Friday, February 17, 2012

KEPALA BABI ~ berakhirkah kewarasan


salam semua

berminat dengan sebahagian petikan dari salah satu akhbar di malaysia  .. apa yg dilakukan oleh individu ini tidak dpt kita jangka sebenarnya .. apa yg dimaksudkan ?? adakah bertujuan menghina ISLAM ?? menjatuhkan maruah orang melayu @ mengaibkan agama ISLAM ?? ... 

tapi apa yg akak rasakan ketika membaca petikan dari akhbar ini adalah BENCI .. benci dengan sikap manusia yg cuba mempersendakan sesuatu agama .. kita didalam masyarakat skrg nie bukan kahhh sudah aman damai tanpa ada unsur2 perkauman .. kenapa musti di nyalakan api kemarahan


Sekali lagi kepala babi menjadi mangsa diletakkan di pagar hadapan masjid Al-Hidayah, Sentul, Kuala Lumpur. Sebelum ini kepala haiwan yang sama pernah diletakkan di beberapa masjid dan surau.Rakyat Malaysia tertanya-tanya mengenai motif perbuatan yang menghina umat Islam itu.

Jika kepala babi diletakkan oleh masyarakat Cina setempat (kerana haiwan itu dijadikan makanan) untuk membalas perbuatan orang Islam, tidak ditemui bukti di kawasan berhampiran masjid atau surau berkenaan masyarakat Cina  bermusuhan dengan masyarakat Islam, begitu juga sebaliknya.

Di Sentul masyarakat Cina bebas melakukan apa sahaja aktiviti harian. Di sekitar masjid itu terdapat tokong Cina, kuil Hindu dan gereja Kristian. Tidak pernah berlaku salah tanggapan antara pentadbir masjid dan rumah ibadat. Juga tidak pernah berlaku perselisihan kaum di kawasan kejiranan.

Malah pusat khidmat ahli palimen Batu, Tian Chua sekilometer dari masjid itu dikunjungi semua kaum. Oleh yang demikian dari mana datangnya kepala babi tersebut?

Persoalannya, mengapakah kepala babi terus-menerus dilempar ke masjid?  Matlamatnya untuk membuat orang Melayu menyerah kalah  . Maka apabila bukan Melayu berani melempar kepala babi maka tibalah masanya Melayu bersatu .

Petikan : Oleh Redzuan Shamsudin 

 

benci dengan sikap manusia yg suke membuat provokasi !! mempergunakan unsur2 agama dalam mencapai satu2 matlamat .. utk apa ??

 

24 comments:

  1. diorg dah makin nak pijak kepala kita ni....

    ReplyDelete
  2. apalah cerita sebenar di sebalik semua ni, eiii makin manjadi2 isu ni

    ReplyDelete
  3. beginilah jadinya porak peranda antara satu sama lain yg berlainan agama..

    ReplyDelete
  4. Kadang2 yg buat ni sebenarnya more into nak memecah-belahkan kaum je kan...

    ReplyDelete
  5. apa lagi yg derang nak ni...
    org x kaco agama derang..derang lak kaco kita lak..ni kepala sure tang lutut...

    ReplyDelete
  6. mmg kurang ajar sape yg buat camtu kak.....kenapelaaa nak ade unsur perkauman yg mempersendakan agama mcm ni kan.....aduhhh....

    ReplyDelete
  7. Minta2lah suatu hari nanti tgh diorg tu yg nak buat jahat akan Allah terus kasi balasan dan petunjuk....

    ReplyDelete
  8. tak tau apa motif...mungkin nak menghina islam...bimbang kalau yg buat tu org islam sendiri...

    ReplyDelete
  9. Risau bila ada isu yang babitkan perkauman & agama ni..harap dijauhkan perpecahan kaum berlaku lagi.

    ReplyDelete
  10. susah nk ckp. mcm2 berlaku dlm dunia akhir zaman skrg ni... manusia tk tkutkan apa2 dah..

    ReplyDelete
  11. Besar firasat hati kakak yg kes jahat ini ekoran dari budak KFC bergaduh dgn pelanggan cinalah ieda... baru beberapa hari lepas motor-motor dan kereta di bawah flat dibakar (majoriti Melayu punya kan), ini kepala babi pulak... Bimbang ada api dlm sekam sekarang nie...

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum Ieda

    saya anggap provok sajer..

    ReplyDelete
  13. makin menjadi2 isu ni kan kak.. takut plak.. terasa semakin x aman.. huhu..

    ReplyDelete
  14. assalam eida..masyaallah..apa lah tujuan nya tu kan..

    ReplyDelete
  15. Apa sebenarnye tujuan diorg buat macam tu erk..hmmm..makin menjadi2..

    ReplyDelete
  16. cubaan nk pecah belahkan ni.

    ReplyDelete
  17. dsaje nak provoke la tu...saje nk bg kita gaduh2...

    ReplyDelete
  18. nak buat macam mana kan... biarlah dorang nak provoke macam mana.. kita sgb Umat Islam perlukan kedamaian dan persahabatan, bukan utk bermusuh2an...

    tapi bila agama Islam kita sudah di hina dan dipijak2 macam tu, perlunya kita berjihad utk bangkit melawan...

    ReplyDelete
  19. Sedih dengan apa yang berlaku dengan dunia sekarang ni kan kak..

    ReplyDelete
  20. kita perlu berjuang...jaga maruah Islam kita...

    ReplyDelete
  21. ni yg carut je..vavi btol sape yg ltk tu kan..huh!

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...