pula bawa balik rendang tu sedikit utk kami dirumah nie .. wah2 .. bagai disorong2kan bantal lahh kan .. memang akak suke sgt2 .. 

nak2 makan ngan nasi panas2 .. letak lakk kicap .. perghhhhhhhhh meleleh dan menelan liuqq je .. tapi pic akak x lah amik sbb x dannn nak amikk dah habis ekekek .. alahh sikit je .. bukan lah banyak punn .. puas hati lahhh sedapppppppp ... bila search dlm internet nie berkenaan masakan rendang nie maka terbacalah akak artikel ini .. ;)


pic google

Masakan tradisional kaum Melayu di Malaysia itu mengungguli senarai 50 Makanan Paling Sedap di Dunia yang diterbitkan agensi berita antarabangsa, CNN. 

Lebih 35,000 undian diterima dalam tinjauan CNN selama dua bulan di laman sesawang Facebook yang berakhir, bulan ini. Makanan lain termasuk asam laksa Pulau Pinang, sate, dan nasi goreng turut tersenarai dalam undian itu .

Selain itu, makanan Barat seperti burger keju, coklat dan ais krim juga dipilih sebagai antara makanan paling lazat di dunia tetapi apa yang paling membanggakan adalah, kesemua 10 makanan teratas dalam senarai itu datang dari negara Asia
(sumber)


tetiba je rasa vanger !!! .. mau x vanger masakan orang melayu kita menjadi pilihan ramai orang .. hurmmm sib baikk akak dah belajar buat , cuma x cuba buat sendiri .. biasanya ummi akak lah yg buat kan .. ;) kalau ummi ada x kan x nak guna chef terbaik .. ekkeke akak nie chef pengganti ajeee ...

23 comments:

  1. rendang mmg mknan terbest..

    ohh terasa rugi sbb tak pernah try masak..nampaknya lepas ni mmg nak kena belajar masak rendang ;)

    ReplyDelete
  2. itu sebabnya ia ada pd hari raya~

    FM lak kalau teragak, mesti masak.. x yah tgu raye..hehee

    =}

    ReplyDelete
  3. qema pun suka rendang..makan gitu je ngan nasi panas..tapi suka yang agak pedas sikit, lagi umpphhh rasanya

    ReplyDelete
  4. tapi kan ieda..
    orang indonesia kata rendang ni depa yang punye..perasan kan??

    ReplyDelete
  5. mmg sedap kak..lg2 kalau si pemasak mmg pandai masak..hihihi..lapar teringat rendang dgn pulut kuning..haih..

    ReplyDelete
  6. Rendang mmg sedap Dan mudah untuk disediakan kan kak..

    ReplyDelete
  7. Sedapnya..biasa sy time raya baru leh makan puas2..hehe

    ReplyDelete
  8. setuju sgt dengan akak....mmg rendang makanan traditional paling sedap diduniaaaaa...auwww!!

    tapi lieya ni asek2 failed jek masak rendang...frust gueee kak!

    ReplyDelete
  9. suke rendang juge....dapnyer

    ReplyDelete
  10. Dari MIL akk hidup sampailah dia telah kembali ke RTULLAH...akk masih terasa2 rendangnya dihujung tekak ni sis...rendang daging dia mmg superduper marveles...akk jer yg rugi tak belajar dari dia...

    ReplyDelete
  11. deno pun suka rendang... deno paling suka rendang daging,, biasa time raya je dapat mkn rendang nie... :)

    ReplyDelete
  12. mkn ngan ketupat sedap ni kak...hehe...

    ReplyDelete
  13. sedapnya rendang.. makan ngan roti potong pun sedap.. :)

    ReplyDelete
  14. suka mkn rendang..rendang mmg sedap..mkn fev hubby gak tu..^^

    ReplyDelete
  15. sdapnye...ske sgt rendang..nak2 kalu raye..huhu..bnyk..^^

    ReplyDelete
  16. rendang mmg sedap... xtau ckp camne tp mmg sdaplah!! hihii

    ReplyDelete
  17. makan dengan ketupat best!tak pun dengan pulut kuning. tapi jangan pelik, ada juga org yg tak suka rendang tau.

    ReplyDelete
  18. rendang memang masakan paling best tapi saya pun tak berapa reti la..

    ReplyDelete
  19. Memang kak...kali x xdelah tiba raya je sure rendang mesti ada...

    ReplyDelete
  20. betul tu, kan ada org luar ckp malaysia ni syurga makanan...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...