Sunday, January 22, 2012

sakit TEKAK yg amat SGT !


salam semua 

huhuu akak memang x tahan dah dengan batuk dan sakit tekak nie .. pueh google .. dan terjumpa petua ini .. salah satunye akak amalkan dari dulu .. yang minum madu lebah tu .. tapi akak campurkan dengan perahan limau nipis .. 


 pic google



Batuk
 
Batuk akan menyebabkan rasa sakit di perut dan gatal-gatal di kerongkong. Cubalah mengikut petua ini:
  1. Ambil sedikit kerak nasi dan rendamkan dalam air suam. Apabila kerak nasi kembang, minum airnya. Amalkan setiap pagi.
  2. Rebus beberapa biji buah pisang masak. Setelah lembik campurkan santan secukupnya serta sedikit garam dan perasa vanila. Setelah 20 minit, makanlah makanan tadi dengan mencampurkan sedikit gula. Selain anda mendapat kenikmatan suara anda semakin pulih.
  3. Tumbuk segenggam daun pegaga, hingga lumat dan tapis untuk mendapatkan airnya yang pekat. Campurkan dengan gula dan embunkan selama satu malam. Minum dua kali seminggu.
  4. Campurkan dua sudu teh madu lebah (pastikan ianya asli) dengan air suam. Kacau sehingga sebati. Kemudian minum tiga kali sehari.


18 comments:

  1. sakit tekak memang perit..minum madu campur limau nipis pas tu sapu kapur campur limau nipis kat leher untuk redakan batuk.semoga cepat sembuh ya ieda.

    ReplyDelete
  2. same goes to me..
    huhuhuu..
    ni nunggu asben bw blk ubat,
    lambatnyer....
    kepala pun dh berdesingggg ni.. ;-((

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamakkk terpadam lah pulakk

      huhuhu sowii posh .. nak padam 2 komen di bawah .. ;(

      Delete
  4. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. Semoga cpt sembuh kak ieda..sy pon br jek baik dr sakit tekak nih..tonsil + batuk kokol aritu..double seksa..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh sakitnyee tuu batuk kokol ..

      Delete
  7. "mmg perit tau,nak telan air pun sakit kan...tp saya jarang2 kena...kalau terkena tu saya suka minum air batu...cepat baik..ntahlah kata org nanti makin teruk,tp saya tak..yelah tekak dah perit,kenalah minum sesuatu yg sejuk.."

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa minum air batu tuu akak x try layie .. ingat nanti malam nak cari huhuh

      Delete
  8. musim sekarang ni akak.dlu dkt uia pun sama.rmai yang demam and batuk batuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh ya .. huhuhu kalau duk satu tempat memang mudah jangkit dik huhuh
      x leh elakk dahh

      Delete
  9. Semoga cepat sembuh kak, kalau dah sakit tekak, memang rasa tak selesa kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye dikk perit sgt2 nie huhuh

      Delete
  10. samalah ni kak..
    lily pon sakit tekak skrg ni..
    rasa nk demam..musim kot skrg ni..

    Qis dah beransur baik..ni maknye plak yg nk demam ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. huhuhu yelah qis ... sakit tekak sgt2 .. nie dah minum ubat batuk dah
      tapi still x jalan huhuh

      Delete
  11. Thanks utk petua dear:)
    kdg2 bila time sakit tekak..bila terpaksa mengajar..suara dah macam itik sekati pulaa...aduhaii..;)

    ReplyDelete
  12. Hidup lebih ceria dengan Perap Cenderawaseh..rahsia hilang segala sakit dan tingkat ketrampilan daripada alam semulajadi nano mikrofungus dan tumbuhan

    ReplyDelete

Komen apa sahaja , tapi janganlah sehingga menguris hati empunya blog ATAU sesiapa sahaja ye !
HAPPY BLOGGING & THANKS FOR COMMENT

Labels

Suke (845) Makan - makan (411) Renungan (388) Hiburan (288) macam - macam (283) family (274) anak-anakku (237) Dunia (219) artis (204) Wanita (195) Tentang Aku (181) Familly (138) sedih (120) Syukur (108) Tips Kesihatan (86) Kawan - Kawan (85) Blogger (65) Info (63) GA (56) Majlis Kawin (55) Holiday (51) sedap (48) Tahniah (43) Contest (41) Diet (40) anak (39) anak-anak (39) Lawak (37) putra muhd saiful zahrien (36) Herbalife (35) anak saudara (35) puasa (34) Bday (30) Raya (27) nuffnang (27) suami isteri (27) lelaki (26) blog (24) Teladan (23) Pelik (22) hari raya aidilfitri (18) Award (17) jalan-jalan (17) Kasihan (16) By Hubby (15) Rintihan (15) Petua (13) Tips (13) Tips Kekeluargaan (13) Tips kecantikan (13) nur amni adriana (13) tips anak - anak (13) Benci (12) Sakit (12) Tanggungjawab (11) putri nur fatin sabriena (11) Al-fatihah (10) ibu bapa (10) meninggal dunia (10) putri nur fatin amanina (10) Kad Ucapan (9) Kenangan (9) Segmen (9) Terharu (9) kehidupan (9) pekerjaan (9) perkahwinan (9) awana kijal terengganu (8) berpuasa (8) tragedi (8) Bangga (7) Bloglist (7) Kagum (7) amalan (7) hari raya aji (7) kasih sayang (7) Tak Maafkan (6) cantik (6) kelebihan puasa (6) remaja (6) terima kasih (6) tips ibu mengandung (6) Perayaan (5) ULANGTAHUN (5) ayah (5) beriadah (5) menang (5) pemimpin (5) ustaz azhar idrus (5) Berangan (4) Friends (4) Hadiah (4) akhir zaman (4) hari bapa (4) pelajaran (4) persoalan hati (4) sekolah (4) Hari Ibu (3) Outing (3) mandi manda (3) panduan utk anak (3) biskut raya (2) keluarga (2) motivasi diri (2) ustaz Don Daniyal (2)

HUBUNGI SAYA KERANA SAYA SUDAH BERJAYA HILANG 24KG DLM MASA 8 BULAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...