Thursday, February 2, 2012

KATA - kata yg DILARANG diucapkan buat anak-anak


salam semua

dengan anak2 ini , adakalanya kita x perasan apa yg kita katakan .. tapi bila kita sedar , baru kita tahu oh .. x sepatutnya aku katakan begitu terhadap anak ku, dan timbul kekesalan dlm diri kita kan .. hurmmmmmmmm




Memiliki dan membesarkan anak mempunyai seni tersendiri. Tidak ada sekolah khas untuk menjadi ibu bapa. Ada juga, kita terlalu yakin mampu membesarkan buah hati kita dengan cara sendiri. 

Namun, tidak semudah itu. Bermula dari komunikasi setiap hari, perkembangan anak pun boleh terganggu. Ibu-ibu, bapa-bapa, kata-kata yang sebaiknya tidak anda lontarkan untuk anak anda.

Apa itu?

”Pergi sana! Ayah Tak Mahu Diganggu!”

Jika anda kerap melontarkan kata-kata ini pada anak, Suzette Haden Elgin, pengasas Ozark Center, mengatakan anak-anak akan berfikir tidak ada gunanya berbicara dengan orang tuanya kerana mereka selalu diusir. 

”Jika anda selalu mengatakan itu pada anak-anak sejak mereka kecil, biasanya mereka akan mengatakan perkara serupa ketika dewasa.”

”Kamu Itu…”

Pelabelan pada anak adalah cara pintas untuk mengubah anak-anak. Jika seorang ibu mengatakan, ”Anak saya memang pemalu”, maka anak akan menelan begitu saja label itu tanpa bertanya apa pun. Apalagi, bila kita memberikan label buruk pada anak-anak, itulah yang akan melekat dalam benak mereka. Seumur hidup.


ingin jadi yg TERBAIK bukannye mudah .. tapi x salah kalau kita berusaha utk jadi yg terbaik utk anak2 kita .. insyaallahhhhhhhhhhhhhh ..


31 comments:

  1. Thanks.. boleh jadi pengajaran untuk zwan bila ada nanti... :)

    ReplyDelete
  2. Kadang2 kita terlalu berat untuk mengucapkan perkataan 'terima kasih' kepada anak2, sedangkan mereka amat mengharapkan ucapan itu dari kita.

    ReplyDelete
  3. bagus ni kak... kena perbaiki lg diri kita sbg ibubapa.. kdg2 kita rasa apa yg kita buat tu dah betul tp sebaliknya tidak..

    ReplyDelete
  4. insyallah..akan trus igt ni... semuanya demi anak tersayang.. seumur hidup lya besarkana sya..mmg lya x pnah lg tarik telinga dia..sbbnya..mmg mama lya pon x pernah buat g2 kat lya..n mama lya slalu bpesan.. jgn sesekali tarik telinga anak..nnti ank mkin degil n ssh nk dgr kata..

    ReplyDelete
  5. baru pas buat entri lebih kurang mcm ni malam tadi..benda nmpk simple tp punya pengertian yg dalam..ramai yg ambik mudah soal anak2 ni..*bercakap macam org dah punya anak 10 je..kehkehkeh..saja bagi pandangan =)

    ReplyDelete
  6. untuk peringatan kita bersama ye kak...

    ReplyDelete
  7. terima kasih atas perkongsian tu kak..kadang2 dah terlepas baru teringat huhu

    ReplyDelete
  8. insyaAllah kak..

    ila cuba mnjadi ibu y terbaik nanti..

    ReplyDelete
  9. semoga kita semua jd ibu yg baik buat anak2..aminnn..

    ReplyDelete
  10. TQ kak utk info ni..
    Sgt2 berguna..
    Jadi orang tua ni kita kena BELAJAR & MENGKAJI perasaan anak2 kan..
    Anak2 ni kadang2 suka memendam rasa.. ;)

    ReplyDelete
  11. terima kasih kerana sudi kongsi tip untuk didik anak2 nie,,,,,
    kekadang kita nie ter emosi hehheh...

    Wassalam...........

    ReplyDelete
  12. Bukan muda menjadi org tua yg terbaik, tapi usaha dan doa itu perlu demi masa depan anak...

    ReplyDelete
  13. betul la kak..intan selalu mcm tu ngan anak2..sbb intan penat kak..tp bile intan marah..intan cpt2 menyesal pastu nangis sndiri..tp nnt buat lg bile intan stres.adoiii kak..intan ni kene kaunseling kot

    ReplyDelete
  14. bagus n3 sis ni..sebagai peringatan.cam sy ni pon..kalau time marah tu, tak sedar apa yg dah diucap..takut jugak kalau terlepas cakap

    ReplyDelete
  15. kdg2 tu kak kita x sedar...main ckp jek..tulah kan kena hati2..budak2 ni cepat je ikut :)

    ReplyDelete
  16. macam kakak saya lagi dasyat eida..tak de cakap banyak..tetiba je dapat sengatan ketam kat peha..hahahahah

    ReplyDelete
  17. papa mifz & wife berdoa semoga menjadi contoh yg baik untuk Mifz...:)

    ReplyDelete
  18. tp klu anak kite mmg pemalu ...cam ne ... sbb anak aku mmg pemalu tak ckp pun mmg die malu ... tatau nk ckp la.....

    ReplyDelete
  19. Moga kita berusaha utk mendidik anak untuk menjadi yg lebih baik..

    ReplyDelete
  20. mesti la nak yg terbaik utk anak2 kan... InsyaAllah, nnt kalo tak tau leh rujuk kak Ieda, heeeee~

    ReplyDelete
  21. membesarkan anak adalah perkara yang paling merumitkan kerana anak adalah anugerah yg tidak boleh dicari ganti..


    smoga kite bersabar dan kuat iman dlm mdidik anak2...

    ReplyDelete
  22. memang ada masa kita tak sedar apa yang terkeluar dari mulut kita terhadap anak2 kan, terutama ketika kita penat sangat.

    Sama2 kita perbaiki diri untuk anak2 kita kan ieda..:)

    ReplyDelete
  23. Terima kasih Atas perkongsian ini kak, saya juga dalam proses memperbaiki dalam mengajar anak2, lain2 Anak lain2 peel nya, Dari hari ke hari belajar tentangnya

    ReplyDelete
  24. nak jadi anak terbaik ibu bapa perlu jadi terbaik dahulu.. adakah kita!!!

    ReplyDelete
  25. adakalanya bila dingatkan sebegini baru sedar, balik rumah nanti lain pulak citernya....mahu diulang ingat sampai suatu masa "dah terantuk baru nak terngadah"...terima kasih, ingat mengigatkan sesama insan.

    ReplyDelete
  26. tq for sharing...selalu nak jadi yang terbaikk

    ReplyDelete
  27. insyallah...thanks 4 remembering :)

    ReplyDelete
  28. setiap tutur kata ibubapa jadi ikutan ank2..tuh yg kena berlapik bila marah tkt jer terlepas kata2 yg x sepatutnyer..bukankah kata2 ibubapa doa utk ank2..

    ReplyDelete
  29. thanx kak...leh jadi panduan mengasuh anak nti bila baby dlm perut ni da kuar..amin~

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...