Tuesday, January 17, 2012

TIPS meringankan BLOG dan mesra pengunjung


salam semua

akak nie bukan lah blogger yg fofulerr sebenarnya , hanya blogger picisan aje
( adeh x leh blahh ayat tuu ekkeke ) .. tapi nak lah kongsi apa yg dah lama akak perhatikan dlm berblog nie .. apa yg selalu kita fikirkan dan harapkan adalah macam mana utk orang selalu mengikuti post2 kita kan .. 

hurmm adakalanya akak punn x pandai nak tarik traffic nie .. sbb akak berblog memang kerana akak suke .. suke bercerita walau adakalanya akak nie suke merapu , ada2 masa kurang idea .. ahahhaha ye dokk .. yelahh time2 kitee x der mood tuu , memang akak akan letak gamboo aje .. sekurang2 nya minat akak dlm bergamboor tuu leh je disimpan dan dijadikan kenangan dlm blog ini . .

oh ya pasal tips meringankan dan utk orang sentiasa mengujungi blog kita , 
diantaranya adalah

1. Jangan Letak Terlalu banyak WIDGET  - adehh nie yg x tahan .. adakalanya blog2 yg akak singgah entah ape2 widget yg dia letak .. penuh di sebelah kanan dan kiri .. satu layie widget2 tuu adakalanya x membantu langsung .. memberatkan loading adalahh .. kita kena ingat , bukan blog kitee aje yg org nak singgah kan .. :)

2. Elakkan Meletak WIDGET yg x penting -  jgn lahh letak widget2 yg dirasakan tidak penting .. uols boleh tahu sendiri kan widget ape yg lebih penting .. kalau widget tuu memusing2 .. berkelip2 menganggu loading dan pandangan mata kita , buat ape letak .. huhuh terutamanya lagu .. aduhh fenin bila tiba2 kuar lagu yg bunyinyee buat org kena sakit jantung ! , kalau rasa nak blog korang kemas dan teratur , silalah buang widget2 yg x penting tuu 

3. Jangan Letak Terlalu Banyak Pic - hurmm nie satu layie .. kalau boleh jgn letak terlalu banyak pic anda @ sesiapa di sebelah kanan dan kiri blog anda .. nak letak boleh .. cukup sekadar 1-2 pic .. yg penting entry kita tuu , bukan gambar .. tapi dlm entry akak punn banyak pic kan , itu dlm entry .. ekekke sbb akak suke ambik gamboor .. oh ya kalau nak letak pic dlm entry2 kita , make sure uols dah resize pic2 tuu awal2 sblm memasukkan dlm entry ..;) Kalau lambat2 loading nie sure uols malas nak singgah kan .. last2 uols pangkahh .. huhuhu

4. Kurangkan entry didalam blog anda - hurmm kalau boleh jgn letak terlalu banyak entry dlm post uolss tau , ini akan menyebabkan lambat loading juga .. cukup lah sekadar 1-2 entry sahaja , nak2 entry yg banyak pic macam blog akak nie .. tu yg akak letak 1-2 entry sahaja .. kalau entry tuu banyak pic .. akak letak satu aje ..

ok lahh akak rasa ini aje koot .. akak punn x pandai layie dlm bab2 macam nie ,kalau ada apa2 yg uols nak tambah , silakan , no hal punyee  .. tapi ini adalah diantara tips2 yg akak dpt dari pemerhatian akak selama berblog nie .. yelahh akak rasa uols sure nak kalau blog uols mesra pengunjung ..

maaf ye kalau ada diantara tips2 diatas tuu kurang menyenangkan uols .. akak pun bukanlah SIFU2 yg dah lama berblog nie tapi akak hanya memberi pandangan , sbb pada akak .. memang ada diantara kita yang berblog bukan nak cari populariti .. tapi biarlahh blog kita mudah dan terpanggil utk dilawati semula .. ;)


peace NO war !!! ;)

28 comments:

  1. Yg ke-4 nie x faham,kurangkan entry?...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurangkan entry ni maksudnya setiap page letak lah at least 3 sehingga 5 je entry kan kak kan? Gitu kan maksud kak kan? Kalau nak letak banyak2 entry, letak lah read more kan?

      Delete
  2. ok, terima kasih :)

    Sekarang ni mood berblog agak kurang, tak tahu nape huhu

    ReplyDelete
  3. ye la kak ieda..yg no4 kurang paham sikit..camne tu..??

    ReplyDelete
  4. wah... bagus untuk blogger yang baru ni dan lama juga

    ReplyDelete
  5. saya pun sedang berusaha untuk meringankan lagi belog saya nie...rasanya coding yang di gunakan agak berat sebab tu amek masa sikit nak loading blog amy huhu...anyway nice sharing sis..

    ReplyDelete
  6. betul la apa yang akak cakap tu..

    ReplyDelete
  7. setuju ngan entry kak ieda ni. kalau blog yg siap bling2 tu rasa pening kepala aje... aduhhhh...

    ReplyDelete
  8. huhu.. setuju gak dgn tip2 ni... ye la.. bg lya widget2 utk mcanggih manggihkan blog tu x pnting..adakalanya..lg myusahkan sbb pmbacaan tganggu.. lya xde ltk pic kt sidebar k aper.ada just kt header tu j la... tp dlm n3..mmg la belambak pic.. sbb tu dah jd album elektronik.

    ReplyDelete
  9. tips yg baik sgt2 kak...thanks kak sudi share.....

    ReplyDelete
  10. betul tu.. saya sokong.. sbb tu saya x suka letak qidget yg ntah pape tu.. sya rasa mcm xde widget pun kat blog saya.. ada gambar je sekeping.. :)

    ReplyDelete
  11. tak reti nak letak widget pelik, lagu ke, bling-bling ke, sungguh, sgt takut nk kodek blog sendiri, kihkhik, yang dieyana tahu, hanya tulis, masuk gambar aje, mcm syok sendiri pun ada..kihkhik. apa2 pun tq atas info kak yang sgt2 berguna ni. tapi fakta ke-4 tu, deyana kurang jelas maksudnya...ermmm, camne ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kurangkan entry ni maksudnya setiap page letak lah at least 2 sehingga 3 je entry , kalau nak letak banyak boleh letak read more .. ;)

      Delete
  12. betul kak..intan suke..tq kak ;)
    sudah kenyang kaaa..??
    alhamdulillah

    ReplyDelete
  13. btul kak ida.. mana yg lmbt loading tu ina pangkah je.. maleh nk tggu.. ;D

    ReplyDelete
  14. tq kak. eB nyer lmbt ker eh?

    ReplyDelete
  15. betul la kak.. sy pun klu boleh nk kurangkan lg berat blog.. wlupun skrg dh bwh 200kb.. hiks..

    ReplyDelete
  16. terima kasih kak

    asal akak punya kotak komen susah nak keluar erkh...ada terkeluar fibox ke apa tu? tekan refresh banyak kali baru leh komen

    ReplyDelete
    Replies
    1. aah x tahu kenapa .. akak pun fenin ..
      sbb kena refresh dulu baru leh komen huhuhu

      Delete
  17. Kakak tak ada banyak widget pun ada kala macam slow juga... Lagilah dua-tiga hari ini line slow-motion nak bw asyik tergendalan aje...

    ReplyDelete
  18. Tq kak, sharing for caring kan

    ReplyDelete
  19. nice info..picisan ke blog akak ni?ribu riban dah followers tu kak hehe..

    ReplyDelete
  20. setuju...
    apa pun tujuan kita berblog biarla orang senang dengan blog kita..kalau berat bye2 je la..:)

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...