Monday, January 30, 2012

siapa mencipta ALLAH ??


salam semua

persoalan nie adakalanya ditanya oleh anak2 kita .. akak x nafikan anak akak masa kecik dulu ada bertanyakan soalan ini .. haaa macam mana nak jawab kan .. hurmm lama juga akak bertenang dlm menyusun ayat .. walau cuba berkata benar .. tapi anak kecil x mungkin paham .. yg dpt dijelaskan adalah allah itu bersifat WUJUD .. dan kewujudannya tidak boleh dipertikaikan .. dan bla .. bla lahh .. nasib baik anak2 x tanye dah .. wujud macam mana ke ?? huhuh kalau tidak aduhhh garuk kepala jugalahhh, 

agaknya akak masa kecik2 dan uols juga ada bertanye kan soalan yg sama dengan mak ayah uolss kan .. ekkeke
skrg bila mereka dah besar sikit nie , x der dah soalan yg pelik2 .. agaknya bila mereka dah belajar fardhu ain dan kelas agama mereka dah tahukan .. soo semua persoalan dah terjawab ...


Bersendirian selalu mendatangkan pelbagai persoalan dalam diri kita.
Di antara sedar dan tidak sedar kita terfikir siapa yang menciptakan alam ini.
Siapa yang menciptakan manusia, siapa yang menciptakan bumi, bintang, langit, dan apa yang ada disekeliling kita. Perasaan itu datang kerana sifat manusia yang ingin tahu. Seterusnya fikiran melayang jauh sehingga tidak sedar kita bertanya dengan diri kita SIAPA YANG MENCIPTA ALLAH!!

Awas!! ini adalah bisikan dari syaitan! syaitan yang dilaknat!

Dari Aisyah, Rasulullah saw. bersabda: "Sesungguhnya syaitan akan datang kepada seseorang diantara kamu lalu ia berkata: "Siapa yang menciptakan kamu?" Lalu dia menjawab: 'Allah', kemudian syaitan akan bertanya lagi: Siapakah yang mencipta Allah?" Apabila seorang di antara kamu mendapati hal semacam itu, maka hendaklah dia berkata aman tu billahi wa rasulih” (aku beriman kepada Allah dan RasulNya) dan dengan ucapan itu syaitan itu akan pergi dari dirinya." 
(Hadis riwayat Ahmad dengan sanad hassan)


ps : ayah dah selamat kuar wad .. alhamdulillah sgt2 .. skrg tgh tidur kerana keletihan ., akak yg uruskan proses kuar dari wad .. dan terus bawa ayah balik ...  TERIMA KASIH buat kawan2 alam maya yg selama ini mendoakan buat ayah akak , nak sebut nama terlalu ramai .. uolsss memang terbaik dan hanya allah sahaja yg dpt membalas doa2 kalian itu .. akak sgt2 hargai .. tiada apa yg dpt dibalas melaikan akak berdoa agar kalian beroleh kesejahteraan oleh allah .. aminnnnnnnnnnn


15 comments:

  1. Ya Allah jauhilah kita daripada tersesat oleh syaitan yg durjana.....

    ReplyDelete
  2. jauhkan drp segala yg xbaik...

    ReplyDelete
  3. salam perkenalan kak ieda.. thanks singgah blog saya..

    semoga kita dijauhkan dr godaan syaitan yg dilaknat

    ReplyDelete
  4. Zwan pun kadang2 tertanya tanya jugak.. btw, ini semua bisikan jahat setan kan.. HUHU

    ReplyDelete
  5. D dari skg dah kena bersedia kak...farah pun dah semakin membesar..

    ReplyDelete
  6. hehe.. time kecik2 dulu aku gini gak

    ReplyDelete
  7. a'ah...curiousity tu kne ade hadnya.as a parents mmg mencbr sbnrnya.smoga kita diberi petunjuk Allah slalu. neway, alhmdulillah ayah akak dh sihat...lega kn kak?

    ReplyDelete
  8. saya rasa saya pun pernah terfikir soalan itu..

    ReplyDelete
  9. yelah, jgn tlalu fikir dlm sgt2 takut tpesong akidah plak, kan


    syukur ayahanda k ieda dh sihat ;D

    ReplyDelete
  10. takot biler ingat psl nih.

    ReplyDelete
  11. itu la sis..

    kecik2 zaman budak2 xmatang boleh tanya soklan cmne gak..hmmmmm

    alhamdulillah..moga ayah akak sihat seperti selalu..

    ReplyDelete
  12. huhu.jauhkan drp bfikiran mcm tu kan..tkut pesong akidah kita

    ReplyDelete
  13. emm..bukan budak je boleh terpikir nak tanya camtu. kadang2 orang tua pun same..minta dijauhkan dari semua tu..

    ReplyDelete
  14. syaitan mmg suka bisikkan kata2 jahat pada kita... then buat kita tertanya2... betul ke? blabla...

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...